Svet

Poudarki

  • Morija v Sudanu se nadaljuje
V filmu vidimo precej nazornih prizorov nasilja, a se izogne senzacionalizmu. Foto: Youtube
       Bolj čutim, kot mislim. Če gledam s pametjo, padem v depresijo.       
 Tomo Križnar na vprašanje, ali misli, da obstaja upanje za Sudan
       Na TV-ju so včeraj posvetili 10-minutni prispevek "ubogi" križarki Costi Allegri in kako morajo potniki na umazana stranišča, potem pa bodo lahko še 14 dni ostali na Sejšelih. Prispevek o padcu Homsa je bil dolg eno minuto. To vse pove.       
 Boštjan Videmšek o medijskem (ne)pokrivanju
       Osebna izkušnja z Mio Farrow je, da je ta žena angel. Rad jo imam, odkar sem jo prvič gledal v Mestecu Payton pred več kot 40 leti.       
 Tomo Križnar o ameriški igralki Mii Farrow, ki je leta 2009 gladovno stavkala, da bi opozorila na težavo Darfurja
Predvajanja v Kinodvoru se je udeležil tudi predsednik republike Danilo Türk, ki meni, da ne bo miru v Sudanu, dokler tam vlada Omar Al Bašir. Foto: BoBo
Križnar je prebivalcem Sudana razdelil okoli 400 kamer, s katerimi zdaj snemajo dogajanje, posnetke pa nalagajo naravnost na strežnike. Foto: Uradna stran Toma Križnarja
O človekovih pravicah je treba govoriti, ko zunaj grmi in treska, ne pa ko je lepo vreme, meni Branko Soban (na fotografiji desno). Foto: BoBo
Nad Nubami že 20 let poteka sistematičen genocid. Foto: Youtube
Grozodejstev ne prepreči nihče. Foto: Uradna stran Toma Križnarja
Križnar in njegova ekipa so Nube naučili uporabljati kamere in računalnike. Foto: Kinodvor
To je že Križnarjev tretji film. Njegov prvi, Nube čisti ljudje, je bil leta 2001 nagrajen na filmskem festivalu v Telluridu v Koloradu. Foto: BoBo

Dodaj v

Bog vidi in sliši vse. Zakaj ne ukrepa?

Dokumentarni film Oči in ušesa Boga
4. marec 2012 ob 07:02
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Sveta ne bodo uničili tisti, ki počnejo zlo, temveč tisti, ki jih gledajo, ne da bi ukrepali," je nekoč dejal Albert Einstein.

S tem citatom se je začela projekcija zadnjega filma aktivista Toma Križnarja Oči in ušesa Boga, namenjena medijem in diplomatom. Prav ta poved verjetno najdostojneje zajame sporočilo filma.

Film bo za javnost predvajan 7. marca ob 18.00 (s ponovitvijo ob 20.00) v Cankarjevem domu. Dan pred tem pa bodo film vrteli tudi v Kinu Šiška.

Oči in ušesa Boga je tako kot Nuba čisti ljudje in Dar Fur - Vojna za vodo bolj kot film o konfliktnih sudanskih regijah klic na pomoč oz. nekakšno dramilo občinstvu, predvsem pa mednarodni skupnosti, da se po letih genocida v tej afriški državi končno zgane.

Tretji Križnarjev film (posnet v sodelovanju z režiserko Majo Weiss) skuša biti nekakšen celovit pregled konflikta s poudarjeno kritiko oportunističnih zahodnih velesil in benignih organizacij, ustvarjenih za preprečevanje tragedij, kakršne se dogajajo v Sudanu.

Nazorni prizori
"Želim vam, da vsi uživate ob ogledu filma," je pred projekcijo dejala predsednica Društva slovenskih filmskih ustvarjalcev (DSFU) Iva Krajnc, ki je Križnarju in Weissovi ob tem izročila posebno humanitarno nagrado. Neposrečen izbor besed, saj so Oči in ušesa Boga vse kaj drugega kot prijeten film, ob katere m bi gledalec lahko užival.

V njem gledamo razdejane vasi Modrega Nila, posiljene ženske iz Darfurja in koščke mesa nosečnice iz Nubskega gorovja, potem ko jo je zadel izstrelek sil sudanskega predsednika Omarja Al Baširja, ki je na oblasti že od leta 1993, od leta 2008 pa je na mednarodnem haaškem sodišču proti njemu vložena obtožnica, ki ga bremeni genocida. A je v nasprotju z nekaterimi bližnjevzhodnimi in severnoafriškimi samodržci še vedno na oblasti.

"Za naše otroke potrebujemo resnico - če svet temelji na laži, ne more obstati," pravi Križnar, ki že od leta 1998 skuša pokazati svetu to resnico.

Žrtev ne prešteva nihče
Križnar je Nube prvič obiskal leta 1980 in v tem izoliranem delčku sveta naletel na "najbolj zdrave in najsrečnejše ljudi, kar sem jih kdaj videl", kot lahko slišimo v filmu. 15 let pozneje je slišal za genocid nad tem plemenom. Po Nubskem gorovju je sledila sudanska zahodna regija Darfur, po Darfurju pa še vzhodnejši Modri Nil.

"Nihče še ni uspel prešteti žrtev, ker nihče sistematično ne beleži niti bitk, kaj šele žrtev med najbolj pozabljenimi in najbolj žrtvovanimi ljudmi. OZN ocenjuje, da jih je v Darfurju od 300- do 500.000. V Nubskih gorah agencije sploh niso prisotne. V Modrem Nilu ni od 1. septembra nikogar, niti aktivistov. Modri Nil je največja črna luknja na planetu," pove Križnar.

