Pričakovati je zmago vladajoče stranke. Foto: EPA
Pričakovati je zmago vladajoče stranke. Foto: EPA

Volišča v predelih države, ki so pod nadzorom režima predsednika Bašarja Al Asada, so se po navedbah sirske tiskovne agencije SANA odprla ob 7. uri po krajevnem času (9. uri po srednjeevropskem času) in bodo ostala odprta 12 ur. Sirska vojska, ki je v zadnjih mesecih dosegla vrsto vojaških uspehov, trenutno nadzira okoli dve tretjini države. Pod njenim nadzorom sta med drugim okolica Damaska in jug države. Volitve naj bi potekale tudi v nekaterih šele pred kratkim zavzetih predelih.

Na zadnjih lokalnih volitvah je bilo v občinskih svetih na voljo okoli 17.000 sedežev. Tokrat jih je nekoliko več, saj so bila nekatera manjša naselja razglašena za občine. Novoizvoljeni občinski sveti naj bi imeli več pristojnosti kot do zdaj, še posebej na področju obnove in urbanega razvoja.

Zadnje lokalne volitve so v Siriji potekale leta 2011, le nekaj mesecev po začetku oboroženega konflikta v državi. Leta 2016 so imeli parlamentarne volitve, leta 2014 pa predsedniške, ki so Bašarju Al Asadu prinesle nov sedemletni mandat.

Kot navaja ABC News, je nedavna študija Združenih narodov pokazala, da je sedemletna vojna državi povzročila že več kot 350 milijard dolarjev gospodarske škode, opazovalci ocenjujejo, da je umrlo že več kot 400.000 ljudi.

Volitve ne potekajo povsod po državi. Med regijami, kjer danes ni volitev, je tudi kurdska regija na severu države, kjer vlada Sirski demokratični svet, ki je zavrnil možnost, da bi na tem območju izvedli volitve. "Režim želi, da ostanemo pod njegovim vodstvom in vladavino Baatha," je dejal tiskovni predsednik sveta Ibrahim Ibrahim. Kurdski uradniki se zavzemajo za federativno ureditev Sirije, ki bi spoštovala njihovo avtonomijo. Damask vztraja, da bo uveljavil avtoriteto nad celotnim območjem države.