Deif, o katerem obstaja le malo fotografij, ima med Palestinci status heroja.
Deif, o katerem obstaja le malo fotografij, ima med Palestinci status heroja.

V soboto se je ob napadih palestinskega gibanja Hamas iz Gaze na jug Izraela pojavil zvočni posnetek, na katerem moški napove operacijo "Potop Al Aksa", ki se je začela z nizom raketnih napadov in nadaljevala z vdorom palestinskih napadalcev na izraelsko ozemlje.

Prav mošeja Al Aksa oziroma izraelski napad na tretje najsvetejše mesto v islamu leta 2021 je Deifa spodbudil k načrtovanju obsežnega napada na Izrael, poroča Reuters, ki se sklicuje na vir blizu Hamasa v Gazi.

"Spodbudili so ga prizori in posnetki izraelskega vdora v mošejo Al Aksa med ramazanom, pretepanje vernikov, napadov na njih ter vlečenja starih in mladih iz mošeje," je dejal vir. "Vse to ga je podžgalo in zanetilo jezo," je pojasnil.

Izraelski vdor na Tempeljski grič, kjer stoji mošeja Al Aksa, maja leta 2021, je sprožil enajstdnevno vojno med Hamasom in Izraelom. Več kot dve leti pozneje je Hamas izvedel najhujši napad na Izrael po arabsko-izraelski vojni leta 1973.

Sorodna novica "Katastrofa Izraelcev s predhodno večdesetletno katastrofo Palestincev vodi v novo katastrofo"

Deif je že nekaj časa najbolj iskan človek v Izraelu, ki naj bi nanj že sedemkrat poskušal izvesti atentat, zadnjega leta 2021. Ker govori redko in se še redkeje pojavlja v javnosti, so Palestinci vedeli, da se pripravlja nekaj velikega, ko je Hamasov televizijski kanal v soboto napovedal njegov govor.

"Danes bo razneslo bes Al Akse in bes našega ljudstva. Naši mudžahedini, danes je vaš dan, da temu zločincu daste vedeti, da se je njegov čas končal," je dejal Deif v posnetku.

"Dvoje možganov, en glavni mož"

Kje je Deif, ni znano, a verjetno je nekje v labirintu predorov pod Gazo, od koder delujejo pripadniki Hamasa. Po mnenju izraelskih varnostnih virov je bil neposredno vpleten v načrtovanje in v operativne dejavnosti sobotnega napada.

Vir blizu Hamasa je dejal, da sta odločitev o pripravi napada skupaj sprejela Deif, ki poveljuje Hamasovi brigadi Al Kasam, skupaj z Jehjo Sinvarjem, ki vodi Hamas v Gazi, vendar je bilo jasno, kdo je bil arhitekt.

Sorodna novica "Stanje v Gazi, če bo ta po izraelskih napadih sploh še obstajala, ne bo nikoli več isto"

"Obstaja dvoje možganov, a obstaja en glavni mož," je dejal vir in dodal, da je podatke o operaciji poznala le peščica voditeljev Hamasa.

Operacija je bila zavita v tako tajnost, da naj bi Iran, zapriseženi sovražnik Izraela in pomemben podpornik Hamasa, le na splošno vedel, da gibanje načrtuje veliko operacijo, a ni bil seznanjen s podrobnostmi.

Neimenovani vir je za Reuters dejal, da se je Teheran sicer zavedal, da se pripravlja velika operacija, vendar pa o njej niso razpravljali v nobeni skupni operacijski sobi, ki bi vključevala Hamas, libanonsko gibanje Hezbolah in Iran.

"Na to bitko smo se pripravljali dve leti," je dejal vodja Hamasovih zunanjih odnosov Ali Baraka.