Po odcepitvi Južnega Sudana
Vsem pokrajinam je skupno, da v njih prebivajo avtohtona ljudstva, za katera se zdi, da ne sodijo ne k islamističnemu severu ne k Južnemu Sudanu, ki je 9. julija lani razglasil neodvisnost, mednarodna skupnost pa je s tem, kot kaže, dobila sporočilo, da je vprašanje Sudana rešeno. A kot jasno pokaže Križnarjev film, so v času, ko so v Džubi potekala poulična slavja ob samostojnosti, Baširjeva letala pobijala Nube.

V Džubi so bili zbrani vsi svetovni mediji - v Nubskem gorovju, kjer je potekala morija, ni bilo niti enega. Križnar je bil tam. Mediji so se osredotočili na neodvisnost Južnega Sudana, svetovna skupnost pa si je zatiskala ušesa ob Križnarjevih opozorilih, da ne gledajo v pravo smer. "Neki BBC-jev novinar mi je rekel, da nočejo skrivati, kaj se dogaja, ampak da preprosto posnetkov ni. Težko je razumeti, zakaj ne," pravi Križnar.

Brez zadoščenja
Zdelo se je kot "deja vu" iz leta 2006, ko so si Združeni narodi, ZDA in EU čestitali za sklenjen mirovni sporazum v Sudanu, Križnarjeva kamera pa je ujela razmesarjena trupla darfurskih žensk. "Mir? Tu ni nobenega miru!" kriči mimoidoči.

"Nobenega zadoščenja ne morem čutiti ob dejstvu, da nas je peščica poznavalcev razmer v Sudanu že od leta 2006 vpila, da z mirovnim sporazumom politično ni nič zares rešenega in da se bo vojna nadaljevala, ker mirovnim posrednikom v resnici sploh ni do miru za afriška plemena, ampak predvsem do sudanskih naravnih bogastev," mi odgovori Križnar na vprašanje, ali vidi kakšno uteho v tem, da njegov film tako nedvoumno razgrne zastor tistim, ki so si zatiskali oči, da je z neodvisnostjo juga stvar rešena.

"Kdo nas je poslušal? Kdo od svetovnih politikov je kaj ukrepal, da bi se trpljenje nehalo? Edini, kot vem, ki je res hotel nekaj narediti za žrtve podganje dirke, je bil naš tedanji slovenski predsednik dr. Janez Drnovšek."

Film pokaže tudi Drnovškova prizadevanja - in Drnovškov grob. Pokaže Križnarjevo sizifovo tekanje po evropskih prestolnicah, lobiranje tako pri predstavnikih Vaclava Havla kot pri haaškem tožilcu Luisu Morenu Ocampu, iskanje somišljenikov med slovenskimi misijonarji in med elito na berlinskem filmskem festivalu.

Belec izpod Alp
Križnarja mediji in javnost včasih radi zreducirajo na idealističnega "norca", a dejstvo je, da zaradi tega "norca" svet vsaj ve za dogajanje v Sudanu - pa čeprav se kaj dosti ne zgane. "Po Darfurju, Nubskih gorah in provinci Modri Nil se govori o belcu izpod Alp, ki je pred celo generacijo prvič prišel nag z oslom, dvema kozama in štirimi kokošmi. In se kar naprej vrača ... Tudi takrat, ko so ga lovci na sužnje ujeli in zaprli in obsodili, se je vrnil in zdaj s prijatelji deli kamere in satelitske modeme, da bi lahko sami klicali na pomoč še občutljivi del človeštva. Domačini mi zaupajo bolj kot vsem politikom in predstavnikom humanitarnih organizacij," odgovarja Križnar na vprašanje, kako nanj gleda tamkajšnje prebivalstvo, ki je po vseh teh letih verjetno že izgubilo upanje, da jim bo ta "belec izpod Alp" pripeljal rešitev.

Kamere naj bi bile do zdaj še najučinkovitejše - miniaturni tehnološki čudeži, s katerimi preproste ženske zdaj lahko posnamejo tiste, ki jim zagrešijo silo, kar naj bi te vsaj malce odvračalo. Oči in ušesa Boga govori prav o tem - o kamerah.

"Če rečemo kameri luč, bi morala ta dejansko osvetljevati tisto, kar skušajo gospodarji sveta pomesti pod preprogo. Verjamem, da bi morala biti kamera, prej kot za zabavo, uporabljena za razvoj človeštva," mi je povedal Križnar prejšnji mesec, ko berlinski Cinema for Peace ni želel predvajati njegovega filma. Na galaprireditvi, posvečeni filmom za mir, pa so nagradili Angelino Jolie oziroma njen filmski prvenec V deželi krvi in medu. "Všeč mi je Angelinin film Onkraj meja, ker so tudi gospodinje, moje sosede iz Naklega, nenadoma razumele, kaj delamo dol, zakaj se izpostavljamo. A tudi ta film je bil narejen zaradi dobička in izkorišča ekstremna dogajanja za svoj profit," razlaga Križnar.

Pomanjkljiva embalaža sporočila?
Če komu, potem Tomu Križnarju prav gotovo ne gre za dobiček. Njegov boj z mlini na veter je vse prej kot osebna reklama, in morda prav zato tudi film ne bo pritegnil toliko pozornosti, kot bi jo moral ali pa bi jo lahko. Weissova se je pred petkovo projekcijo in po njej obregnila ob Delovega recenzenta, ki je dal filmu precej slabo oceno, češ da gre za obrtniško slab izdelek in da bo s tem Križnarjev apel šibkejši. Težko je popolnoma zavrniti to oceno, saj ima film tehnično nedvomno cel kup pomanjkljivosti - izstopajo predvsem nejasna rdeča nit in shizofreno skupaj zloženi posnetki.

