McKinnon je postal simbol kampanje za odpravo sporazuma o izročitvah med Veliko Britanijo in ZDA. Foto: EPA
McKinnon je postal simbol kampanje za odpravo sporazuma o izročitvah med Veliko Britanijo in ZDA. Foto: EPA

"McKinnon je obtožen resnih zločinov, vendar ni dvoma, da je resno bolan," je povedala britanska notranja ministrica Therese May.

46-letni McKinnon trpi za Aspergerjevim sindromom in po mnenju ministrice bi izročitev predstavljala kršitev njegovih človekovih pravic. Psihiatri namreč menijo, da obstaja velika verjetnost, da bi McKinnon v primeru izročitve lahko poskušal storiti samomor.

Mayeva je napovedala, da se bo britansko sodišče zdaj odločilo, ali bodo zoper McKinnona nadaljevali sodni proces na britanskih sodiščih.

Britanskega hekerja so prijeli v Londonu leta 2002, ker naj bi vdrl v več deset računalnikov ameriškega obrambnega ministrstva in ameriške vesoljske agencije.

Zaradi njegovega vdora je bilo le nekaj mesecev po terorističnih napadih 11. septembra 2001 ohromljenih 300 računalniških naprav na ameriški letalonosilki.

McKinnon ni nikoli zanikal vdora v ameriške računalnike, vendar je dejal, da je iskal dokumente o neznanih letečih predmetih (NLP).

Po navedbah Američanov je povzročil za 800.000 dolarjev škode in v primeru izročitve bi mu v ZDA grozilo do 60 let zaporne kazni.