Dilma Rousseff je obtožena oviranja preiskave o korupciji. Foto: Reuters
Dilma Rousseff je obtožena oviranja preiskave o korupciji. Foto: Reuters

Predsednico države obtožuje oviranja preiskave o korupciji v državnem naftnem podjetju Petrobras. Obenem zahteva tudi preiskavo proti trem ministrom zdajšnje predsednice. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, naj bi preiskavo zaradi korupcije v Petrobrasu sprožili med drugim tudi proti vodilnim osebam stranke nasprotnika Rousseffove Michaela Temerja iz PMDB-ja, ki je na čelu prizadevanj za odstavitev brazilske predsednice, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Škandala ne bi bilo brez sodelovanja Lule
Brazilski senat naj bi konec meseca glasoval o morebitni odstavitvi Rousseffove, ki ji očitajo, da je med kampanjo za vnovično izvolitev leta 2014 prikrila dejanski proračunski primanjkljaj. Povezana naj bi bila tudi s korupcijskim škandalom okoli Petrobasa, v katerega naj bi bilo vpletenih več sto kongresnikov in več kot polovica senatorjev.

Po mnenju Janota je sicer ključno vlogo v velikem korupcijskem škandalu Petrobrasa odigral Lula. Po njegovih besedah se škandal ne bi mogel zgoditi brez sodelovanja nekdanjega voditelja. Lula, ki je bil predsednik med letoma 2003 in 2011, po pisanju britanskega BBC-ja zanika obtožbe.

Na seznamu tožilstva 30 imen
Janot je dejal, da so Lula in drugi visoki politiki v tej zaroti od Petrobrasa dobili ogromne vsote denarja. Po ocenah tožilca okoli dve milijardi dolarjev. Del denarja so porabili tudi za financiranje političnih kampanj. Glede na Janotov predlog bodo preiskovali 30 visokih politikov – tako tistih, ki so na oblasti, kot tudi opozicijo –, uradnikov in poslovnežev.

Preiskovalci so operacijo raziskovanja suma pranja denarja začeli pred dvema letoma, kar jih je pripeljalo do kompleksnega korupcijskega sistema v Petrobrasu. Vmes so aretirali že več oseb iz vodstva naftne družbe in politikov. Nekateri med njimi so se v zameno za milejše kazni dogovorili za pričanje o drugih osumljencih. S tem je preiskava prešla na novo raven.