Tudi razlaga, da v Sudanu nihče ne ukrepa, ker vsi čakajo, da se dokopljejo do rudnega bogastva, se zdi malce preveč poenostavljena. A Križnar vztraja: "Po mojih izkušnjah so v Sudanu prisotni vsi mednarodni tatovi, ki delujejo za interesi velikih držav, prisotni pa niso nobeni mediji. Ali je lahko še kak drug razlog od tega, da nočejo, da bi jim vi gledali pod kremplje, kako mrhovinijo nedolžno neuko plemensko prebivalstvo?"

S Križnarjem se strinja tudi fotoreporter Boštjan Videmšek, ki pravi: "Darfur je lakmusov papir celotne mednarodne skupnosti. V eni točki združena prihodnost človeštva." Videmšek, ki priznava, da je v njem precej manj optimista od Križnarja, to razloži s stanjem sveta danes: "Zahod se ruši sam vase, svet pa se je z gnitjem zahodnega kapitalizma in vzponom kitajskega spremenil v nekakšno spužvo."

Včeraj in nikoli več?
Oči in ušesa Boga ni festivalski film in njegov namen navsezadnje ni neka višja umetniško-obrtniška vrednost; je povsem aktivističen film, ki skuša pritegniti pozornost javnosti in na zelo konkretnem primeru opozarjati na to "spužvo". Sporočilo filma Joliejeve je opozorilo, da se morija v BiH-u ne bi ponovila. Križnarjev film pokaže, da se povsem enaka stvar dogaja danes.

Skupaj z družabnimi omrežji, blogi, posnetki Sudancev, ki jim je Križnar razdelil kamere, in posameznimi političnimi predstavniki, ki še niso izgubili tistega moralnega občutka, je film predvsem poskus zdramiti ljudi, da postanejo pozorni na ta tragični del sveta, za katerega se zdi, da nikogar ne zanima. Ali pa, če povzamemo Križnarjevo premiso, jih tisti konec sveta še kako zanima, samo tamkajšnji ljudje jih ne zanimajo.

Kaja Sajovic

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
gesan
# 04.03.2012 ob 07:58
"Sveta ne bodo uničili tisti, ki počnejo zlo, temveč tisti, ki jih gledajo, ne da bi ukrepali," je nekoč dejal Albert Einstein.

To je sveta resnica!!!
In gospodarski in politični sistem je takšen kakršen je prav zaradi tega, ker je 95% ljudi pogoj, da je tako kot je.

In bog ne daj, da jim kvariš dan z takšnimi zadevami, ki se jih ne tičejo.
Pravzaprav jih ne smeš spomnit niti na vprašanje njihovega zdravja, ko se nenehno prenažirajo.

Vse, ki proizvajajo orožje in tiste, ki se ga učijo uporabljat bi bilo potrebno poslat na en oddaljen planet drugega osončja brez povratne možnosti, da bi se tam počasi iztrebili ali pa na hitro raztrelili planet na vsaj 10 milijard koščkov.
luckyss
# 04.03.2012 ob 08:47
Najbolj bizarno je ob teh svinjarijah filozofiranje o Bogu ...
Vse nas je lahko sram in ne zaslužimo si drugega, kot, da te stvari občutimo na lastni koži. In temu ne bomo ubežali - naša logika in način razmišljanja sta preveč primitivni in nenaravni!
Konec neke dobe je neizbežen, na žalost nismo naredili popravnega izpita - ponovno...
matic mermolja
# 04.03.2012 ob 07:56
Bog vidi in sliši vse. Zakaj ne ukrepa?

Ker ne obstaja?
MaliPandit
# 04.03.2012 ob 07:40
Ce nekdo z vrha hriba porine skalo, ki potem v dolini ubije nekaj ljudi. Kdo je potem tukaj najbolj kriv za njihovo smrt, skala? Drevesa, ki skale niso ustavila? Ljudje, ki se niso pravocasno umaknili? Bog, ki vse to dopusca? Ali clovek, ki je skalo porinil v dolino?

Bog vse to dopusca, ker nam je dal svobodno voljo. Kako pa bi izgledalo ce bi se za vsako malenkost vmesaval. Potem bi spet njega krivili, ce ne tisti, ki bi jim pomagal pa drugi.
Skozi svete spise nam je dal navodila za zivljenje. Ze ce bi se vsi drzali ne ubij, ne lazi in ne kradi, bi svet takoj postal raj za zivljenje. Bog ze ima palico za vsakega, tako v tem, kot v naslednjem zivljenju.
Ljudje se niso mogli pravocasno umakniti, ker so do zadnjega verjeli, da ne bo ravno njih zadelo. Tako tudi mi, ce bi vedeli kaj nam elita pripravlja, bi se ze zdavnaj uprli, tako pa mislimo da bo se vse v redu.
Skala je tukaj le sredstvo za dosego cilja. Lahko se jo uporabi za dobro ali slabo.
Drevesa smo ljudje, ki samo opzujemo kaj se dogaja. Kaj konkretno lahko ljudje zavedeni s strani medijev, prepozno obvesceni, pa se to netocno, neorganizirani, in skregani med seboj sploh lahko naredimo? Dokler bo taksno stanje, zagotovo nic.
V tej iluziji, ki nam jo mediji dnevno servirajo, da bi ja ostali v njej, smo vsi spregledali cloveka, ki skale poriva po hribu navzdol. Prerekamo se in pametujemo, ce morda nismo gradili na napacnem koncu, kdo med nami je kriv zaradi te skale itd, medtem pa clovek iz ozadja brez prestanka s svojim delovanjem rinjenja skal dosega svoj namen.Ta clovek je zahodna financna elita, ki se skozi svetovne financne institucije v medijih prikazuje kot najvecji dobrotnik tega sveta. V resnici, pa je najvecje zlo tega sveta, ki si zeli pokoriti vse in vsakogar. Kdor se s tem ne strinja se ga postavi na crno listo za odstrel (Afganistan, Somalija, Jemen, Srbija, Libija, Irak, Sudan, Severna Koreja, Iran). Sele ko se bomo uprli temu, smo na pravi poti proti miru. Morali bomo tukaj odvreci ves balast lazi, ki se je z leti nabral, in ugotoviti, kdo je tisti, ki povzroca najvecje slo na svetu.
larisa5
# 04.03.2012 ob 09:01
Medtem ko se oziramo v nebo, kje je Bog, se vprašajmo, zakaj tudi mi vse vidimo in slišimo in nič ne ukrepamo? Vidimo, da so nas tajkuni že pokradli, pa smo tiho, vidimo hinavščino in nasilje, pa se umikamo, da ne bi slučajno imeli problemov.

