Bližnji vzhod
Rukban
Begunsko taborišče Rukban sredi puščave na meji med Sirijo in Jordanijo. Foto: AP
Rukban
V taborišču biva okoli 50.000 ljudi, ki opozarjajo na hudo pomanjkanje vode in hrane. Foto: AP

Sirsko taborišče na meji z Jordanijo prejelo pomoč prvič po desetih mesecih

Prebivalci opozorili na nevzdržne razmere po zapori
3. november 2018 ob 16:52
Rukban - MMC RTV SLO, STA

V begunskem taborišču Rukban sredi puščave na meji med Sirijo in Jordanijo biva več kot 50.000 beguncev iz Sirije. Zadnja pošiljka pomoči je tja prispela januarja.

V taborišče je zdaj prispel prvi konvoj s humanitarno pomočjo po desetih mesecih. Konvoj 78 tovornjakov Združenih narodov s hrano, otroškimi oblačili, higienskimi pripomočki in zdravili spremlja ruska vojska – zaveznica sirske vojske. Dostava bo po pričakovanjih trajala od tri do štiri dni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rukban leži blizu sirsko-jordansko-iraške tromeje in ameriškega vojaškega oporišča Tanf. Taborišče nadzoruje uporniška skupina s podporo ZDA, poroča Al Džazira. Prejšnji mesec je taborišče na sirski strani sicer zasedla sirska vojska in prekinila oskrbovalne poti do tega območja.

Jordanija je junija lani območje Rukbana razglasila za vojno območje in zaprla mejo, potem ko so skrajneži Islamske države napadli bližnjo nadzorno točko, pri čemer so ubili šest jordanskih vojakov. Jordanija je zadnji konvoj pomoči skozi svojo mejo spustila januarja, nato pa onemogočila dostop in sporočila, da ni odgovorna za stanje v taborišču.

Begunci v pismih opozorili na nevzdržne razmere
Prebivalci taborišča so prejšnji mesec, po zasedbi sirske vojske, na Združene narode in jordansko vlado naslovili pisma, v katerih so pozvali h koncu zapore. "Otroci in dojenčki umirajo zaradi zasedbe sirskega režima in zaveznic. Če se bo to nadaljevalo, bo taborišče postalo pokopališče," so zapisali.

Konvoj bi moral v taborišče prispeti že prejšnji teden, ko je sirska vlada v Damasku odobrila dostop, a je zaradi "logističnih in varnostnih razlogov" nastala zamuda. Po navedbah tamkajšnjih aktivistov je v zadnjem času zaradi pomanjkanja hrane v taborišču umrlo pet ljudi, med njimi dva otroka.

VIDEO
Pomoč prispela v sirsko taborišče
J. R.
Prijavi napako
Komentarji
vxxxx
# 03.11.2018 ob 17:21
Zakaj jim niso njihovi osvoboditelji ZDA dali pomoč ?
pacoman
# 03.11.2018 ob 18:03
"Sirsko taborišče na meji z Jordanijo prejelo pomoč prvič po desetih mesecih"

-------

Medtem je pa Berlin pred kratkim nakazal 50 miljonov evrov teroristom v Idlibu, da se ne pokoljejo med sabo. Humanitarnost na vrhuncu.
DEJSTVA
# 03.11.2018 ob 18:38
Boste fake news kaj raziskali kaj počnejo muslimanski humanitarci s kristjani po teh taboriščih?!
jarovit
# 03.11.2018 ob 17:45
MMC:
Prejšnji mesec je taborišče na sirski strani sicer zasedla sirska vojska in prekinila oskrbovalne poti do tega območja.

Malo nižje pa:
Jordanija je zadnji konvoj pomoči skozi svojo mejo spustila januarja, nato pa onemogočila dostop in sporočila, da ni odgovorna za stanje v taborišču.
------------------------------------------

Pa dajte no. Kaj je pravilno kdo je zaprl mejo in kdo ne dovoli dostave humanitarne pomoči.

