Afganistan ostaja izjemno nemirna država. Foto: Reuters
Afganistan ostaja izjemno nemirna država. Foto: Reuters

Predstavnica Nata je navedbe zanikala in za BBC povedala, da je bilo v "kirurškem" napadu ubitih deset upornikov, poročil o civilnih žrtvah pa nima.

Napadi talibanov v Kunarju, nemirnem območju ob meji s Pakistanom, so sicer pogosti. V tej provinci potekajo srditi spopadi med talibani in afganistanskimi ter ameriškimi silami že celo desetletje.

Civilne žrtve so vir nenehnih napetosti med Afganistanom in silami zveze Nato. Februarja je predsednik Hamid Karzaj afganistanskim varnostnim silam prepovedal pozive k zračnim napadom v stanovanjskih okoliših, potem ko naj bi bilo v nočnem napadu Nata v Kunarju ubitih deset civilistov.

Umik do konca leta 2014
Natove sile naj bi se iz Afganistana umaknile do konca leta 2014, že zdaj pa postopoma predajajo vsa pooblastila in odgovornost za varnost svojim afganistanskim kolegom, ki zdaj vodijo okoli 90 odstotkov vseh varnostnih operacij v državi. Imajo pa afganistanske zračne sile omejeno moč, zato je zračna podpora Nata ključnega pomena, še posebej v operacijah na težko dostopnih in goratih območjih.

Po podatkih Združenih narodov je bilo v prvi polovici tega leta v Afganistanu ubitih okoli tisoč civilistov, ranjenih pa več kot 2.000 - večina od tega v napadih upornikov. To je 23 odstotkov več žrtev kot v istem obdobju lani.