Merklova se še vedno pogaja o sestavi nove vladne koalicije. Foto: EPA
Merklova se še vedno pogaja o sestavi nove vladne koalicije. Foto: EPA
BMW
Družina Quandt ima skupno v lasti 46,7-odstotni delež v BMW-ju. Foto: EPA

Krščanskim demokratom (CDU), ki so s sestrsko Krščansko-socialno unijo (CSU) prepričljivo zmagali na nedavnih parlamentarnih volitvah, so podjetnica Johanna Quandt ter njuna dva otroka 9. oktobra nakazali vsak po 230.000 evrov.

Donacijo sta že kritizirali nemška opozicija in organizacija LobbyControl, ki opozarjata na časovno bližino donacije in nasprotovanja nemške vlade strožjim pravilom za avtomobilske izpuste CO2 na ravni Evropske unije.

Protikorupcijska organizacija Transparency International Deutschland (TID) je nemškega predsednika Joachima Gaucka že pozvala k pobudi za nova pravila o donacijah političnim strankam. Organizacija se zavzema za omejitev višine donacij.

V TID-u predlagajo, da bi lahko določen koncern posamezni stranki na leto daroval največ 50.000 evrov. V LobbyControl so se že pred tem zavzeli, da bi višino letnih donacij za politične stranke omejili na 50.000 evrov na osebo. Nemški Zeleni in opozicijski socialdemokrati (SPD) podpirajo predlog, da bi ta znesek znašal 100.000 evrov.

V stranki Levica menijo, da je zdaj na potezi tožilstvo. "Čas donacije kaže, da tukaj ni bila preprosto kupljena stranka, pač pa zakon. V zraku je sum o podkupovanju in tožilstvo mora sprožiti preiskavo," je prepričan njen predsednik Bernd Riexinger.

Predstavnica LobbyControla Christina Deckwirth je izpostavila, da "gre za do zdaj največjo donacijo v volilnem letu 2013, in to niti mesec dni po volitvah". Opozorila je tudi na "časovno bližino" sprejemanja določila o strožjih mejnih vrednostih CO2 za avtomobile v EU-ju po letu 2020.

Za finančnega strokovnjaka nemških opozicijskih socialdemokratov Joachima Poss je jasno, da je "zdaj, ko beremo o teh prispevkih, razumljivo, zakaj sta gospa Merkel in CDU proti davku na premoženje".

CDU in Quandtovi zavračajo očitke
Krščanski demokrati so pojasnili, da Quandtovi stranko podpirajo že več let, in to neodvisno od tega, ali je stranka vladajoča ali v opoziciji. "Donacije niso bile in niso v nobeni povezavi s posameznimi političnimi odločitvami," poudarjajo.

Tiskovni predstavnik družine Quandt je zanikal kakršno koli povezavo med donacijo in pogovori o mejni vrednosti CO2. Donacijo so dali po volitvah prav z namenom, da bi jasno pokazali, da ne gre za poskuse vplivanja.

Družina tudi poudarja, da družinski člani niso delničarji samo pri BMW-ju, pač pa tudi v drugih dejavnostih. Prav tako družina ne sodeluje pri operativnih odločitvah podjetja BMW, je še dejal neimenovani tiskovni predstavnik.

Stefan Quandt ima v BMW-ju 17,4-odstotni delež, Johanna Quandt 16,7 in Susanne Klatten 12,6. Preostale delnice so v rokah malih delničarjev.

CDU je tudi po volitvah leta 2009 od teh treh lastnikov BMW-ja dobil velikodušno donacijo, ki je takrat znašala skupno 450.000 evrov.