Hutijevci so zavrnili navedbe, da naj bi provladne sile zavzele letališče v Hodajdi. Foto: AP
Hutijevci so zavrnili navedbe, da naj bi provladne sile zavzele letališče v Hodajdi. Foto: AP

Provladne sile, ki jih iz zraka podpirajo sile savdske koalicije, izvajajo zračne napade na letališče glavnega pristaniškega mesta v državi, s hutijevci pa se bijejo tudi na tleh.

Poročevalska agencija Saba, ki je v lasti hutijevcev, je sporočila, da je koalicija izvedla pet zračnih napadov na mesto. Savdska TV-postaja Al Arabija je napad na letališče potrdila, hutijevci pa zahtevajo takojšnjo prekinitev napadov, ki so se v sklopu ofenzive začeli v sredo.

Po navedbah AFP-ja je bilo v napadih ubitih najmanj 139 upornikov, hutijevski viri pa poročajo o več kot 50 žrtvah na strani vladnih sil.

Bodo sklenili dogovor?
Jemenska vlada je sporočila, da pristanišča ne bo napadla, saj da bo skušala ohraniti ključno infrastrukturo v mestu.

Medtem je v prestolnici Sani na drugi dan pogovorov odposlanec Združenih narodov za Jemen Martin Griffiths, ki skuša izpogajati umik upornikov iz Hodajde. Griffiths naj bi po poročanju BBC-ja predstavil načrt, po katerem bi hutijevcem zagotovili varnost v primeru, če se umaknejo in prepustijo pristanišče Združenim narodom.

Konflikt v Jemnu, ki se je začel s protesti v sklopu arabske pomladi leta 2011 in eskaliral z vojaško ofenzivo Savdske Arabije ter njenih zaveznic leta 2015, so ZN lani opisali kot "absurdno" in "jalovo" vojno. Do zdaj je bilo v spopadih ubitih 10.000 ljudi, od tega dve tretjini civilistov.