Krizna žarišča so posledica naravnih nesreč, oboroženih spopadov ali celo preplet obojega in vsako leto prizadenejo življenja milijonov otrok po vsem svetu. Foto: UNICEF
Krizna žarišča so posledica naravnih nesreč, oboroženih spopadov ali celo preplet obojega in vsako leto prizadenejo življenja milijonov otrok po vsem svetu. Foto: UNICEF
Boštjan Nachbar
Boštjan Nachbar bo julija obiska Čad, kjer se bo srečal s številnimi otroki. Po vrnitvi domov bo svoje občutke strnil tudi za MMC. Foto: UNICEF

Slovenija se je te dni pridružila petim evropskim državam, kjer poteka skupna kampanja Evropske unije in UNICEF-a "Glasovi otrok iz kriznih žarišč", s katero želijo opozoriti na usodo več milijonov otrok po vsem svetu, ki so jih prizadele naravne nesreče ali oboroženi spopadi. Otroci v kriznih razmerah so najbolj ranljivi, saj so najbolj izpostavljeni boleznim, podhranjenosti, izkoriščanju in zlorabam, travme, ki jim ostanejo za vse življenje, pa imajo zanje in za družbo uničujoče posledice.

Številna krizna žarišča nikoli ne dosežejo medijske pozornosti, druga pa v središču pozornosti ostanejo le kratek čas. A ker potrebe otrok ostajajo velike in pogosto celo naraščajo, omenjena kampanja otrokom, ki so jih prizadele naravne nesreče, spopadi, prehranske krize in politični nemiri, omogoča, da svoje zgodbe predstavijo javnosti.

Prepoznavni obrazi v ospredje postavljajo zgodbe otrok
Kampanji so se pridružili številni prepoznavni obrazi iz sveta športa in zabave, ki bodo otroke iz kriznih žarišč in njihove tragične zgodbe postavili v ospredje ter jih tako naredili vidne in slišane. Glavni nosilni obraz kampanje je igralec Ewan McGregor, priključil pa se ji je tudi slovenski košarkar Boštjan Nachbar.

Nachbar bo svoje profile na družbenih omrežjih posodil otrokom iz Čada, kjer podhranjenost ogroža življenja kar tretjine otrok. Julija bo tudi sam obiskal državo, se srečal z otroki in tako še lažje in bolj osebno izpostavil otroke in njihove zgodbe. "Noben otrok ne sme biti pozabljen, ne glede na to, kje je, zato sem svoj glas z veseljem posodil otrokom iz kriznih žarišč. Čeprav sčasoma pozornost medijev in javnosti ugasne, se boj za preživetje otrok v pozabljenih kriznih žariščih ne konča. Upam, da tudi otroci s poplavljenega Balkana ne bodo pozabljeni že čez nekaj mesecev," je povedal Nachbar.

UNICEF-ov ambasador dobre volje Ewan McGregor je z dečkom Mustafo, beguncem iz Sirije, posnel poseben video, kjer svoje prijatelje in sledilce na družbenih omrežjih poziva, da tudi oni Mustafi in drugim otrokom iz kriznih žarišč posodijo svoj glas, da bodo svojo zgodbo lahko povedali na glas. "Milijoni nedolžnih otrok po vsem svetu so ujeti v kriznih žariščih," je povedal igralec in dodal: "Počaščen sem, da jim lahko posodim svoj glas. Vsi otroci imajo pravico, da se sliši njihov glas v zadevah, ki se jih tičejo."

Otrokom iz kriznih žarišč lahko pomagamo vsi in jim posodimo svoj glas. Na spletni strani www.glasoviotrok.si lahko na družbenih omrežjih delimo zgodbe, ki jih bodo lahko tako otroci povedali naglas.

"Pomagajmo jim, da bodo njihovi glasovi slišani"
Pri kampanji sodeluje tudi Evropska unija, evropska komisarka za mednarodno sodelovanje, humanitarno pomoč in krizno odzivanje Kristalina Georgieva pa je ob tem povedala: "EU in UNICEF vsako leto pomagata milijonom otrok, ki so jih prizadele krizne razmere. V partnerskem sodelovanju skupaj zagotavljamo nujno pomoč ranljivim otrokom. Dajemo jim upanje. To lahko zagotavljamo le, če so strahovi in skrbi, pogum, sanje in želje deklic in dečkov iz kriznih žarišč slišani. Pomagajmo jim, da bodo njihovi glasovi slišani!"