Bližnji vzhod
Jemen
Na območju napada naj ne bi bilo vojaških ciljev. Foto: Reuters
Hudajda
Po besedah nekega ribiča je bil namen napada "širjenje strahu in terorja". Foto: Reuters

Dodaj v

V zračnih napadih v Jemnu ubitih več deset ljudi, tudi žensk in otrok

Koalicijo podpirajo ZDA
3. avgust 2018 ob 12:47
Hudajda - MMC RTV SLO

V zračnih napadih v jemenskem mestu Hudajda, ki jih je izvedla koalicija pod vodstvom Savdske Arabije, ki uživa podporo zahodnih držav, je bilo ubitih najmanj 55 ljudi, tudi žensk in otrok, so sporočili hutijevski uporniki.

Ministrstvo za zdravje pod nadzorom upornikov je sporočilo, da je bilo v napadih, katerih tarča sta bila bolnišnica Al Tavra in ribiško pristanišče s tržnico, ranjenih najmanj 124 ljudi, poroča Al Džazira.

Reuters je poročal, da je bilo ubitih 28 ljudi, kitajska tiskovna agencija Šinhua pa navaja, da je število smrtnih žrtev 70.

Taha Al Mutavakil z ministrstva je dejal, da lokalne oblasti težko obvladujejo toliko žrtev in da se reševalci bojijo prevažati ranjene v glavno mesto Sana zaradi strahu pred novimi zračnimi napadi. Mednarodni Rdeči križ je sporočil, da je poslal potrebščine, ki naj bi zadostovale za oskrbo do 50 bolnikov, ki so v kritičnem stanju.

Kot poroča Al Džazira, je ribja tržnica od bolnišnice Al Tavra, ene od redkih, ki še delujejo v Hudajdi, oddaljena le 20 metrov.

"Širjenje strahu in terorja"
"Kar smo videli v Hudajdi, je grozljiv zločin," je dejal Mutavakil, ki je dodal, da so za smrti soodgovorne ZDA, ki podpirajo napade koalicije.

Mohamed Al Hasni, vodja sindikata ribičev, je dejal, da na območju ni vojaških tarč in da "ni bilo pričakovati napadov na ribiče". Ob napadu je bilo pristanišče s tržnico polno ljudi, je dejal. Po njegovih besedah je bil namen napada "širjenje strahu in terorja".

Napadi so bili nepričakovani, poroča Al Džazira, saj so tako hutijevski uporniki kot koalicija pod savdskim vodstvom sporočili, da bodo prekinili sovražnosti okoli pristanišča v Hudajdi in dali možnost prizadevanjem ZN-a za dosego miru.

ZN si nekaj tednov prizadeva doseči dogovor, da bi se izognili napadom zaradi strahu, da bodo še dodatno omejili dostop prebivalcev Jemna do hrane, goriva in zdravil. V državi sicer vlada najhujša humanitarna kriza na svetu.

Napadi na nevojaške cilje
Medtem je tiskovni predstavnik koalicije dejal, da vojaško posredovanje upošteva mednarodno pravo. A zgolj junija so Savdska Arabija in Združeni arabski emirati izvedli najmanj 258 zračnih napadov v Jemnu, v skoraj tretjini primerov so bile tarče nevojaški cilji. Pogosto so žrtve napadov civilisti.

Savdska Arabija in Združeni arabski emirati z zavezniki in logistično podporo ter orožjem ZDA in Velike Britanije že od marca 2015 izvajajo napade na upornike znotraj Jemna, s katerimi si prizadevajo na oblasti vrniti mednarodno priznano vlado predsednika Abd Rabuja Mansurja Hadija.

V bojih je bilo ubitih najmanj 10.000 ljudi, zaradi lakote pa je umrlo več kot 100.000 otrok.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
Churchill W.
# 03.08.2018 ob 13:07
A tu pa ni slike žensk in otrok tako kot na humanitarnih taxi ladjah?
Jemen ima tudi obalo, lahko bi se namenile tja in reševale tiste ki so resnično pomoči potrebni!
k500
# 03.08.2018 ob 13:30
V zračnih napadih v jemenskem mestu Hudajda, ki jih je izvedla koalicija pod vodstvom Savdske Arabije,

a ti pa lahko sesuvajo sosednjo državo brez sankcij usa&eu. uf, pozabil, sa je zaveznik usa&eu, torej imajo »licence to kill« podarjeno od usa&eu.

