Netanjahu je dejal, da izjave Elijahuja nimajo zveze z realnostjo. Foto: Reuters
Netanjahu je dejal, da izjave Elijahuja nimajo zveze z realnostjo. Foto: Reuters

Elijahu, čigar stranka je del Netanjahujeve vladajoče koalicije, je v današnjem pogovoru za izraelski radio Kol Barama dejal, da ni v celoti zadovoljen z odzivom Izraela na napad Hamasa 7. oktobra.

Na vprašanje voditelja, ali zagovarja uporabo "neke vrste jedrske bombe" na območju Gaze, je Elijahu odgovoril: "To je ena od možnosti."

Pred tem je glede humanitarne pomoči za prebivalce Gaze dejal, da nacistom ne bi dal humanitarne pomoči. "V Gazi ni nedolžnih," je zatrdil.

Sorodna novica Vse več kritik Netanjahuja, ankete kažejo, da si več Izraelcev za premierja želi Ganca

V vladi so se od njegovih izjav nemudoma distancirali in jih označili za nepovezane z realnostjo. V izjavi so tudi zatrdili, da poskuša Izrael v posredovanju v Gazi prizanesti "neborcem" in da deluje v skladu z mednarodnim pravom. Minister se do nadaljnjega ne bo udeleževal sej vlade, so dodali.

Kot neodgovorne je izjave Elijahuja označil tudi obrambni minister Joav Galant, ki je dodal, da je "dobro, da to niso ljudje, ki so odgovorni za varnost Izraela". Elijahu ni niti del izraelskega ministrskega sveta, pristojnega za varnost, niti ne velja za vplivnega.

Vodja opozicije Jair Lapid je ministrovo izjavo označil za šokantno in noro, njega pa za neodgovornega. Ob tem je pozval, da se ga razreši s položaja.

Po valu zgražanja, ki so ga sprožile njegove izjave, je tudi sam Elijahu v izjavi na omrežju X zapisal, da je bila njegova izjava o jedrski bombi "metaforična".