Breivik je med drugim zahteval odstop norveške vlade. Foto: EPA
Breivik je med drugim zahteval odstop norveške vlade. Foto: EPA
Na Norveškem še vedno pokopavajo žrtve napadov. Foto: Reuters

Breivik je med drugim izrazil željo, da norveška vlada odstopi, njegovo zdravstveno stanje pa naj ocenijo japonski psihiatri, saj naj bi se počutil povezanega s pojmom časti v tej državi. "Verjame, da ga bo Japonec veliko bolje razumel kot Evropejec," je sporočil Breivikov odvetnik Geir Lippestad.
Policija njegovim željam ni ustregla in je sporoča, da ga bosta po odredbi sodišča pregledala norveška psihiatra. Pregled bosta najverjetneje začela že ob koncu tega tedna.
Psihiatra naj bi do 1. novembra podala mnenje o tem, ali je Breivik, osumljen dveh napadov na Norveškem 22. julija, ki sta zahtevala 77 smrtnih žrtev, dovolj duševno zdrav, da se proti njemu lahko začne sojenje.
Križarski pohod proti "muslimanski invaziji"
Norveški strokovnjak za terorizem Thomas Hegghammer je pojasnil, da Breivikov 1.500 strani dolg manifest, v katerem opisuje "križarski pohod" proti "muslimanski invaziji" na Evropo, med drugim razkriva tudi, da je bil avtor očaran nad japonsko in korejsko kulturo.
32-letni Breivik se je po navedbah odvetnika imel za vodjo reda vitezov templjarjev na Norveškem, želel pa je tudi vzpostaviti nov vladni sistem, katerega vodja bi bil on sam.
Lippestad je po poročanju BBC-ja dejal, da je Breivikov seznam zahtev "popolnoma nemogoče izpolniti" in da kaže, da "ne ve, kako družba deluje". "Njegove zahteve vključujejo popoln prevrat tako norveške kot evropske družbe," je povedal za AP. "A kaže, da ne razume položaja, v katerem je."

Breivik je zahteve povezal s svojo pripravljenostjo razkriti informacije o drugih domnevnih terorističnih celicah. Norveška policija je pred tem izrazila dvom glede Breivikovih trditev, da je del širše mreže, da pa bodo trditve kljub temu preiskali.