Zaradi vohunjenja naj bi brazilska predsednica razmišljala o odpovedi obiska v ZDA. Foto: EPA
Zaradi vohunjenja naj bi brazilska predsednica razmišljala o odpovedi obiska v ZDA. Foto: EPA

Britanski novinar Glenn Greenwald je za brazilsko TV-postajo Globo dejal, da je ameriška agencija nadzorovala spletno komunikacijo brazilske predsednice Dilme Rousseff in mehiškega predsednika Enriqueja Pene Nieta. Greenwald je podatke o vohunjenju pridobil od Edwarda Snowdna, razvpitega nekdanjega sodelavca NSA-ja, poroča britanski BBC.

Brazilija je v odzivu na navedbe dejala, da spremljanje korespondence predstavlja nesprejemljivo kršenje suverenosti. "Ne morete dovoliti ameriški agenciji ali komur koli drugemu, ki ga je najela ameriška vlada, da spremlja, kaj počne sleherni Brazilec," je za BBC dejal brazilski senator Eduardo Suplicy. Brazilija je tako ogorčena, da bo zahtevala sprejetje mednarodnih norm za zaščito državljanov po svetu pred takšnimi postopki ZDA.

"Zavračamo in obsojamo vsakršno vohunjenje za našimi državljani, ker to krši mednarodno pravo in je v nasprotju z ustanovno listino ZN-a," so sporočili z mehiškega zunanjega ministrstva.

Vladi obeh držav sta na zagovor poklicali ameriška veleposlanika, Mehika pa je zahtevala tudi podrobno preiskavo, ki naj bi razkrila, kdo je odgovoren za domnevno vohunjenje po spletni pošti Nieta, še preden je ta postal mehiški predsednik.

Greenwald, ki je sicer kolumnist za Guardian, je v oddaji na postaji Globo dejal, da so podatki, ki jih je posredoval Snowden, razkrili, kako so ameriški agenti vohunili po korespondenci med pomočniki brazilske predsednice. Ob tem naj bi NSA uporabil tudi program, s katerim je spremljal vsebine, do katerih na spletu dostopala brazilska predsednica. Ta naj bi šla oktobra na državniški obisk v ZDA, kamor jo je povabil predsednik Barack Obama.