Letalska družba Norwegian Airlines stroškov letalskih vozovnic družini ne namerava povrniti. Foto: Reuters
Letalska družba Norwegian Airlines stroškov letalskih vozovnic družini ne namerava povrniti. Foto: Reuters
Družina bi morala z Gatwicka poleteti v Los Angeles. Foto: Reuters

Mahmood je z dvema otrokoma, bratom Zahidom, s svakinjo Sadaf in petimi nečaki 15. decembra čakal pri vratih londonskega letališča Gatwick. Njihova prtljaga je bila že na letalu, ko so čakali na vkrcanje, pa so Mahmooda poklicali po zvočniku in mu sporočili, da vsaj en del njegove družine ne bo mogel na letalo. Mahmood pravi, da razloga za to niso povedali.

Njihovo prtljago so odnesli iz letala, prav tako so morali vrniti vse nakupljeno iz brezcarinske letališke trgovine, preden so jih pospremili z letališča.

Kot je za CNN povedal predstavnik ameriških oblasti, niso vsem družinskim članom prepovedali leteti, ni pa povedal, kdo točno bi lahko potoval. Medije je o zgodbi po pogovoru z Mahmoodom obvestila britanska poslanka Stella Creasy.

Predstavnik ameriških obmejnih organov Jim Burns trdi, da veroizpoved nikdar ni dejavnik pri zavračanju potnikov, ki potujejo v ZDA. "Veroizpoved ali duhovna prepričanja mednarodnega potnika niso odločujoči dejavniki, ali potnik ustreza sprejemnim pogojem za ZDA," je dejal, a dodal, da morajo po ameriški zakonodaji "prosilci dokazati, da brez vsakega dvoma ustrezajo pogojem za vstop v ZDA".

Sporna stran na Facebooku

Ameriški obmejni organi so sporočili samo, da družini niso dovolili vkrcanja po prejemu klica iz Washingtona. Ob tem poudarjajo, da veroizpoved pri tem nikakor ni igrala vloge in da so zaskrbljeni, kako se njihovo dejanje označuje kot protimuslimansko. Razlog za prepoved vstopa v ZDA bi lahko bila stran na Facebooku s povezavami z islamističnimi skupinami, ki naj bi jo postavil nekdo, ki živi na istem naslovu kot Mahmood.

Facebookov račun, ki vključuje podatke, iz katerih bi se dalo sklepati, da gre za preprosto šalo, je odprt na ime Mahmoodovega 18-letnega sina Hamze. Kot naziv delovnega mesta je navedeno "nadzornik talibanov in poveljnik Al Kaide". Kot so ugotovili pri CNN-u, je stran postavil neki moški iz Birminghama s podobnim imenom kot Hamza Mahmood.

Poslanka Creasyjeva zdaj od ZDA zahteva odgovore, zakaj točno so družini preprečili vkrcanje, saj se hoče prepričati, da ni šlo za diskriminacijo. Creasyjevo skrbijo tudifinančni stroški, ki jih je imela družina z nesojenim potovanjem, saj naj bi jim letalska družba Norwegian Airlines dejala, da niso upravičeni do povračila 9.000 funtov, ki so jih odšteli za letalske vozovnice.

"'Trumpirani' smo bili," je še pripomnil Mahmood, pri čemer se je navezoval na zloglasni poziv republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa, da se po nedavnih napadih v Parizu vsem muslimanom prepove vstop v ZDA.