Socialistični stranki se obeta prevzem oblasti na Portugalskem. Foto: Reuters
Socialistični stranki se obeta prevzem oblasti na Portugalskem. Foto: Reuters
false
Socialisti na volitvah pred dobrim tednom sicer niso slavili, vseeno pa bodo morda sestavili vlado. Foto: Reuters

Potem ko sta dve levi stranki, Komunisti in Levi blok, opustili svoje nasprotovanje pravilom Evropske unije glede zmanjševanja proračunskega primanjkljaja, je Socialistična stranka v boljšem položaju za oblikovanje stabilne vlade kot desna sredina, je dejal voditelj Socialistične stranke Antonio Costa.

Na Portugalskem vlada politična negotovost po volitvah 4. oktobra, na katerih je desnosredinska koalicija sicer zmagala, a si ni zagotovila večine v parlamentu.

Costa je v intervjuju za Reuters dejal, da je začel pogajanja tako z levico kot desnico, njegova stranka pa naj bi bila pripravljena za vladanje in "prekinitev zategovanja pasu". Čeprav je desna sredina osvojila večino glasov, so volitve pokazale "željo po spremembi politike", je dejal Costa. Socialistična stranka, Komunisti in Levi blok imajo skupaj namreč večino v parlamentu.

"Vlada lahko prvič odseva levo večino"
Po srečanju z voditelji teh dveh strank je Costa dejal, da se je zdaj, ko sta ti dve stranki opustili svoje nasprotovanje portugalskim zavezam do EU-ja glede proračunske discipline, politična krajina v državi spremenila. Kar je zdaj novo, je dejal Costa, je to, da lahko prvič vlada odseva levo večino v parlamentu brez tveganja za pravila Evropske unije.

Kot je dejal Costa, potekajo pogajanja na osnovi programa Socialistične stranke, pogovori z desnosredinsko koalicijo pa na osnovi njenega programa.

V času predvolilne kampanje so Socialisti obljubljali lajšanje varčevanja in povečanje razpoložljivih dohodkov ob hkratnem spoštovanju proračunskih pravil EU-ja. Costa je dejal, da upa na hiter zaključek pogajanj. Pogajanja z levima strankama so sicer do zdaj potekala le glede politik, ne pa tudi glede razdelitve funkcij.

Borza se je slabo odzvala na možnosti socialistov
V zadnjih dveh dneh, ko se je pojavila možnost, da levica oblikuje vlado, je doživela portugalska borza padec vrednosti. Costa medtem sporoča, "še posebej trgom, da bo Portugalska spoštovala svoje evropske zaveze".

Proračunski primanjkljaj Portugalske je bil lani 7,2 odstotka bruto družbenega proizvoda, proračunska pravila EU-ja pa določajo, da mora biti primanjkljaj manj kot triodstoten, ta odstotek pa naj bi se še dodatno znižal.

Desnosredinska vlada je v zadnjih štirih letih, ko se je država borila z dolžniško krizo, uvedla stroge politike zategovanja pasu in močno dvignila davke. Portugalska je sicer prejela t. i. program pomoči, iz katerega pa je lani izstopila, zdaj pa gospodarsko okreva.