Schiphol ob normalnih dnevih sprejme od 120 do 140 tisoč ljudi. Foto: EPA
Schiphol ob normalnih dnevih sprejme od 120 do 140 tisoč ljudi. Foto: EPA
Schwabing, München
Prizorišče nadzorovane eksplozije v Münchnu. Foto: EPA

Na najbolj prometnem nizozemskem letališču Schiphol so morali v sredo dopoldne zaradi odkritja bombe zapreti terminal C, ki se uporablja predvsem za polete po Evropi. Med kopanjem za razširitev inštalacij pri terminalu so delavci odkrili neeksplodirano letalsko bombo, ki jo morajo deaktivirati in varno odpeljati na uničenje.

Odpovedi in prestavljanje poletov
Schiphol je eno glavnih evropskih letališč, ki ob koncu poletnih počitnic ravno doživlja enega od vrhuncev leta, v katerem skupno pričakujejo kar 48 milijonov potnikov.

"To bo imelo velike posledice. Letala trenutno še lahko parkiramo drugod, a sčasoma bo to pripeljalo od odpovedi in prestavljanja poletov," je napovedal predstavnik letališča. Schiphol je bil med nemško nacistično okupacijo 1940-1945 oporišče nemških letalskih sil in pogosto tarča zahodnih zaveznikov.

V Münchnu zaradi bombe evakuacija 2.500 ljudi
Bombni preplah so imeli v torek tudi v Münchnu, kjer so morali v četrti Schwabing nadzorovano razsteliti ameriško letalsko bombo iz 2. svetovne vojne.

Med kopanjem gradbene jame v tem predelu Münchna so delavci našli ameriško bombo, ki je imela kemični detonator, zato si oblasti niso upale prepeljati bombe na ustreznejše mesto za uničenje. Po odločitvi, da bombo razstrelijo na mestu najdbe, so morali iz okolice začasno izseliti kar 2.500 ljudi, še nekaj tisoč ljudi pa se je moralo zvečer zapreti v svoje domove. Ob 10. zvečer so pirotehniki uspešno razstrelili 250 kg težko bombo.

V Nemčiji kot glavni tarči anglo-ameriškega bombardiranja vsako leto še vedno odkrijejo okoli 600 ton neeksplodiranih bomb. Po izračunih je med 2. svetovno vojno zatajila vsaka osma bomba. Zadnji hujši incident se je zgodil leta 2010, ko so ob neuspešni deaktivaciji umrlil trije pirotehniki.