Zunanji ministri štirih držav so se po februarskem dogovoru v Minsku v Berlinu srečali že petič. Foto: Reuters
Zunanji ministri štirih držav so se po februarskem dogovoru v Minsku v Berlinu srečali že petič. Foto: Reuters

V skupni izjavi, ki so jo zunanji ministi Rusije, Ukrajine, Francije in Nemčije Sergej Lavrov, Pavlo Klimkin, Laurent Fabius in Frank-Walter Steinmeier sprejeli na že petem srečanju po februarskem dogovoru iz Minska, so pozvali k ustavitvi spopadov na vzhodu Ukrajine, zavzeli so se za večjo vlogo opazovalne misije Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) ter za umik težkega orožja. Pozvali so k nadaljevanju izmenjave zapornikov, ki je zastala, in izrazili zaskrbljenost nad izbruhom spopadov minuli konec tedna, med drugim v bližini vasi Širokine, na obrobju pristaniškega mesta Mariupol in na letališču v Donecku.

Od sprtih strani so zahtevali tudi oblikovanje že dolgo časa predvidenih delovnih skupin, ki bi našle politično rešitev za konflikt. Delovne skupine naj bi pod nadzorom kontaktne skupine, ki jo sestavljajo predstavniki upornikov, Rusije, Ukrajine ter Ovseja, dosegle dogovor o humanitarni pomoči prebivalstvu, obnovi območja ter pripravi lokalnih volitev na vzhodu Ukrajine.

Nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier je po srečanju dejal, da so bili pogovori v Berlinu zelo dolgotrajni. "Vsem nam je jasno, da je pred nami še dolga pot," je priznal po štiriurnem srečanju in opozoril, da bo politični proces, ki so ga pred dvema mesecema zastavili v Minsku, kljub delni umiritvi razmer brez okrepitve prizadevanj sprtih strani ušel izpod nadzora. "Gre za celoten politični proces. Predvsem varnostne razmere morajo biti takšne, da bodo lahko izpeljane lokalne volitve v jugovzhodnih pokrajinah," je povedal nemški zunanji minister.

Proruski separatisti razglasili prekinitev ognja
Po ponedeljkovem srečanju v Berlinu so proruski separatisti razglasili enostransko prekinitev ognja. "Z naše strani velja premirje," je v Lugansku povedal vodja separatistov Vladislav Dejnego. Separatisti so se tako odzvali na poziv ministrov k spoštovanju premirja, ki ga predvideva sporazum iz Minska.

Ukrajina bo dominirala tudi zasedanju ministrov G7
Kot je iz Berlina poročala RTV-jeva dopisnica Polona Fijavž, bo Ukrajina glavna tema tudi pogovorov zunanjih ministrov skupine G7 v dvorcu v Lübecku, kjer pa letos ne bo ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova. Članice G7 so namreč Rusijo izključile potem, ko je ta izvedla priključitev Krima in v Nemčiji, ki letos predseduje skupini industrijsko najpomembnejših držav, pravijo, da njihov namen ni dolgoročna osamitev Rusije, a da vrnitev k G8 do nadaljnjega ne pride v poštev, saj se po priključitvi Krima ne morejo obnašati, kot da se ni nič zgodilo.

Na začetku zasedanja v Lübecku ne bo tudi ameriškega državnega sekretarja Johna Kerryja, ki bo v kongresu odgovarjal na vprašanja o iranskem jedrskem programu. Kolegom iz Nemčije, Kanade, Velike Britanije, Francije, Italije in Japonske se bo Kerry tako pridružil v sredo.