Britanci delujejo v Afganistanu v sklopu mednarodnih Natovih sil ISAF. Foto: EPA
Britanci delujejo v Afganistanu v sklopu mednarodnih Natovih sil ISAF. Foto: EPA

Usmrtitev je posnela kamera na čeladi enega izmed njegovih kolegov.
Vojaško sodišče v Bulfordu na jugozahodu Anglije je odločilo, da bo moral 39-letni vodnik Alexander Blackman za zapahi preživeti najmanj deset let. Blackmanu je sodnik dejal, da je z ubojem onečastil ime britanskih oboroženih sil in s svojimi dejanji ogrozil življenja svojih soborcev.
Sodišče je prejšnji mesec odločilo, da je Blackman kriv, ob tem pa so ga tudi nečastno odpustili iz vojne mornarice, kjer je kot marinec služil 15 let v Iraku, Afganistanu in Severni Irski, brez kakršnega koli madeža na kartoteki.

S posnetka, ki je bil predvajan med sojenjem, je razvidno, da je Blackman ujetnika ustrelil od blizu z 9-milimetrsko pištolo v prsi, nato pa med njegovim umiranjem citiral Shakespearjevega Hamleta. Marinec se je nato obrnil proti dvema kolegoma in dejal: "Jasno, da to (posnetek, op. a.) ostane med nami, fantje. Pravkar sem prekršil ženevsko konvencijo."

Ostre besede sodnika
Marinci so ranjenega talibana našli na polju, ko so iskali upornike, ki so napadli njihovo patruljo. Ranjenca so odnesli pod drevesa, kjer ga je Blackman ustrelil.

Sodišče je oba Blackmanova kolega, ki sta nastopila kot priči, oprostilo.

"Tega niste storili sredi bitke ali takoj po njej. Prav tako niste bili v neposredni nevarnosti. Posnetek kaže, da ste imeli popoln nadzor nad seboj in da ste več minut postavali na mestu povsem brez skrbi, da bi vas kdo napadel," je dejal sodnik obsojencu ob prebiranju kazni. "Do tega Afganistanca ste ravnali prezirljivo in ga hladnokrvno umorili. S tem ste izdali svojo enoto in vse britanske vojake, ki so služili ali še služijo v Afganistanu ter umazali njihov ugled. V enem samem trenutku ste spodkopali vse dobro, ki so ga naredile britanske sile, in povečali tveganje za povračilne ukrepe proti vašim sovojakom."