Drugače verujem v Boga, ampak če bi nenehno ukrepal, bi bili mi lutke, ne osebe s svobodno voljo. Veliko ljudi veruje tudi, da se slabo in dobro povrne, ker pa za vernika obstaja tudi posmrtno življenje, gleda drugače na te stvari, veruje, da obstaja sodba tudi še po smrti za vse zvitorepce, ki ji na tem svetu ubežijo.
sammys
# 04.03.2012 ob 08:59
najbolj ostudna pozicija, ki jo lahko posameznik zasede je apatija, brezbrižnost! dokler bodo ljudje, ki jim bo "dol viselo" za probleme sveta, bomo tonili globje in globje,... wake up!
Ocelot
# 04.03.2012 ob 08:56
Ker čutiva sorodno strast - ljubezen do Afrike in globoko skrb za njene prebivalce - sem imel Križnarja pred leti čast tudi osebno spoznati. Pred tem sem ga imel za lunatika, fanatičnega idealista, ki nosi kožo na prodaj za neki oddaljen, zahodnemu svetu (žal) odtujen cilj. No, morda se to videnje nanj niti ni tako spremenilo:) Vendar...ali je to slabo? Je res slabo, da se ti ljudje in njihovo trpljenje, za katerega celemu svetu ni mar, tako vtisnejo v srce in dušo, da podrediš celotno življenje sizifovemu delu, ko poizkušaš zbuditi svet in opozoriti na odvratno dvoličnost, katero igra sodoben kapitalizem? Kaj je res slabo, ko želiš pomagati ljudem, pahnjene v objem posilstev, morij in ropanja? Danes čutim do gospoda Križnarja globoko spoštovanje kot do človeka, ki je na svetu našel svoje poslanstvo, pa čeprav je le-to zanj hudo mučno, in kot do človeka, ki v tem norem kapitalistično/potrošniškem svetu, ki nas obdaja, uvidi lepote življenja v preprostosti in želi narediti vse, kar je v njegovi moči, da bi plemena, v katerih po njegovem takšen "srečen" način življenja še obstaja, obvaroval pred sovragom, ki jih pobija in uničuje.
Čeprav verjamem, da mu ta nagrada ne bi nič pomenila, bi si osebno želel, da bi nekoč gospod Križnar bil vsaj nominiran za Nobelovo nagrado za mir. Zaslužil bi si jo za svoje neumorno opozarjanje sveta pred grozotami, ki se dogajajo v Sudanu. In verjamem, da bi denarno nagrado v celoti namenil za to, da bi še bolj pomagal tistim, ki so pomoči najbolj potrebni. Nihče na svetu ni naredil več za to, da bi svet opozoril na morijo, ki jo izvaja Al Bašir - človek, odgovoren za mnogo hujše zločine proti svojemu narodu kot na primer polkovnik Gadafi, pa se mu ne zgodi prav nič! Strinjam se, filmi Križnarja in Weissove niso kakšen umetniški presežek. To je jasno vsakomur, ki si njune filme ogleda. A umetniški presežek niti ne želijo biti. Imajo zgolj eno in edino funkcijo - opozarjati svet - in v tem so še kako uspešni!
gesan
# 04.03.2012 ob 08:52
Bog vidi in sliši vse. Zakaj ne ukrepa?

Ker ne obstaja?


Obstaja, obstaja, vendar je vprašanje kako mu je ime.
Problem pa je, da večina misli, da je samo obisk in pripadnost cerkve pogoj za njegov obstoj in vero vanj. In potem se krešejo iskrice zaradi takšne zlaganosti, ki je seveda večstranska in vsaka za sebe trdi, da je ta prava, drugi so pa manjvredni, ki jih je treba za svojo blaginjo (požrešnost) zatret.

To je bistvo problema! In vse skupaj nas je lahko le sram, da je tako.
In človek bi naj bil civilizirano bitje... Osli se nam lahko smejijo. Tudi opice.
Bananagec
# 04.03.2012 ob 07:25
"Darfur je lakmusov papir celotne mednarodne skupnosti. V eni točki združena prihodnost človeštva." Boštjan Videmšek

Ko se bo vse posnelo, dokazalo in prikazalo, a vendar to ne bo nič obveljalo!
mortir
# 04.03.2012 ob 09:39
Bog vidi in sliši vse. Zakaj ne ukrepa?

Ker smo sami odgovorni za svoja dejanja?
senca
# 04.03.2012 ob 10:25
Mislim, da ste nekateri krepko zgrešili poanto. Bog je prispodoba za zahodni svet, ki bi lahko ukrepal, pa ne.

Gre se za to kako ustaviti trpljenje v Sudanu in ne za filozofski diskurz o obstoju boga.
ms-dante
# 04.03.2012 ob 09:03
moje mnenje:
Kakršnokoli definicijo boga uporabimo - bog je dober. Vsak pa ima pravico, da meni, da boga sploh ni.
Tudi staro zavezo je pisal le človek in to pred nekaj tisoč leti in je seveda prilagajal boga svojim potrebam. Danes za uničevanje držav pač uporabljamo drugačne 'bogove' ozirom razloge (orožje za množično uničevanje ali pa talibane).
Nameni ostajajo isti - vsaka vojna je okoriščanje nekoga na račun nekoga , naj bo zaradi boga ali česa drugega.

