Razkazovanje ameriške moči na paradi v Estoniji. Foto: Reuters
Razkazovanje ameriške moči na paradi v Estoniji. Foto: Reuters
ZDA so Ukrajini že poslale drugo nebojno vojaško opremo, kot so radarji in očala za nočno gledanje. Foto: Reuters
Rusija naj bi s preleti nad Guamom "provocirala" ZDA. Foto: Reuters

V latvijsko prestolnico Rigo in na sever Nemčije tako prihaja 750 ameriških vozil, od tega 250 oklepnikov. Ti naj bi ostali v Evropi, da bi tako pomirili zaveznice Nata, vse bolj zaskrbljene, da bi ruski apetiti lahko dosegli tudi njih, razporejeni pa bodo za mobilizacijo, da bi se lahko "v primeru krize hitro odzvali". Pošiljka sovpada z odpravo ameriških pehot in Natovih 90-dnevnih vojaških vaj v Črnem morju.

Bela hiša, ki podpira vlado v Kijevu, sicer še ni sprejela odločitve o pomoči v orožju, ki jo želi Ukrajina. Več visokih predstavnikov ameriškega obrambnega ministrstva podpira tovrstno pomoč, vendar pa ji nasprotujejo zaveznice ZDA v Natu, kot sta Nemčija in Francija, ker ne želijo dodatnega stopnjevanja ukrajinskega konflikta.

Čeprav v Ukrajini velja krhek dogovor o prekinitvi ognja, pa je rusko-ukrajinski konflikt okrepil nezaupanje med Rusijo in Zahodom. Rusija je v torek sporočila, da se umika iz po hladni vojni podpisanega sporazuma o konvencionalnih oboroženih silah v Evropi (CFE). Prvotni cilj sporazuma je bil omejiti število tankov, bojnih letal in težkega orožja med Atlantskim oceanom in Uralom. Rusija je sicer že leta 2007 sodelovanje začasno prekinila, zdaj pa od njega nepreklicno odstopa.

"Birokrati EU-ja v Bruslju namenoma stopnjujejo napetosti med Rusijo in EU-jem," je dejal ob naznanitvi ruski zunanji minister Sergej Lavrov, ki je ob tem še obtožil predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska, da se je opravičil predsedniku ZDA Baracku Obami, ker EU ni tako hitro ukrepal proti Rusiji kot ZDA. Nekdanji poljski premier je v Washingtonu dejal, da bi lahko, če bi bili EU in ZDA enotni, "naredili konec agresivni politiki Rusije proti njenim sosedam".

Sankcije proti separatistom
ZDA so sicer danes uvedle gospodarske sankcije proti več voditeljem proruskih separatistov na vzhodu Ukrajine in njihovim domnevnim ruskim podpornikom, prav tako pa proti največji banki na polotoku Krim, ki si ga je priključila Rusija. Ameriško finančno ministrstvo je na seznam sankcioniranih uvrstilo osem separatističnih voditeljev, prav tako pa Evrazijsko mladinsko zvezo, rusko nacionalistično skupino, ki naj bi novačila borce za separatistične sile.

Sankcije so uperjene še proti trem funkcionarjem ukrajinske vlade nekdanjega ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča, ki so ga februarja lani odstavili s položaja. Med njimi je tudi nekdanji premier Mikola Azarov. Te sankcije sicer obsegajo zamrznitev premoženja posameznikov in pravnih oseb na ameriških ozemljih, prav tako pa Američanom prepovedujejo poslovanje z njimi.

ZDA opozarjajo Vietnam
Medtem so ZDA tudi pozvale Vietnam, naj preneha dovoljevati Rusiji uporabo nekdanjega ameriškega oporišča za ruske bombnike, ki jih Rusija uporablja za vojaške mitinge v Aziji. Poziv se je pojavil v času, ko so ruski bombniki o navedbah ameriških predstavnikov okrepili polete v regiji, kjer že tako vlada veliko napetosti med Kitajsko, ameriško zaveznico Japonsko in jugovzhodnimi azijskimi državami.

Po navedbah generala Vincenta Brooksa, poveljnika ameriške vojske v Pacifiku, so letala izvajala "provokativne" polete, vključno nad ameriškim ozemljem Guam, kjer imajo ZDA večje vojaško oporišče.

Vietnam je že od časa hladne vojne eden tesnejših ruskih zaveznikov, hkrati pa si želi tesnejših ameriških vezi. Da Rusiji omogoča uporabo zaliva Cam Ranh, odraža kompleksen položaj Hanoja v geopolitičnem merjenju moči, pri katerem se pogosto znajdeta na eni strani Kitajska in Rusija, na drugi pa ZDA, Japonska in večina jugovzhodne Azije.

Reportaža iz Debalceva
Reportaža iz Debalceva