verjetno so naši podporniki tega zločina še čestitali ob »uspešni akciji koalicijskih sil sa&co«.
SF-SN
# 03.08.2018 ob 13:02
Ali se bo sedaj uradna statistika OZN popravila na 10.050 ubutih, ali bo ostala "prilepljena" na stevilki 10 tisoč ubitih, kot se dogaja zadnji dve leti?
Ramus
# 03.08.2018 ob 13:32
Gospod Cerar in kompanija, a smo lahko zgroženi nad vojnimi zločini, ki jih delajo naši zavezniki?!? Bo minuta molka v parlamentu? Bodo vaše misli z ubitimi? Boste imeli izjavo za medije, kjer boste izrekli sočutje družinam ubitih?
SF-SN
# 03.08.2018 ob 13:04
Drugače pa nažalost "logični tarči".
Ker so vojaško nesposobni, želijo Savdijci izstradati Hutije.
Zato tudi napadi na tržnice in bolnice
Hardworker
# 03.08.2018 ob 15:24
In kdaj bo America bombardirala Saudsko Arabijo?
HOR
# 03.08.2018 ob 15:15
Bolj primeren naslov bi bil: "Medtem, ko izvaja blokado in uničevanje civilne infrastrukture Jemna za stradanje civilistov je koalicija pod vodstvom Savdove arabije s podporo ZDA in Velike Britanije blokirala tudi lete ZN z medicinsko pomočjo za civiliste"
ZN pravilno opozarjajo, da blokada povzroča množično lakoto. Ta lakota ni stranski učinek vojne - to je orožje.

Saudska barabija že dolgo sistematično bombardira civilno infrastrukturo in civiliste v Jemnu, kar je vojni zločin, izvaja pa tudi blokado Jemna za stradanje prebivalstva, kot strateški vojaški cilj, kar je vojni zločin. MSM mediji sodelujejo.
Saudova Arabija v bistvu izgublja vojno v Jemnu zato v nemoči očitno intetzifira napade z zločinskimi napadi na nvojaške cilje in civiliste, kar je primerljivo z nacističnimi sankcijami nad civilisti...

In medtem, ko nas mediji zasipavajo z oslarijami "grozotah" poletne vročine, o Novičoku in zaigranih lažnih napadih z bojnimi strupi pa o jasnih zločinih Saudijcev in koalicije s podporo ZDA, Francije in Velike Britanij, ki izdatno podpirajo Saudijce z orožjem pišejo dokaj medlo in je 55 ljudi v naslovu tako "le več deset ljudi" na koncu članka pa je še bežni dodatek, da "zaradi lakote pa je umrlo več kot 100.000 otrok..."

Saudska propaganda za opravičevanje svoje agresije in stališč trdi, da jemenski hutijski borci uporabljajo izstrelki iz Irana, in ameriška vojska brez resnih dokazov podpira to pravljico ( a je to kaj novega ...!?)
V video sporočilu je nekdanji predsednik Jemna pojasnil, da so ti projektili iz velikega kontinenta vojaške opreme, ki ga je Jemen kupil, preden se je začela vojna v teku. Po podatkih uglednega IHS Janes so ti projektili severnokorejskega porekla in so jih modificirali strokovnjaki iz jemenske vojske.
V skladu s Saudsko propagando so sev ameriških medijih pojavile tudi novice, da se v Jemnu borijo afganistanski šiitski borci ali Hezbolah iz Libanona. Te trditve nimajo smisla. Američani tu demonstrirajo tudi svoje pregovorno "poznavanje " geografije, kot v New York Timesu, ki je navajal (2017) , da je Iran poslal manjše enote šiitskih borcev, da bi prešli sirske meje (!?) in se borili v Jemnu...
Kako in zakaj bi afganistanski šiiti, ki ne govorijo arabščine, vstopili v blokirani Jemen? Na obleganih območjih je na milijone nezaposlenih Jemenčanov, ki sovražijo Saudijce. Hutiji zagotovo nimajo pomanjkanja kandiatov za vojake...
Ni nobenega resnega dokaza, da je v Jemnu Hezbolah. Saudski diplomat je leta 2015 trdil, da ima "poročila" o inštruktorjih Hezbolaha v Jemnu, ne da bi zagotovil kakšn dokaz. Leta 2016 je saudska državna Al Arabia TV objavila kratek videoposnetek, v katerem trdi, da prikazuje vojaške inštruktorje Hezbolaha, ki poučujejo Hutije. Vendar noben datum ali kraj ali druge informacije o snemanju niso bili objavljeni... V dveh in pol letih vojne proti Jemnu ni bilo nobenih poročil o dokazih za kakršno koli vpletenost Hezbolaha ali ranjenih ali ubitih libanonskih ali iranskih ali afganistanskih borcev.