Vsak človek ima svojo predstavo o bogu in vsak zgodovinski čas je imel svojo predstavo o bogu (pač odvisno od časa, kulture, bivalnih pogojev, tehnološkega in duhovnega napredka). Danes je znanje že tako veliko, da je območje delvanja boga omejeno le na duhovno področje in to je tudi prav.
Kdor prepozna boga, ga prepozna v sebi (kot dobro), lahko pa je človek seveda zelo dober tudi brez kakršnegakoli boga.

Bog obstaja za tiste, ki ga rabijo in ne obstaja za tiste, ki ga ne rabijo.

Vloge različnih cerkva v družbi pa je že druga tema.
Ramus
# 04.03.2012 ob 09:48
"Bog vidi in sliši vse. Zakaj ne ukrepa?"

Janez 15,20. "Spominjajte se besede, ki sem vam jo rekel: ›Služabnik ni večji kot njegov gospodar.‹ Če so preganjali mene, bodo preganjali tudi vas; če so se držali moje besede, se bodo tudi vaše."

Matej 25,37-40. "Tedaj mu bodo pravični odgovorili: ›Gospod, kdaj smo te videli lačnega in te nasitili ali žejnega in ti dali piti? 38 Kdaj smo te videli tujca in te sprejeli ali nagega in te oblekli? 39 Kdaj smo te videli bolnega ali v ječi in smo prišli k tebi?‹ 40 Kralj jim bo odgovoril: ›Resnično, povem vam: Karkoli ste storili enemu od teh mojih najmanjših bratov, ste meni storili."

Janez 19,23. "Ko so vojaki križali Jezusa, so mu vzeli oblačila – razdelili so jih na štiri dele, za vsakega vojaka po en del – in suknjo."

Ko se sprašujete takšno vprašanje zakaj da Bog vse vidi in čaka se spomnite Jezusa, ki so ga mučili in ubili na križu. Bog je postal eden izmed nas, da bi nam pokazal pot in resnico.

Torej človek, vse si videl in slišal, zakaj ne ukrepaš?
jurerock
# 04.03.2012 ob 09:16
Ne vem kako se lahko eni kregate o Bogu. Ne moreš dokazat da obstaja, prav tako pa ne moreš reči da ne obstaja ...
tupamaross
# 04.03.2012 ob 09:03
"Slovenije ne bodo uničili tisti, ki jo ropajo, goljufajo..., pač
pa jo bodo uničili tisti, ki to mirno opazujejo in ne vkrepajo."

Tupamaross
tupamaross
# 04.03.2012 ob 11:54
Bog, seveda, obstaja. Dokaz tega je pekel, ki je tle in zdaj.
Vendar, ta hudičev bog pa mora biti resnično zelo žleht,da
počne vse to,kar se na tem planetu počne,saj se na njega
sklicujejo vsi tisti, ki to počnejo. Predvsem duhovniki.
Bake
# 04.03.2012 ob 10:09
@llsash: No, ti si tipičen primerek takih, o katerih govori citat Alberta Einsteina v uvodu Križnarjevega filma.
Če nimaš denarja, še ne pomeni da ne moreš osvestiti svojih bližnjih o tem kaj se ne bi smelo početi na svetu.
Konec despotizmu
# 04.03.2012 ob 10:06
Vedno več ljudi se povsem pravilno sprašuje: "Zakaj ne ukrepamo?"

Gospoda Križnarja si pa skoraj ne upam omeniti, ta človek je resnica, pogum, upanje in spoštovanje osebno. Ob sami misli nanj in njegova prizadevanja dobim kurjo polt.
mežnar
# 04.03.2012 ob 09:20
Vsa čast Križnarju, ki želi z vsem srcem pomagati nesrečnikom v Darfurju. Pa ne samo njim. Podobnih ljudstev, ki bodo morda izbrisana z obličja zemlje je še mnogo. Ne smemo pa ob tej priliki pozabiti na mnoga, mnoga ljudstva, ki so zaradi ljudskega pohlepa po dobičku in oblasti že bila izbrisana z obličja zemlje in utonila v pozabo. In prav vera in bogovi so k tem obilo pripomogli. Pri tem imam predvsem v mislih evangelizacijo obeh Amerik in drugih celin, kjer so krščanski klavci z križem in Biblijo v roki pomorili na desetine miljonov domorodcev. In potomci teh zahodnih klavcev, ki so si nagrabili, pokradli in na grmadah trupel zgradili vojaško-gospodarski imperij danes nadaljujejo svoj smrtonosni ples - tudi v Darfurju. Pogovarjal in spraševal sem mnoge duhovnike različnih krščanskih sekt zakaj je njihov biblijski bog to odobraval in dovolil. IOdgovor je bil več ali manj enak. To so bili narodi, ki so grešili v božjih očeh in počenjali stvari, ki bogu niso bile všeč in po volji, zato jih je iztrebil. Toliko o tem zakaj bog dopušča zlo.
pichey
# 04.03.2012 ob 10:38
Edino vprašanje o katerem bi lahko problemizirali tukaj je:

Kaj sem jaz (individium) naredil za to?
Beseda v oklepaju pa da jasen odgovor na vprašanje o Bogu!
kolnkista
# 04.03.2012 ob 10:37
bog smo mi vsi. vsi smo apatični. gledali bi vse dotlej, ko ne bi zadelo to prav nas. potem je že prepozno.
CtrlDelete
# 04.03.2012 ob 10:29
Bog očitno ima črn smisel za humor!
Bake
# 04.03.2012 ob 10:04
@ms-dante: Bog obstaja za tiste, ki ga rabijo in ne obstaja za tiste, ki ga ne rabijo.

