85-letna Joševed Lifšic. Foto: Reuters
85-letna Joševed Lifšic. Foto: Reuters

Pri pričevanju je izpuščeni 85-letnici pomagala njena hči Šaron, ki je v Tel Aviv pripotovala iz Londona. Dejala je, da je njena mati dobila modrice med ugrabitvijo iz kibuca. Ko so jo odpeljali na motorju, so njo in druge talce tepli s palicami.

Hči je dejala, da so materi ugrabitelji odvzeli uro in nakit, ko je stopila z motorja, pa so ji ljudje, ki so jo sprejeli, dejali, da "verjamejo v Koran" in da je zato ne bodo poškodovali, poroča BBC.

Joševed Lifšic in 24 drugih talcev so nato odpeljali v predore, v katerih so bila po njenih besedah tla "mehka in mokra". Po dveh ali treh urah so pet ljudi iz kibuca Nir Oz odpeljali v ločeno sobo. Tam so bili pazniki, reševalec in zdravnik, je dejala.

Hči Šaron je opisala "ogromno mrežo" podzemnih predorov, ki jih upravlja Hamas. Primerjala jih je s pajčevino.

Joševed Lifšic na sliki z možem Odedom, ki je še pogrešan. Foto: Reuters
Joševed Lifšic na sliki z možem Odedom, ki je še pogrešan. Foto: Reuters

Talce obiskoval zdravnik, jedli enako kot pazniki

Joševed Lifšic je dejala, da so bili zaprti v čistih prostorih, pazniki pa so skrbeli za "vsako podrobnost", med njimi so bile tudi ženske, ki so poznale "žensko higieno". Jedli so sir in kumare, tako kot ugrabitelji.

V njeni skupini je bilo pet talcev in vsak je imel po enega paznika.

Spali so na vzmetnicah na tleh v predoru. Zdravnik jih je prišel obiskat vsaka dva, tri dni. Enega od pridržanih, ki je bil v nesreči z motorjem na poti v Gazo huje poškodovan, so zdravili. Talce je obiskal tudi reševalec in jim je prinesel zdravila, ki jih potrebujejo, je dejala Lifšic.

Rokovanje s hamasovcem

Ob izpustitvi se je Joševed Lifšic obrnila in se rokovala z oboroženim in zamaskiranim pripadnikom Hamasa. Na novinarsko vprašanje, zakaj je to storila, je odgovorila, da zato, ker "so se do njih obnašali zelo prijazno". Bili so "obzirni" in po njenih besedah so poskrbeli za vse njihove potrebe.

O drugih talcih je hči Šaron dejala, da njena mati čuti, da "zgodba ni končana, dokler se vsi ne vrnejo".

Mož Joševed Lifšic Oded je še vedno pogrešan. Bil naj bi talec v Gazi. Je upokojeni novinar, ki si je po besedah hčerke desetletja prizadeval za mir in pravice Palestincev. Govori arabsko, nazadnje pa je bil aktiven kot prostovoljec in je prevažal bolne Palestince iz Gaze na zdravljenje v izraelske bolnišnice.

Ob Joševed Lifšic je bila izpuščena tudi Nurit Kuper. Tudi njen mož je pogrešan.

V petek je Hamas izpustil ameriški talki Judith in Natalie Raanan, ki sta bili zajeti v kibucu Nahal Oz na jugu Izraela. Izpuščeni talki so sprejeli na meji z Gazo in so ju prepeljali v izraelsko vojaško oporišče v osrednjem delu države.

Palestinsko gibanje Hamas je 7. oktobra v napadu na jugu Izraela zajelo več kot 200 talcev, tako izraelskih kot tujih državljanov. V napadu je bilo ob tem po navedbah izraelskih oblasti ubitih več kot 1400 ljudi.

Hamas izpustil dve izraelski talki