Hutiji niso Hezbolah in niso orodje iranske vlade. Njihovo sodelovanje z jemensko vojsko, ki je zvesto bivšemu predsedniku Salehu, jim daje taktične in tehnične zmogljivosti. Njihovo orožje je bodisi iz starih zalog ali kupljenih na trgu orožja v Jemnu. Trgovci kupujejo orožje tudi od skupin plačancev, ki jih zaposluje Saudijska Arabija (dobrodošel postranski zasluželk plačancv...), in jih velikodušno opremijo in dobavljajo. Te sile pod nadzorom Saudske koalicije so veliki dobavitelji svojih sovražnikov...

Skratka Saudijci stradajo celo državo - s tiho privolitvijo politike "humanitarnega" zahodnega sveta. Birokracija Združenih narodov in vodstvo sta sokrivna. Vse to, ker Saudski tiran z zahodno podporao ni sposoben vojaško premagati bosonogorskih borcev Hutijev v Jemnu, proti kateremu je začel nesmiselno vojno. Saudovi zato tudi izumijo veliko iransko vpletenost in mediji navdušeno ponavljajo svoje trditve brez kakršne koli dokazne podpore.

Dobesedno milijoni civilistov so v neposredni nevarnosti umiranja zaradi pomanjkanja. Medtem pa so se pohlepni "zahodni" politiki osramotili s sodelovanjem s klovnovskim saudskim princem in njegovim senilnim očetm in podpirajo kakršnkoli bebaste trditve, ki jih Saudijci navajajo o svojih bosonogih sovražnikih v Jemnu. SIC
Vir - klik...
Bivši uporabnik
# 03.08.2018 ob 14:14
Zakaj Evropski parlament ne protestira na globalnih političnih inštancah?
vl4do
# 03.08.2018 ob 14:07
SA pod okriljem zahodnih drzav ze vec let posiljujejo Jemen, zverinsko pobijajo njene prebivalce. Gre za genocid o katerem novinarji ne smete pisati ker vam je denar pomembnejsi pd morale.
tu in tam
# 03.08.2018 ob 14:16
@Churchill W. & vranek
Sploh ta prvi, ja VB res nima nič s podporo Savdski barabiji, a ne?
Pa NATO tudi nič ne vidi, a ne? Uh, še celo orožje jim prodaja.
hexen
# 03.08.2018 ob 14:12
Prodajalci orožja v Savdsko Arabijo: ZDA, VB, Francija, Nemčija, Norveška, Rusija, Italija, Hrvaška, Švedska, Belgija in drugi.
Clown
# 03.08.2018 ob 13:45
Kjer koli se uživa podpora zahodnih držav je le kri in smrt
Rasta75
# 03.08.2018 ob 15:48
Čestitke "prodemokratični koaliciji" pa čeprav je v njej 60+% absolutističnih monarhij in teokracij.
friks
# 03.08.2018 ob 15:54
Čak, a tile lahko bombandirajo, ane?

Sam, da niso Rusi.
obelix complicus
# 03.08.2018 ob 15:01
Švedi razumejo nevtralnost zelo oportunistično. So 'nevtralni' in nikoli direktno vpleteni ... s svojo močno vojaško industrijo (delajo pa res vse, od ročnega orožja do letal) pa filajo vse in vsakogar z denarjem.
Krtomir
# 03.08.2018 ob 14:20
Še en dan v klavnici zahodnih globalistov. Za sokrivega štejem vsakega, ki voli politike, ki to podpirajo ali pa ne voli in jih tako molče podpira. Taki se mi tudi ne smilijo, če tudi sami postanejo kolateralna škoda.
m72
# 03.08.2018 ob 12:56
"V zračnih napadih v jemenskem mestu Hudajda, ki jih je izvedla koalicija pod vodstvom Savdske Arabije, ki uživa podporo zahodnih držav, je bilo ubitih najmanj 55 ljudi, tudi žensk in otrok, so sporočili hutijevski uporniki."

