Britanske oblasti niso želele komentirati poročanja medijev, saj tega ne delajo, ko gre za obveščevalne dejavnosti. Foto: EPA
Britanske oblasti niso želele komentirati poročanja medijev, saj tega ne delajo, ko gre za obveščevalne dejavnosti. Foto: EPA

Britanska televizijska postaja Channel 4 in časopis Guardian sta poročala, da so leta 2007 spremenili pravila in omogočili, da ameriški obveščevalci obdržijo podatke o Britancih, na katere so naleteli po naključju, čeprav niso bili osumljeni kaznivih dejanj.

Razkritje temelji na dokumentih, ki jih je javnosti predstavil nekdanji pogodbeni sodelavec NSA-ja Edward Snowden, ki je potem pobegnil v Rusijo, kjer so mu podelili začasni politični azil.

Predtem je bil v veljavi sedem desetletij star sporazum o izmenjavi obveščevalnih podatkov med Veliko Britanijo in ZDA, ki je določal, da se podatkov ne sme zbirati brez dovoljenja druge strani.

Če je pred letom 2007 katera izmed ameriških vohunskih služb naletela na številko britanskega mobilnega telefona ali naslov elektronske pošte, teh podatkov ni smela shraniti.

"Veriženje stikov"
Toda glede na razkrite dokumente so po spremembi pravil Američanom dovolili, da shranijo podatke in jih dodatno analizirajo za namen "veriženja stikov", kar pomeni pregledovanje povezav med različnimi mobilnimi številkami ali elektronskimi naslovi.

BBC pojasnjuje, da to ne pomeni pregledovanja same vsebine telefonskih pogovorov ali elektronske pošte, za kar je še vedno potreben nalog sodišča.

A razkritje postavlja vprašanje o motivih za odločitev spremembe pravil in o tem, do katere mere bi javnost morala vedeti za te vohunske dejavnosti.