Starši so v skrbeh. Foto: Reuters
Starši so v skrbeh. Foto: Reuters
Oblasti v Brazilijo želijo zajeziti komarje med olimpijskimi igrami, ki bodo v Rio de Janeiru potekale med 5. in 21. avgustom. Foto: EPA
Virus se je v nekaj mesecih pojavil v kar 21 državah Latinske Amerike in Karibov. Foto: EPA
Vojaki bodo 13. februarja na posebej ogroženih območjih uničevali komarje od hiše do hiše. Foto: EPA

Virus Zika prenaša komar ščitar (Aedes aegypti), in če se z njim okužijo nosečnice, lahko pri plodu to povzroči mikrocefalijo (drobnoglavost) oziroma nevrološko motnjo - novorojenčki se rodijo z majhnimi možgani in lobanjo, zaradi česar imajo lahko poškodbe možganov.

Brazilski minister za zdravje Marcelo Castro je v ponedeljek zvečer napovedal, da bodo vojaki 13. februarja na posebej ogroženih območjih uničevali komarje od hiše do hiše. "Ta komar je v državi že 30 let in nam ga ni uspelo izkoreniniti," je dejal Castro in dodal, da bodo 400.000 nosečnicam iz šibkejših socialnih okolij dali tudi zaščitna sredstva pred komarji, ki poleg virusa Zika prenašajo tudi rumeno mrzlico in druge bolezni.

Navodila hotelom in restavracijam
Brazilija želi z uničevanjem komarjev zaščititi tudi udeležence in obiskovalce olimpijskih iger v Riu de Janeiru. Kar 56.000 hotelom in restavracijam v državi so poslali spisek ukrepov za uničenje komarjev. Tudi med samimi olimpijskimi igrami, ki bodo med 5. in 21. avgustom, bodo poostrili ukrepe proti komarjem, saj učinkovitega cepiva proti bolezni še ni.

Zika že v 21 državah
Virus se je v nekaj mesecih pojavil v kar 21 državah Latinske Amerike. V Braziliji so do zdaj našteli nekaj manj kot 4.000 primerov mikrocefalije, večino na severu države, vsaj v šestih primerih so bile nosečnice, obolele za ziko. Pomirjujoče za obiskovalce iger je, da se virus Zika v Riu še ni pojavil, obenem pa bodo igre na sporedu pozimi, ko je dejavnost komarjev manjša.

Razvoj bolezenskih znakov med 3 in 7 dnevi
Kot poroča na spletni strani Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), se bolezenski znaki pojavijo med tremi in sedmimi dnevi po vbodu okuženega komarja. Bolnik ima vročino, glavobol in bolečine v mišicah in sklepih ter se slabo počuti, redkeje se pojavi izpuščaj, boli ga za očmi, očesne veznice so pordele.

Kako vemo, da smo se okužili z ziko?
NIJZ pojasnjuje, da je potek okužbe z ziko "neznačilen, podoben številnim nalezljivim boleznim, zato je za potrditev potrebno mikrobiološko testiranje seruma in/ali drugih kužnin".

Diagnostiko okužbe z virusom Zika v Sloveniji opravlja zgolj en laboratorij: Laboratorij za diagnostiko zoonoz in laboratorij WHO na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete v Ljubljani. Ker cepiva proti bolezni ni, se pri zdravljenju priporoča počitek, uživanje tekočin, jemanje zdravil za nižanje močno povišane telesne temperature, lajšanje glavobola in mišičnih bolečin.

Kako se zaščititi?
Nacionalni inštitut za javno zdravje vsem, ki potujejo na območja oziroma v države, kjer so zaznali vročico zika, svetuje zaščito pred piki komarjev, torej uporabo odganjalcev mrčesa (repelenti), nošenje oblačil z dolgimi rokavi in hlačami, spanje v sobah s komarniki ali klimatsko napravo. Nosečnicam, ki nameravajo potovati na okužena območja, pa priporočajo, da potovanje odložijo.

Kako ravnati po potovanju po območjih z virusom Zika?
Potnikom, ki v treh tednih po vrnitvi s potovanja kažejo simptome, skladne z okužbo z virusom Zika, NIJZ svetuje, naj se posvetujejo s svojim zdravnikom. Nosečnice, ki so potovale na območja, kjer se prenaša virus Zika, naj o potovanju obvestijo svojega ginekologa, da bo ob rednem pregledu opravil še dodatne preiskave in pozorno spremljal nosečnost.

Preložitev načrtovanja nosečnosti
V nekaterih latinskoameriških državah zato ženskam svetujejo, naj, dokler o virusu ne bo znanega več, ne načrtujejo zanositev. Takšna opozorila so bila izdana v Ekvadorju, Salvadorju, na Jamajki in v Kolumbiji, kjer je z virusom Zika okuženih že 13.500 ljudi - v Salvadorju so pristojne oblasti ženskam svetovale, naj z zanositvijo počakajo kar do leta 2018.