Tudi mi imamo krvave roke. Žal.
hexen
# 03.08.2018 ob 14:14
Evropske prodajalke orožja Savdski Arabiji
http://www.euronews.com/2017/11/30/which-eu-countries-sell-arms-to-saudi-arabia-
kapljač
# 03.08.2018 ob 17:35
Saudiarabijci so v Jemnu pobili že toliko civilistov,da bi ZN morali začeti ugotavljati zločin zoper ljudi. Zdej če ZN ne bi bila farsa , bi to storili že davno
HOR
# 03.08.2018 ob 15:57
@Churchill W.
# 03.08.2018 ob 15:38
(OZN:) "...Namenjena je sama sebi in svojim interesom..."

Kakor kdaj in pač seštevek svetovne politike....
obelix complicus
# 03.08.2018 ob 14:51
hexen: Za razliko od nevtralnih držav.

A se hecaš? Vsaj dve nevtralni evropski državi sta med večjimi izvozniki orožja. Švedska in Finska namreč.
Hopi
# 03.08.2018 ob 18:11
»V zračnih napadih v jemenskem mestu Hudajda, ki jih je izvedla
koalicija pod vodstvom Savdske Arabije, ki uživa podporo
zahodnih držav, je bilo ubitih najmanj 55 ljudi, tudi žensk in otrok,
so sporočili hutijevski uporniki.«

»pod vodstvom SAUDSKE ARABIJE« pod vodstvom ZDA.
»uživa podporo ZAHODNIH DRŽAV« pod vodstvom ZDA.

Kaj mi niso teli MORILCI nekam znani že iz Libije, iz Iraka in
iz aktualne Sirije?
Ki se trenutno vljudnostno imenujejo z »Uporniki???«.

»Uporniki???« raznim upirajočim se legalnim vladam
- "diktatorskim režimom" v žargonu morilskih
Kolonialno-Imperialnih Diktatorjev. S ponosno mednarodno
Diktatorsko. NATO - ISIS vojsko. Da o poželjivih pogledih po
ruskih in kitajskih ozemljih sploh ne govorim.

In se sedaj že intenzivno rutinsko pripravljajajo na, že rutina
vojaške, POMORE v Iranu?
Tudi za ceno ponovne destabilizacije Iraka s pomočjo Kurdov
iz Kirkukškega območja goratih predelov.
Sedaj se samo čaka, kaj se bo izvolilo v iraški parlament in na
izvolitev dokončnega predsedstva Iraka.

Tako, da zahodna NATO/ISIS-Bele Čelade vojska še ne bo ostala
brezposelna.
Že koj množična premestitev v Jemen jim bo služila za vsakdanji
kruh.
HOR
# 03.08.2018 ob 16:35
@gozdar1
# 03.08.2018 ob 16:27
"...Kakšna je razlika med civilistom , ki ga ubije savdska ali pa ruska bomba?..."


Za razliko od povprečnega civilista ubitega s saudskim bombardiranjm z ruskim ni bil ubit namerno...
hexen
# 03.08.2018 ob 14:37
Churchill W.
# 03.08.2018 ob 14:18
Kdo drug pa mi lahko pojasni zakaj bi morali zato imeti krvave roke mi ter naši politiki?
Kot da ZDA vprašajo vse zahodne voditelje kaj smejo in kaj ne!


Tako smo sokrivi kot član roparske tolpe, ki pri ropu banke vozi avtomobil. Tudi če nismo nikogar oropali ali ubili, smo še vedno zraven in delamo združbo močnejšo. Za razliko od nevtralnih držav.
nightwing
# 03.08.2018 ob 16:01
Baje bodo Kitajci pomagali spucat sirijski Idlibistan.
Hopi
# 03.08.2018 ob 18:47
Churchill W. ob 13:09

@m72:
Tudi mi imamo krvave roke. Žal.

Churchill W.:
Gledam moje, pa ne vidim nobene krvi na njih! Ne vem zakaj bi
bile krvave tvoje?
Kaj imamo pri milem bogu mi z vojno na arabskem polotoku
med Jemnom in SA????
---------------------------
Vprašaj, NAŠE vlade, Mira Cerarja!
Kako se je, v NAŠEM imenu veselil napada na Sirijo.

glej:
MMC - 14. april 2018
guglaj:
Cerar podpira napade v Siriji, Brglez opozarja, da niso imeli
mandata ZN-a

Cerar se je že veselil napada nekaj dni pred OPCW-ja
DOKAZANO Asadovo Ne-Uporabo kemičnega orožja.

