SPD je na volitvah osvojil drugo mesto s 25,7 odstotki glasov volivcev. Foto: EPA
SPD je na volitvah osvojil drugo mesto s 25,7 odstotki glasov volivcev. Foto: EPA
Angela Merkel
Merklovi je malo zmanjkalo do absolutne večine v parlamentu. Foto: EPA

Če bo predlog vodstva stranke podprlo 200 delegatov, bi se lahko pogovori o veliki koaliciji med socialdemokrati in krščanskimi demokrati začeli prihodnji teden.

Konvencija stranke se bo v primeru podpore predlogu morala znova odločati o konkretnih pogajanjih. O morebitni koalicijski pogodbi pa bi lahko odločalo celo okoli 470.000 članov SPD-ja, kar bi bilo sicer prvič.

Na nedeljskih parlamentarnih volitvah je prepričljivo zmagala koalicija krščanskih demokratov (CDU) in sestrske Krščansko-socialne unije (CSU), vendar niso dobili absolutne večine, tako da bo morala Merklova sestaviti novo koalicijo. Njeni dosedanji koalicijski partnerji liberalci (FDP) niso prestopili parlamentarnega praga.

Konservativci so na volitvah osvojili 41,5 odstotka glasov, socialdemokrati 25,7, Levica 8,6, Zeleni pa 8,4 odstotka.

Merklova bo koalicijo najprej poskusila sestaviti s SPD-jem, sicer pa ne izključuje niti morebitnega povezovanja z Zelenimi.

Volivci naklonjeni veliki koaliciji
Tudi Zeleni so danes začeli pripravljati podlage, na katerih bodo lahko stekli morebitni pogovori o zavezništvu. Eden izmed voditeljev stranke Cem Ozdemir je poudaril, da stranka ne bo vstopila v nobeno vlado, katere politike ne bodo poudarjale trajnosti.

"Ne bomo oblikovali politik, ki povečujejo izpuste ogljikovega dioksida," je poudaril ob današnjem srečanju stranke. Zeleni so ob tem tudi že oblikovali svojo pogajalsko ekipo za primer, da se kanclerka obrne nanje.

Danes objavljena javnomnenjska raziskava je sicer pokazala, da bi 58 odstotkov volivcev raje videlo veliko koalicijo krščanskih demokratov in socialdemokratov kot pa katero koli drugo kombinacijo. Le 32 odstotkov jih je za to, da se Merklova o novi vladi dogovori z Zelenimi.