Podpis.
levak
# 04.03.2012 ob 10:03

llsash
1. There is no god! Hallo????
2. Nobody gives a fuc ...k about no one but themselves!
3. Tomo je car! pa ka????

Zal... tk je a ne........ ka bomo.....js mam v pondlk siht, zenska ne, mama pa dva otroka, pa kup poloznic, ka naj grem v Drafur????

Se enkrat:
1.
2.
3.
LP


Sedaj pa napiši prevod (pa ne za tisto v angleščini)
mortir
# 04.03.2012 ob 09:26
Bog vidi in sliši vse. Zakaj ne ukrepa?

Ker ni naš suženj?
sybelmyne
# 04.03.2012 ob 09:05
stvari moramo začeti rešavati pri sebi ne pa pri nubah, sircih, libijcih... krivce gre iskati med nami, ki danes tako lagodno živimo.
Skippy
# 04.03.2012 ob 18:26
Ni mi jasno, zakaj delite minuse tistim, ki podvomijo v obstoj boga. Če hočete, da se o nečem debatira, morate najprej dokazati njegov obstoj.

A če jaz trdim, da moj avto z mesta skoči 10 metrov v zrak, mi boste kar verjeli, ali boste želeli, da vam to najprej dokažem?
nibiru
# 04.03.2012 ob 12:56
Zakaj mora ta film čakat na kino ,če bi bi lahko že zdavnej bil na netu in imel par milijonov ogledov ?
ciracara
# 04.03.2012 ob 12:50
Na TV-ju so včeraj posvetili 10-minutni prispevek "ubogi" križarki Costi Allegri in kako morajo potniki na umazana stranišča, potem pa bodo lahko še 14 dni ostali na Sejšelih. Prispevek o padcu Homsa je bil dolg eno minuto. To vse pove.

Se strinjam, ljudje v sirji umirajo pod diktaturo ti pa to oglašajo..slabo..
CtrlDelete
# 04.03.2012 ob 10:31
Anonymous bi lahko na vseh straneh vseh serverjev opozarjal na take stvari kot so Darfur, Syria.....
Ramus
# 04.03.2012 ob 09:56
"Pomanjkljiva embalaža sporočila?"

Res imate zelo pomanjklijvo embalažo, pa ste morali malo Boga oblatiti, da bi pritegnili pozornost mar ne,...

veste, sicer cenim vaše prizadevanje, ni pa potrebno za človeške zločine blatiti Boga, ki smo ga mi ljudje pribili na križ.
gesan
# 04.03.2012 ob 09:29
Bog vidi in sliši vse. Zakaj ne ukrepa?

Ker ni naš suženj?


No ja, potem pa bi se morda lahko vprašali "zakaj pa nas kaznuje"
Samo šalil sem se!!!
sybelmyne
# 04.03.2012 ob 09:13
asnl99

matic mermolja: pejt jokat na titov grob pa dej mir!

ojojoj verniki. naučite se strpnosti. pusti druge da imajo svoj pogled, svoje mišlenje... al pa se bomo nekoč spet zažigali ali pa po hitrem postopku pobijali
Gman
# 06.03.2012 ob 11:37
B52, tvoja logika je neumna in tvoja primerjava še bolj neumna.

Dokaži, da bog obstaja? Saj res, ne moreš, ker ni dokazov.

Zato lahko do takrat upravičeno govorim, da ni boga. Svoje mnenje bom takoj spremenil, ko bom srečal in bodo trdni dokazi za obstoj boga.

Tako deluje znanost

Hipoteza - Teorija - Splošno sprejeto dejstvo

Tako deluje religija

Hipoteza - vztrajanje na njej za vsako ceno - Dogma, praktično ostanejo zgolj na hipotezi in se ne spremenijo.

Zato bo vedno konflikt med religijo in znanostjo.
sober
# 04.03.2012 ob 15:12
@matic mermolja
# 04.03.2012 ob 07:56
Bog vidi in sliši vse. Zakaj ne ukrepa?

Ker ne obstaja?

Uau si pameten... A misliš, da če jaz tebe nisem videl in spoznal, to pomeni da ne obstajaš??
Bog ni tako poceni... Da bi ga spoznali, moramo spremeniti sebe do te mere, da bomo sploh sposobni preživeti, če se nam pokaže.
bouby
# 04.03.2012 ob 12:22
Tukaj na tem forumu, ki govori o pretnji apokaliptičnih razmer za celoten »nubijski narod«, se nekateri komentarji, tudi v resnici,dotikajo »boga« in to enega edinega...ali je v resnici možno, da posamezniki, brez kakeršnekoli domišljije in integritete, oglašujejo dogmatske in popolnoma neprimerne misli, ki nimajo prav nič skupnega s »člankom«??? Raje vzemite, kot izhodišče za razmislek, omenjeno Einsteinovo misel-bo vse skupaj veliko bolj kreativno l!!
bouby
# 04.03.2012 ob 11:45
Se vam morda zdi, da spodnji zapis, ki sem ga podal v komentarje na temo« Integriteta«, poda tudi na to mesto???

V sklopu, ki določa verodostojnost pozitivnih vrlin in se pri posamezniku, kakor tudi v družbi (saj več posameznikov tvori družbo, mar ne??) kažejo, kot moralno-etični indikatorji:»poštenje, iskrenost, solidarnost, verodostojnost«, a se vedno lahko postavi tudi vprašanje, ali so obstoječi »moralno-etični« principi tudi v resnici tisti pravi??? Vsekakor so »sklop« vrednot, ki jih tako radi ponujamo kot edino pravilo, ki preraste v gonilo. Nuditi, samo okus svobode po principih vzorčenja »le te«, pomeni živeti v samoprevari; in ravno to počnemo, saj naše vodilo določa sklop vrlin, ki se imenujejo:« laž, prevara, pohlep in neizmeren ego«...

