Svetovna organizacija ima svoj glavni sedež v New Yorku. Foto: EPA
Svetovna organizacija ima svoj glavni sedež v New Yorku. Foto: EPA

Nemški časopis Der Spiegel je s pomočjo dokumentov, ki mu jih je predal ameriški žvižgač Edward Snowden, razkril, da je NSA-ju uspelo vdreti v interni sistem videokonferenc ZN-a in dekodirati sporočila.

Lani poleti je glede na razkrite dokumente ameriškim vohunom uspelo "dramatično izboljšati podatke iz videokonferenc in zmožnosti dešifrirati te podatke".

V enem primeru je NSA-ju pri vohunjenju za ZN-om uspelo zalotiti kitajsko tajno službo. Vohunjenje za svetovno organizacijo, ki ima sedež v New Yorku, je nezakonito, in ZDA so se v sporazumu z ZN-om zavezale, da ne bodo izvajale nobenih prikritih operacij.

Interni dokumenti še razkrivajo, da je NSA za misijo Evropske unije pri ZN-u vohunil tudi po tem, ko se je ta septembra lani preselila v nove prostore. V dokumentih je prikazan načrt prostorov predstavništva EU-ja v New Yorku, označena sta lega pisarn in tudi načrt informacijsko-telekomunikacijske infrastrukture in strežnikov.

Glede na lastne navedbe je NSA napadal pisarne EU-ja na tri načine: s prisluškovalnimi napravami, s kopiranjem trdih diskov v New Yorku in z infiltriranjem v računalniško mrežo v Washingtonu. Pri tem so pri NSA-ju izkoristili to, da so bili računalniki obeh misij povezani z virtualno zasebno mrežo.

NSA je tudi oblikoval prisluškovalni program za več kot 80 veleposlaništev in konzulatov po svetu. Program, imenovan Special Collection Service, so pogosto izvajali brez vednosti države gostiteljice. Eno prisluškovalno mesto naj bi imel NSA tudi v Frankfurtu, drugo pa na Dunaju.