Tudi mi se, skupaj s Cerarjem, veselimo takšnih napadov,
kenede?

Od vzglednega Cerarja imamo krvave roke.
Saj nas ON, pred tujimi vladami in njih državljani, zastopa.
Lunatix
# 03.08.2018 ob 21:10
@ Hor
+++...
Churchill W.
# 03.08.2018 ob 20:39
Hardworker
In kdaj bo America bombardirala Saudsko Arabijo?

Ko bo zmanjkalo nafte!
Hopi
# 03.08.2018 ob 20:20
Hardworker: ob 15:24
In kdaj bo America bombardirala Saudsko Arabijo?
----------------------------
Ko bo Saudijcem zmanjkalo nafte.

Da tudi kapljice kerozina ne bodo imeli za svoja ameriška letala
za obrambo pred ameriškimi letali.
Bodo morali še Američane prositi za dostavo tistih prepotrebnih
kapljic kerozina.

Da o tedaj prepotrebno žejnemu SA tankovskemu cvovlu sploh
ne govorim.
Hopi
# 03.08.2018 ob 19:27
Tudi zaradi tega Zahodne države z Izraelom+SA vred dobijo
ošpice ob omembi "Iran".

Saj ravno Iran dolžijo, da Siriji in Jemnu dobavlja orožje in
logistično podporo.
Na pravo kurje oko je Iran stopil vojnozločinskemu Zahodu.

Bravo Iran!
Vsekakor imaš privržence tvojemu mnenju o urejanju
muslimanskih odnosov z Zahodom na Bl.Vzhodu.
Churchill W.
# 03.08.2018 ob 15:38
@HOR

Najprej hvala za izčrpno razlago kdo kaj in s kom.
Si pa s stavkom:"Birokracija Združenih narodov in vodstvo sta sokrivna" povedal toliko, kot marsikdo od nas ne zna in ne zmore, vključno z mano.

Institucija, katere članstvo danes šteje 193 držav in, ki je nastala po WW2 ravno zato, da se morije ne bodo več ponovile, da bo delovala v dobro človeštva in predstavljala mediatorja med sprtima državama ali državami, je postala zaradi birokracije in v naprej določenega razmerja moči - kateri glas šteje več - največje leglo kriminala in vojnih huskačev ter zaslužkarjev. Namenjena je sama sebi in svojim interesom.
Churchill W.
# 03.08.2018 ob 15:20
obelix complicus
# 03.08.2018 ob 15:01

In da še resnično potrdijo svojo nevtralnost, s svojimi nevtralnimi vojaki sodelujejo praktično na vseh misijah UN, NATO, EU od Severne Koreje, polovici afriških držav, na obalah Rdečega morja in Sredozemskega morja, v Iraku, Afganistanu, Pakistanu, SIriji, Libanonu, na Golanski planoti, na Kosovu....

Naši politiki in vojaki lahko samo sanjajo da bi lahko kdaj postali tudi mi nevtralni, ne pa bili člani zločinskega NATO in vazali politike ki jo vodi ZDA.
lemur
# 04.08.2018 ob 00:20
Spet je pomembneje, kaj je rekel Cerar, kot dejstvo da 75% Jemna crkuje na obroke. Čestitke mislecem portala. Ker vemo, da bi Cerar vse rešil, če bi le bil kremenit Slovenec...

@cairns, ki vestno spremlja poročila ZN in ga zelo pekli neporočanje iz kriznih žarišč (ker je AI večji problem od lakote in kolere) : kako kaj Južni Sudan?
cairns
# 03.08.2018 ob 23:32
AI pa ne bo protestiral.

Oni protestirajo samo ko slovenski policaji ilegalnega migranta domnevno porinejo nazaj v hrvaško ne da bi vprašali ali hoče azil.
Hopi
# 04.08.2018 ob 01:58
Churchill W.: 03.08.2018 ob 20:37
Krivi posamezne države ki prodajajo orožje enim ali drugim v
mnogih primerih celo obema stranema. Ne prenašajte pa krivde
na celoten zahodni svet! Ker celoten zahodni svet ima bolj malo
odločanja pri tem kaj počnejo politiki in orožarski magnati!
-----------------------------------------------
Poleg zahodnih prodajalcev orožja lahko krivim tudi tiste zahodne
države, kamor so zadnje čase pobegnile "bele čelade". Med njimi
je tudi Nemčija.

naj spomnim:
»Po mnenju sirskega zunanjega ministrstva gre pri operaciji Belih
čelad za agresijo Izraela in drugih udeleženih, med njimi ZDA,
Nemčije, Velike Britanije, Kanade in Jordanije, proti sirskemu
ljudstvu, povzema nemška tiskovna agencija DPA.«

Bodi pozoren na izraz »med njimi«. Torej so še drugi
"neomenjeni". Vemo naprimer tudi za Anti-Asad intenzivnost
Francije. Pa tudi Španije, Norveške, Danske.