Danes lahko govorimo in meljemo iz konteksta, sodobne kulturološko dozorele civilizacije???, katera pa še vedno (navkljub neopisljivemu tehnološkemu razvoju) vstraja na etično moralnih principih, ki tudi slučajno nimajo ničesar skupnega s sedanjostjo. Tukaj je, predvsem, mišljena dogma, ki resnično tudi blokira in ustrahuje »svobodno misleče«, kot je to npr. Islamska religija, ki vstraja na Šeriatskem zgodnje srednjeveškem pravu; in pa seveda tudi institucija RKC-ve, ki vsiljuje moralno etične principe, še iz časov in obdobij največjih kontradiktornosti, ki so v imenu Boga, destruktivno delovale na »posameznikovo/družbeno integriteto« ter celo zavrle razvojne civilizacijske trende, kateri so bili. za tisočletje ali več, ustavljeni; tukaj je tudi dogma neoliberalizma, ki obljublja »sleherniku« nebesa na zemlji skozi laž vseh laži »vsi imajo enako možnost«....

In na koncu vprašanje, mar smo res mi tisti, ki lahko od zgoraj navzdol gradimo »integriteto«, če pa vsi vemo, da je edino pravilo življenja, živeti vse do smrti in da so najlepši spomini tisti na lastno otroštvo, ki ga kot odrasli tako hudimanovo »malikujemo«; in mar se resnično ne moremo ozreti v otroštvo in se iz njega naučiti otroške:«iskrenosti, veselja, dobrohotnosti, igrivosti, poštenja in predvsem otroške verodostojnosti!«???
korotan55
# 04.03.2012 ob 11:10
Bog gor ali dol, če na cesti mladega človega zgazi avto, potem veliko ljudi reče " kakšen je ta bog, da dopušča takšne stvari ?", to je zame brezvezno razmišljanje in filozofiranje brez osnove !
Problem je apatija in požrešnost zahodnih velesil, ter mogoče tudi krutost tamkajšnjega režima, ki uspe veliko zadev uspešno prikrivati !
Ne vem pa kaj se Tuerk tukaj neki izpostavlja in meče naprej, ali nima prav on nekih blaznih vez in zaslug pri OZN, če ne bi bilo Križnarja, bi bilo vse to našemu prezidentu deveta briga !
Če je kdo človek dejanj, je to Križnar in mislim da je bilo sporočilo filma " sam si pomagaj in bog ti bo pomagal ", poziv k dejanju, ukrepanju in ne debata o filozofiji obstoja neke višje sile, usode ali boga za nekatere. Hvala.
jedercan
# 04.03.2012 ob 10:36
najprej je treba pomagat ljudem pri nas. ker tudi v sloveniji nekateri nimajo kje živet, nimajo za jest. a te pa naj klinc gleda? a njim pa nebi pomagali? rajš pomagate nekomu 5000 km od doma kot pa svojemu sosedu? najprej je treba tirane pri nas odstranit, šele nato šele neke vojne vladarje nekje bogu za hrbtom v afriki. to pa nebi ane.
samburin
# 04.03.2012 ob 09:53
Bog obstaja, vendar se ne vmešava v življenje na zemlji.Račun izstavi kasneje!
sybelmyne
# 04.03.2012 ob 09:46
asnl99

človek sprosti se, nihče te ne ogroža, razen tvojega ozkega pogleda na svet.
bleeeee
# 04.03.2012 ob 09:18
Če Bog obstaja, je sadist z bolnim smislom za humor.
Gaius Julius
# 04.03.2012 ob 08:59
Bog ne posreduje, ker kako bi pa izgledalo, če bi posredoval za vsako najmanjšo neumnost.

To je eden najslabših argumentov, ki sem jih slišal. Če je on naš "oče" in smo mi njegovi otroci, potem ne razumem kako lahko gleda tako množično trpljenje. Pa ne mi zdaj tvezit o Adamu in Evi, ker ne vem zakaj bi jaz moral odgovarjati za grehe nekih (izmišljenih) prednikov pred 6000 leti. Pravi oče te pravtako ne vrže v klet za neskončno dolgo, samo zato, ker ga nimaš rad. Pa še to: če so vojne in nasilje delo človeka, pa so naravne katastrofe delo Boga, mar ne? Torej so vsi potresi, poplave, suše, vulkanski izbruhi in tsunamiji delo božje roke. In to naj bi bil nek oče, ki nas ima neskončno rad?
fuckwad
# 05.03.2012 ob 10:54
Križnar je že v redu, sicer za moje pojme prevelik idealist, ravno zato si pa zasluži spoštovanje.

Kar se pa Boga tiče: po mojem ga ni, česar pa znanstveno seveda ne morem dokazati. Podobno kot ne morem dokazati, da ni škratov, duhov, belih miši (ki jih nekateri pogosto videvajo).
Lahko pa rečem, da razumno dvomim, da Bog obstaja, kar še toliko bolj velja za Boga v krščanskem smislu. Ker če obstaja, je sadist (npr. trpljenje premnogih Afričanov), mazohist (svojega sina - torej sebe, saj je bojda troedini - je pustil ubiti), ljubitelj kanibalizma (jejte moje meso, pijte mojo kri).
Tudi če obstaja, torej zagotovo ni dober, nikakro pa ne more biti vsemogočen (kar dobro ponazarja sledeči paradoks: ali Bog lahko ustvati tako težko stvar, da je še sam ne more premakniti?)
Rambaldi
# 04.03.2012 ob 14:16
@Kaja Sajovic:

