Vohunjenje za elektronskimi komunikacijami je razkril Edward Snowden. Foto: EPA
Vohunjenje za elektronskimi komunikacijami je razkril Edward Snowden. Foto: EPA

Ameriške oblasti so v sredo umaknile oznako zaupno s strogo zaupnih dokumentov sodišča za nadzor nad tujimi obveščevalnimi dejavnostmi, ki je med drugim pristojno, da odloča o zakonitosti programov sledenja komunikacijam.

V Washingtonu pojasnjujejo, da so dokumente razkrili zato, da bi bila javnost bolje seznanjena z dejstvom, da programi nadzora vendarle potekajo pod strogim nadzorom.

V okviru spornega programa je NSA med letoma 2008 in 2011 nadzoroval ogromne količine mednarodnih podatkov, ki so po optičnih kablih potovali prek ZDA. NSA pri tem očitno ni bil sposoben izločiti elektronske pošte med Američani, ki niso imeli prav nobene zveze s terorističnimi osumljenci. Zato je vsako leto brez kakršnih koli varnostnih utemeljitev zbral več kot 50.000 "povsem domačih komunikacij".

S tem je NSA, kot je leta 2011 odločilo sodišče, kršil četrti amandma ameriške ustave, ki govori o pravici do zasebnosti. Sledila je ukinitev programa, ki pa ga je vlada nato spremenila in izboljšala ter znova zaprosila za njegovo odobritev, izhaja iz dokumentov, katerih objavo je zdaj dovolil urad direktorja za nacionalne obveščevalne dejavnosti Jamesa Clapperja.

Prikrivanje napak
Da je NSA v preteklih letih več tisočkrat kršil pravila varovanja zasebnosti in deloval zunaj območja svojih pristojnosti, je sicer prejšnji teden razkril že ameriški časnik Washington Post, pri čemer se je skliceval na dokumente o notranji reviziji NSA-ja ter druge dokumente, ki jim jih je zagotovil žvižgač Edward Snowden.

Eden izmed teh dokumentov tudi kaže, da je NSA svojim zaposlenim naročal popravke poročil pravosodnemu ministrstvu in direktorju nacionalnega obveščanja, s katerimi je pred svojimi nadzorniki prikrival napake, kot je bil na primer nenameren nadzor nad ameriškimi državljani.

Washington Post je ob tem navedel konkreten primer iz leta 2008, ko je predmet nadzora postalo veliko število telefonskih klicev iz Washingtona, potem ko je program zamešal območni kodi za ameriško prestolnico - 202 - z mednarodno klicno kodo za Egipt - 20.