Torej dovolj o mojem »Zahodu«.
Churchill W.
# 03.08.2018 ob 15:15
@obelix complicus
hexen: Za razliko od nevtralnih držav.
A se hecaš? Vsaj dve nevtralni evropski državi sta med večjimi izvozniki orožja. Švedska in Finska namreč.

Nima veze! Nista pa članici zlobnega NATO ki ga po svojih notah fura ZDA! Zato jima je pa kot nevtralnima državama oproščeno.
Churchill W.
# 03.08.2018 ob 20:27
@Hopi
Od vzglednega Cerarja imamo krvave roke.
Saj nas ON, pred tujimi vladami in njih državljani, zastopa.


Še 1x več bom vprašal zakaj bi jaz imel zaradi tega kri na mojih rokah in moral nase prevzeti kolektivno krivdo za Jemen, Arabce, Siriji, begunce, migrante, prebežnike, lačne, žejne, ....
Zato ker je Cerar PV države katere državljan sem?
Hvala, ne hvala!
Če bi me Cerar vprašal po mnenju, in bi mu jaz svetoval da naj podpre vse vojne, napade, rušenje sistemov, .... sem lahko sokrivec. Tako pa me ni! Sem ga volil? Ne! Ne pred 4 leti ne sedaj. Stranka ki jo volim ne pride v parlament.

Moramo potem sprejeti tudi kolektivno krivdo zato ker Erjavec ne zna držati gob**a ko je potrebno in je zaje*** arbitražo? Zato ker je Pahor raje objemal kolegico kot pa delal državniške posle? Ker Jelinčič kot predstavnik Slovenije prejema kuverte v Azerbajdžanu ali kjerkoli že? Ker Trump ločuje otroke od strašev? Ker Britanci odhajajo iz EU? Za bančno krizo? Za zlom nepremičninskega trga? Za izumrtje nosorogov v Afriki? ..... Za vse kar se slabega naredi na tem planetu?

Če imate nekateri tako močno potrebo po tem, da si nalagate krivdo za nekaj kar niste naredili sami, prav! Nosite križ ki si ga nalagate. Kdo vam brani.
Jaz sprejemam krivdo za tisto kar naredim jaz sam, krvave roke pa bom imel, ko bom sam nekomu vzel življenje.

Kar pa se politikov tiče se jih pa kaznuje na volitvah, ne pa nosi njihove krivde kolejtivno! Ampak tudi to očitno nekateri raje prevzemajo nase!

Če čutiš krivdo za napade SA v Jemnu, potem ti bom rekel enako kot nekom pred tem:
Protestiraj, izrazi svoje nezadovoljstvo in prepreči financiranje SA - nehaj tankati gorivo, saj z vsakim tankom bencina financiraš nakup nove bombe ki jo bo SA vrgla v Jemnu! Toako jih boš najbolje kaznoval - odvzemi jim denar s katerim ubijajo nedolžne civiliste. Malenkost, kaplja v morje ampak začetek pa je, mar ne? Aja, tankati pa moraš svojega jeklenega konjička. Dvoličnost! Moraliziranje na enak način kot če bi Cerar rekel: "Prvzamem politično odgovornost za strinjanje, da pade režim v XYZ državi."
hexen
# 03.08.2018 ob 14:54
obelix complicus
# 03.08.2018 ob 14:51
hexen: Za razliko od nevtralnih držav.

A se hecaš? Vsaj dve nevtralni evropski državi sta med večjimi izvozniki orožja. Švedska in Finska namreč.


Odvisno, kako nevtralnost razumeš. Kot de iure ali kot de facto.
Churchill W.
# 03.08.2018 ob 14:18
SA pod okriljem zahodnih drzav.......

Prosim pojasni katere zahodne države.
Kdo drug pa mi lahko pojasni zakaj bi morali zato imeti krvave roke mi ter naši politiki?
Kot da ZDA vprašajo vse zahodne voditelje kaj smejo in kaj ne!