Tempeljski grič v Jeruzalemu je sveti kraj za muslimane in Jude. Foto: EPA
Tempeljski grič v Jeruzalemu je sveti kraj za muslimane in Jude. Foto: EPA
Sorodna novica Upokojeni general o neslutenem napadu: "Popoln polom izraelske vojske, varnostnih agencij in Mosada"

Deif je v svojem sobotnem posnetku dejal, da je Hamas večkrat posvaril Izrael, naj preneha zločine nad Palestinci, naj izpusti zapornike, ki so bili po njegovih besedah zlorabljeni in mučeni, ter naj ustavi razlastitev palestinske zemlje.

Vodja brigad Al Kasam je povedal, da je Hamas pozival mednarodno skupnost, naj naredi konec "zločinom okupacije", a je Izrael le še okrepil svoje provokacije. Razkril je še, da je Hamas v preteklosti prosil Izrael za humanitarni dogovor o izpustitvi palestinskih zapornikov, vendar so ga Izraelci zavrnili.

"Zaradi orgije okupacije in zanikanja mednarodnih zakonov in resolucij ter zaradi ameriške in zahodne podpore ter mednarodnega molka smo se odločili, da vsemu temu naredimo konec," je dejal.

Palestinski viri so povedali, da je eden od domov, ki so bili to noč zadeti v izraelskih zračnih napadih na Gazo, pripadal Deifovemu očetu. Po navedbah virov so bili v napadu ubiti Deifov brat in dva druga družinska člana.

Predsednik odbora za mednarodne odnose v predstavniškem domu ameriškega kongresa Michael McCaul je dejal, da je Izrael od Egipta dobil svarilo, da se pripravlja nasilje, tri dni preden je Hamas v soboto izvedel napade v Izraelu.

"Vemo, da je Egipt posvaril Izraelce tri dni prej, da se lahko zgodi nekaj takšnega," je po sestanku z vladno ekipo nacionalne varnosti za zaprtimi vrati povedal republikanec.

Dodal je, da ne more pojasniti podrobnosti, je pa dejstvo, da je bilo opozorilo izdano, vendar ni jasno, na kako visoki ravni.

"Človek v senci"

Deif je bil rojen kot Mohamed Masri leta 1965 v begunskem taborišču Kan Junis v Gazi, ki je bilo ustanovljeno po arabsko-izraelski vojni leta 1948. Potem ko se je pridružil Hamasu med prvo intifado, ki se je začela leta 1987, je postal znan kot Mohamed Deif. Izrael ga je aretiral leta 1989 in v priporu je preživel približno 16 mesecev.

Sicer je diplomiral na Islamski univerzi v Gazi, kjer je študiral fiziko, kemijo in biologijo. Med študijem naj bi ga zanimala umetnosti, vodil pa je tudi univerzitetni odbor za zabave in nastopal na odru v komedijah.

Sorodna novica Videmšek: Kolektivno kaznovanje Palestincev za norost Hamasa je treba preprečiti

Ko se je povzpel v Hamasovih vrstah, je razvil mrežo predorov in izpopolnil strokovno znanje o izdelavi bomb. Že desetletja je na vrhu seznama najbolj iskanih ljudi v Izraelu, saj naj bi bil osebno odgovoren za smrt več deset Izraelcev v palestinskih samomorilskih bombnih napadih.

Viri Hamasa so povedali, da je v enem od izraelskih poskusov atentata izgubil oko in utrpel resne poškodbe ene noge. Njegova žena, sedemmesečni sin in triletna hči so bili ubiti v izraelskem zračnem napadu leta 2014.

Njegovo preživetje med vodenjem Hamasovega oboroženega krila mu je prineslo status palestinskega ljudskega heroja.

Na videoposnetkih je vedno zamaskiran ali pa je vidna le njegova senca, pri čemer ne uporablja sodobne digitalne tehnologije, kot so pametni telefoni, je še povedal vir blizu Hamasa. "On je izmuzljiv. On je človek v senci."

Hamas ima v Gazi razpredeno mrežo predorov. Foto: EPA
Hamas ima v Gazi razpredeno mrežo predorov. Foto: EPA