Zgoraj trdite, da so jo pred mesecem dni Sirske vladne sile. Torej razumem, da je bila pot do takrat odprta.

Nižje pa trdite, da je mejo zaprla Jordanija že januarja.
HOR
# 03.11.2018 ob 18:03
Ameriška vojska je Rusijo obtožila, da je blokirala "kritično pomoč" taborišču v bližini ameriške vojaške baze v al-Tanfu v Siriji, za katero Rusija in Sirija pravita, da jedomovanje Takfiri teroristov vključno s pripadniki skupine teroristične skupine Jabhat Fateh al-Sham, ki je bila prej poznana, kot fronta Al-Nusra...
V sredo je rusko ministrstvo za obrambo obtožilo ZDA, da namerno blokira pomoč, ki bi dosegla prebivalce Rukbana, da bi tako pritegnili rekrute v Maghawir al-Thawra ali v MaT, lokalno skupino militantov, ki jih usposabljajo ZDA...
Ameriške specialne sile uporabljajo bazo za usposabljanje teroristov, povezanih in naklonjenih ZDA. Ameriški vojaški uradniki so v septembru jasno opozorili Rusijo in Sirijo, naj se ne z napadoi ne približujejo varnostni coni 35 milj, ki jo ZDA vzdržujejo okoli Tanfa."
Nedavna poročila v medijih izkazujejo, da je bilo preko mejnega prehoda Al-Tanf odpremljeno veliko ameriškega orožja, zlasti izstrelkov in streliva...!?
klik...
grenadir
# 03.11.2018 ob 18:15
ISIS je spet močno oživel na vzhodnem bregu Eufrata.... ... Kurdi so imeli precej žrtev... In med žrtvami so bili tudi USrAin Francoski vojaki....Nasploh se na vsem tem delu Kurdi , tudi če imajo USrA v pomoč dolgoročno ne morejo obdržati.... Tu Kurdov avtohtono sploh ni... Sunitska plemena pa so ena na Asadovi in druga na ISISovi strani...
SF-SN
# 04.11.2018 ob 00:04
Drugače pa, kako zavraga naj bi bil Damask kriv za stradanje v taborišču, če pa ZDA samo nekaj km stran brez težav oskrbujejo lastno bazo in svoje jihadiste od katerih družine so v taborišču?.
Ljudje stradajo zaradi AMERIKE
SF-SN
# 04.11.2018 ob 00:03
Aja, "zmerni jihadisti" v teh taboriščih ljudem tudi ne dovolijo odditi na lastne domove na ozemlju osvobojenem s strani sirske vojske
SF-SN
# 04.11.2018 ob 00:02
Prejšnji mesec je taborišče na sirski strani sicer zasedla sirska vojska in prekinila oskrbovalne poti do tega območja.

Pa dajte no, koliko so vam dali za širjenje te propagande?
Taborišče je v sklopu "ameriške 35km cone" in sirska vojska se nemore niti približati taborišču, ker jo ZDA takoj bombardirajo.
Seveda so ista ameriška letala samo gledala, ko se je od 1000 do 2000 ISISovce peljalo skozi njohovo cono do Sweide, kjer so izvedli masaker nad civilisti in zajeli ogromno talcev
HOR
# 03.11.2018 ob 20:29
Sirija raport - ISIS porazil ameriške proxy sile - Spet...!