Malce sem naveličan tega, da se nam pripisuje kolektivna krivda za vse samo zato, ker smo geografsko položeni v zahodni svet. Kot da smo največji in najmočnejši igralec v tem zahodnem svetu in se vse odvija z našo privolitvijo oz. se nič ne zgodi brez nje!
Churchill W.
# 03.08.2018 ob 20:37
Saj ravno Iran dolžijo, da Siriji in Jemnu dobavlja orožje in
logistično podporo.
Na pravo kurje oko je Iran stopil vojnozločinskemu Zahodu.


Ta Iran vojno zločinskemu Zahodu ni stopil na žulj. Je pa stopil na žulj ZDA, Izraelu in SA.
Kar je meni znano EU še vedn podpira vse dogovore sklenjene z Iranom, kljub umiku ZDA od sporazuma. In ne samo to, še zaščitila bo evropska podjetja pred grožnjami ZDA, da bodo vsi ki bodo sodelovali z Iranom plačali za "neposlušnost".

Krivi posamezne države ki prodajajo orožje enim ali drugim v mnogih primerih celo obema stranema. Ne prenašajte pa krivde na celoten zahodni svet! Ker celoten zahodni svet ima bolj malo odločanja pri tem kaj počnejo politiki in orožarski magnati!
Churchill W.
# 03.08.2018 ob 14:24
@tu in tam
Churchill W. & vranek
Sploh ta prvi, ja VB res nima nič s podporo Savdski barabiji, a ne?
Z VB misliš Veliko Britanijo? Kaj imamo Slovenci in naši politiki s tem, da VB podpira SA???

Pa NATO tudi nič ne vidi, a ne? Uh, še celo orožje jim prodaja.
In kaj ima NATO kot organizacija z napadi SA na Jemen? In NATO nikomur ne prodaja orožja, ker ga nima! Orožje pa prodajajo države, ki so pa med drugim tudi članice NATO, in EU, pa OZN,, pa OVSE, ....

Kaj imam jaz s tem, da bi moral sprejemati kolektivno krivdo? Mene ni nihče nič vprašal, nikomur nisem ničesar prodal, od nikogar nisem ničesar zaslužil in nisem v nikogaršnjem primežu da bi me lahko izsiljeval. Imaš ti? Imaš zato krvave roke in nosiš odgovornost za dogajanje na vsakem končku tega planeta?
Churchill W.
# 03.08.2018 ob 13:09
@m72
Tudi mi imamo krvave roke. Žal.

Gledam moje, pa ne vidim nobene krvi na njih! Ne vem zakaj bi bile krvave tvoje?
Kaj imamo pri milem bogu mi z vojno na arabskem polotoku med Jemnom in SA????
Prosim razloži mi, zakaj bi moral jaz imeti krvave roke in kje je moja kolektivna krivda za pokol civilistov, za državljansko vojno in vse vojne ki se trenutno odvijajo po svetu!
vranek
# 03.08.2018 ob 13:58
m72, a res. Krvave roke mas, ker savdijci mecejo bombe? Mislim uff. In ker se grejo teritorialno in versko klanje z nafto v ozadju?ti jih kar mej,nas drugih pa v to ne mesaj!
Churchill W.
# 03.08.2018 ob 14:29
Za sokrivega štejem vsakega, ki voli politike

Kako zelo "levičarsko".
Vsi enaki vsi enakoravni vse enako krivi!

Jaz za dogajanje na arabskem polotoku ali pa BV ali pa Bangladešu, .... ne nosim niti ne čutim nobene krivde!

Kdor pa jo čuti, pa lahko miroljubno protestira in pokaže nestrinjanje. Preneha naj kupovati gorivo, ki prihaja iz SA kajti z vsakim tankom financira del nove bombe, ki bo jutri padla v Jemnu!
Bivši uporabnik
# 03.08.2018 ob 17:10
zakaj je to treba poudarjati : ženske in otroke ?
gozdar1
# 03.08.2018 ob 16:27
Kakšna je razlika med civilistom , ki ga ubije savdska ali pa ruska bomba?
Skippy
# 03.08.2018 ob 14:09
In ker se grejo teritorialno in versko klanje z nafto v ozadju?

In to celo tisočletno. Nekateri pa bi še vedno radi nas obkrivili.
Kazalo