Če je Križnarjeva razlaga, da se v Sudanu ne ukrepa zaradi rudnih bogastev, preveč poenostavljena, kakšna je torej dejanska, kompleksna razlaga, ki je Križnar ne pozna oz. ne želi predstaviti?
fantomas
# 04.03.2012 ob 14:03
Govoriti, da zahod ni vmešan, da naj končno ukrepa in da je zahod prispodoba dobrega boga je milo rečeno maloumno zavajanje.
mežnar, čestitam na prispevku, ki ugotovlja, da je v resnici, celostna podoba svetovnih političnih trendov, ki jih vodi in zagovarja neoliberalistični kapitalizem, z ZDA na čelu, tudi v resnici «globalno podobo sveta«!
Zato:
»Najtrdnejša, znana, materija v »naravi« je laž, katere ne more pretopiti največja topilnica, kakor tudi kovača ni, ki bi jo lahko skoval/prekoval ! Rudniki laži so rasprostranjeni po celotnem planetu in se nahajajo v »nravi« slehernega posameznika«! Vprašanje, ki se ponuja je, kdaj bo renica končno prevzela pobudo???
ateistek
# 04.03.2012 ob 13:08
Malo si bomo olajšali duše ob Križnarju, pofilozofirali, kako je svet grd, zato, da se sami distanciramo od njega in nato naprej prebirali novice, kako je Angelina presuha, kako je Maze smučala in kako ni denarja...In?

Svet je pač takšen kot smo si ga naredili in bo, kričal Križnar ali ne, ostal odsev človeških lastnosti. Torej najprej profit, potem ostalo. Tudi vi boste šli jutri raje v službo zato, da si ga zagotovite, kot da bi šli v Sudan ali Gazo reševat človeštvo. Po službi pa v nakup izdelkov, ki jih delajo v tretjerazrednih državah otroci ali ljudje v obupnih razmerah. Ampak, je pa zato za nas poceni, ne? In to šteje več, kot da bi šli gledat kaj tiči za to ceno.

Uh, moj Iphone zvoni. Kdo ga je že naredil, za kakšno plačilo in v kakšnih pogojih? Ah, kaj me briga, glavno da je lep in da ga imam, ker ga imajo tudi drugi.

Hebat ga, določena mera hinavščine je pač vkomponirana v naša življenje. Začnite se je zavedat.
mežnar
# 04.03.2012 ob 13:06
senca
# 04.03.2012 ob 10:25
Mislim, da ste nekateri krepko zgrešili poanto. Bog je prispodoba za zahodni svet, ki bi lahko ukrepal, pa ne.
Gre se za to kako ustaviti trpljenje v Sudanu in ne za filozofski diskurz o obstoju boga.
--------------------------------
Zahodni svet predvsem USA vladni gangsterji v Sudanu še kako ukrepajo. Uspelo jim je razbiti Sudan na dve državi a vmešavanja še ni konec. Cilj USAvcev je pregnati Kitajce iz Sudana potem, ko so uspeli z odcepitvijo. Ker si Darfur hočeta prisvojiti tako Sever kot Jug Sudana in še ni čisto jasno kam naj bi spadal je pa tudi tam polno naravnih dobrin, ki jim dišijo je treba z vojno, kaosom, hujskanjem zahoda odcepiti tudi Darfur od Kartuma še posebej, ker imajo čez Kartum velik vpliv Kitajci. Poglejmo malo nazaj kako se je zahod vmešaval v tistem delu Afrike.
Problem ki gre v nos USA vladnim kriminalcem in svetovnim roparjem je to, da se v južnem delu države nahajajo velike količine nafte, ki jih skupaj z Sudanom izkoriščajo Kitajske naftne družbe.
Že leta 2005 je sudanski minister za informiranje za Los Angeles Times izjavil, da ZDA pritiskajo in zahtevajo , da Kartum omeji in prekine odnose z kitajskimi družbami. Ko tega Sudan ni storil so ZDA pričele z obtožbami o kršenju človekovih pravic in genocidu. Vzporedno pa so preko Eritreje, ki je pod ameriškim nadzorom , Čada in okoliških držav organizirale , financirale, oborožile in urile sudansko ljudsko osvobodilno vojsko SPLA, ki jo je vse do svoje smrti vodil John Garang izšolan na ameriški vojaški šoli za posebne naloge v Fort Benningu/Georgia. Washington je z njegovo vojsko zanetil spopade na jugu Sudana in Darfurju v katerih je bilo ubitih več desettisoč ljudi. Istočasno je Pentagon uril vojaške poveljnike iz Čada, Eritreje, Etiopije, Kameruna, po sistemu kot je svojčas uri poveljnike vodov smrti v latinski Ameriki. Že pod Bushevo vlado je senat ZDA zahteval in sprejel resolucijo, da se v Darfur pošljejo sile zveze Nato. Vzporedno se je ves čas na veliko govorilo in pisalo o »genocidu« in obtožbi al Baširja in, če bi se mu to uspelo naprtiti bi s to pretvezo USA vladni kriminalci pričeli z posredovanjem in nasilnim rušenjem režima s pomočjo OZN, ki jo imajo v rokah in silami zveze Nato. In točno to so dosegli, da je ICC Al Baširja v Hagu obtožili genocida. Podobno je zahod zahteval obtožbo genocida za Gadafija in sedaj to zahteva za Al Asada.
Govoriti, da zahod ni vmešan, da naj končno ukrepa in da je zahod prispodoba dobrega boga je milo rečeno maloumno zavajanje.
bouby
# 04.03.2012 ob 12:32
Bolj čutim, kot mislim. Če gledam s pametjo, padem v depresijo. Tomo Križnar na vprašanje, ali misli, da obstaja upanje za Sudan
Vsekakor »upanje« umre zadnje! Dejstvo pa je tudi, da človek mora razmišljati, saj brez »misli« tudi upanja ni!
P.s. Avtorici članka, K.S. pa: »Bogovi so, že kdaj, padli na glavo, trenutna božja dela opraviljajo vršilci dolžnosti, v obliki Politikov!!!«
mortir
# 04.03.2012 ob 11:48
Pardon - gospa.
Kazalo