Zadnji teden je bilo ubitih približno 60 do 80 amripkih proxy SDF, več jih je bilo ranjenih in najmanj 20 je bilo ujetih. Drugi so preprosto pobegnili v paniki in ISIS bi lahko ponovno zavzel več vasi brez boja. ISIS trdi, da so bili vsi ujeti borci Arabci, ne Kurdi.
ISIS še vedno drži približno 700 zapornikov in talcev. Grozil je, da jih ubije, če ne prejme hrane in medicinske opreme. Ni bilo novic o njihovi usodi.
Kurdi so se že davno odločili, da boj na Eufratu ni njihov glavni problem. Pripravljajo se za boj proti turški invaziji.
Pred kratkim so se v Istanbulu srečali predsedniki Rusije, Francije in Turčije ter nemška kanclerka Merkel. Francoska in nemška stran sta se odrekla spremembi režima v Siriji, ker imata begunski problem in želita, da se vojna umiri.
Ni razloga, da bi mislili, da se bo stanje izboljšalo. Erdogan želi ZDA ven iz Sirije skoraj toliko kot Damask. Erdogan je nedavno grozil, da bo napadel severovzhodni del Sirije, ki ga nadzira ZDA. Nedavno je turška artiljerija obstreljevala položajesile ZDA proxyev v Siriji blizu meje s Turčijo.

ZDA še naprej vztrajajo pri tem, da "milice s podporo Irana" zapustijo Sirijo, preden jih zapusti ZDA. Ampak "milice s podporo Irana" v Siriji so zdaj Sirijci sami. Iran je podprl skupine z afganistanskimi in iraškimi borci, iranskimi vojaki pa so pred časom zapustili državo. Tam je ostalo kvečjemu nekaj iranskih oficirjev, ki so usposabljali lokalne skupine, ki jih ima Iran na plačilni listi. Zahteve, da "milice s podporo Irana" zapustijo Sirijo tako nimajo smisla. Verjetno izvirajo iz Izraela, ki želi, da ZDA ostanejo v Siriji čim dlje.

Razmere v provinci Idelb in drugod se niso spremenile. Prihajajoči ameriški in ruski vrh 11. novembra bo razpravljal o vprašanju Sirije. Do takrat je vse na čakanju.
klik...
J@st
# 04.11.2018 ob 09:20
Sirsko taborišče na meji z Jordanijo prejelo pomoč prvič po desetih mesecih

Prejšnji mesec je taborišče na sirski strani sicer zasedla sirska vojska in prekinila oskrbovalne poti do tega območja.
------------------
Neverjetna manipulacija in preusmerjanje pozornosti od ameriške krivde na Asada.
Bravo.:)))
vl4do
# 04.11.2018 ob 00:13
Ta del so okupirali USofA zato naj oni poskrbijo za pomoc potrebnim civilistom. Najbolje pa bi bilo, da poberejo svojo ropotijo iz suverene drzave kjer se nahajajo ilegalno.
enix
# 03.11.2018 ob 17:26
Arabci, med seboj se boste že dogovorili.
sramotko
# 04.11.2018 ob 08:57
Nikoli tam ne bo miru. Nikoli. Zmenjo naj se sami. Zakuhajo, kuhajo potem pa naj jih UN in ne vem kdo resuje!!! Sami naj potolčejo zdraharje in bojo mel mir (malce sarkazma). Hudo je edino to , ker bi blo tko potrebno narest se kje drugje - Tudi v Evropi.
Denar in pohlep ter težnja pa neskončnem uživaštvu - uničujejo človeštvo in Zemljo
sramotko
# 04.11.2018 ob 08:53
Tam “dol” : Izarel, Jordanija, Sirija,... Irak, Iran - vse do Indije so se klofal stalno že stoletja. Če ne bi blo nafte, bi se še danes klofal z meči in sulicami, nihče ne bi vedel in niti približno jih ne bi bilo toliko kor jih je. Njihova zemlja/voda pač naravno ne omogočata preživetje tolko ljudi. Krivi s(m)o “belci”, ki tam delujemo zaradi pohlepa!! In enako je povsod: Afrika (egipt, Alzir,... ter Sudan - no tu si se Kitajci zraven), ... in ne na nazadnje cela Amerika (celna mislim) - zaradi naravnih bogastev in pohlepa belcev.
Kazalo