Protestniki zahtevajo odstop predsednice Dilme Rousseff. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Protestniki zahtevajo odstop predsednice Dilme Rousseff. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Po oceni policije se je tokrat na ulice odpravilo nekaj manj kot 700.000 ljudi, medtem ko organizatorji njihovo število ocenjujejo na približno 1,5 milijona, poročanje brazilske televizije Globo news povzema britanski BBC. Največ ljudi se je zbralo v Sao Paulu, po oceni policije 275.000, po oceni organizatorjev pa okrog enega milijona. V Riu de Janeiru je pohod po sloviti plaži Copacabana uprizorilo okrog 10.000 protestnikov, kar je precej manj kot 25.000, kolikor se jih je zbralo 15. marca.

Številni protestniki so nosili rumene in zelene majice nacionalne nogometne reprezentance in mahali z brazilskimi zastavami. Nosili so transparente s pozivi k odstopu predsednice države in za končanje koruptivnih praks oblasti.

Predsednica pod pritiskom, naj odstopi
Predsednica Dilma Rousseff, ki je pred pol leta za las zmagala v drugem krogu predsedniških volitev, se je zaradi afere v povezavi z državno naftno družbo Petrobras znašla pred pozivom k odstopu. V danes objavljeni anketi se je kar 63 odstotkov vprašanih Brazilcev izreklo za odpoklic Rousseffove.

Afera Petrobras, ki že velja za največjo korupcijsko afero v državi, zadeva istoimenski naftni koncern, kjer naj bi se pri podeljevanju naročil pojavljalo sistematično podkupovanje, v katero naj bi bili vpleteni tako posamezni politiki kot politične stranke. Večina nepravilnosti se je dogajala prav v času, ko je bila Rousseffova predsednica nadzornega sveta.

Do zdaj so sprožili preiskavo proti več deset visokim političnim predstavnikom. Marca so v povezavi z afero visokega predstavnika predsedničine vladajoče Delavske stranke Joaa Vaccarija uradno obtožili korupcije in pranja denarja. Vaccari je obtožen, da je pozival k plačilu podkupnin v obliki donacij za stranko. Na tak način naj bi prejel okoli štiri milijone realov (1,1 milijona evrov).