Vohunska dejavnost naj bi bila v prestolnici Evropske unije najbolj zgoščena. Foto: Reuters
Vohunska dejavnost naj bi bila v prestolnici Evropske unije najbolj zgoščena. Foto: Reuters
Alain Winants le redko spregovori za medije. Foto: EPA
Če gre verjeti Winantsovim beseda, Bruselj spominja na kak prizor iz Jamesa Bonda. Foto: Reuters
Vohuni naj bi se s potencialnimi viri informacij spoprijateljili na najrazličnejših dogodkih. Foto: Reuters

"Nehal sem hoditi z njim na kosilo, ker je samo postavljal vprašanja, nikdar pa ni povedal ničesar o sebi," je za EUobserver že pred časom povedal neki diplomat iz delovne skupine Sveta EU-ja za posovjetske države o svojem kolegu z ruskega veleposlaništva.

Kot pravi Alain Winants, vodja VSSE-ja, v enem izmed redkih intervjujev za mednarodne medije, v Bruslju "ne govorijo o nekaj deset tujih obveščevalcih in agentih, ampak o stotinah". "V Belgiji imamo vohunstvo - ruske vohune, kitajske vohune ... na isti ravni kot med hladno vojno. Smo država z ogromno koncentracijo diplomatov, poslovnežev, mednarodnih inštitucij, od Nata do evropskih institucij. Zato je Bruselj za obveščevalca ali vohuna kot vrtec. To je zanje raj," je povedal za Euobserver.

"Naivno bi bilo misliti, da vohunijo le države, kot so Rusija, Kitajska in Iran," je odgovoril Winants na vprašanje, ali vohunske dejavnosti v Bruslju izvajajo tudi do EU-ja "prijazne" države, kakršne so Izrael in ZDA. "Obstaja eno področje, kjer razlika med nevtralnimi, prijateljskimi in neprijateljskimi državami navadno izgine, in to je, ko govorimo o zaščiti gospodarskega in znanstvenega potenciala. Mislim, da v tem primeru vsaka država tekmuje z drugimi," je še dodal.
Pretvarjajo se, da so novinarji ali diplomati
Winants pravi, da kitajski in ruski obveščevalci skušajo priti predvsem do EU-informacij s komercialno ali politično vrednostjo, pa tudi do "klasičnih" obveščevalnih skrivnosti. Vohuni se navadno pretvarjajo, da so diplomati, novinarji, lobisti, poslovneži ali študenti. Ob zbiranju informacij skušajo tudi vplivati na odločitve višjih predstavnikov EU-ja ali Nata. Z njimi se spoprijateljijo na seminarjih ali družabnih dogodkih v belgijski prestolnici.

Naloga VSSE-ja je med drugim tudi, da če ujamejo takega osumljenca na delu, posredujejo informacije Winantsu, ta pa jih deportira iz države. Po besedah vodje VSSE-ja je njegova agencija "relativno majhna glede na razsežnost groženj, s katerimi imamo opravka".
Rusi in Kitajci ogorčeni
Aleksander Toots
, vodja estonske obveščevalne službe Kapo, se strinja z Winantsom, da se pri vohunstvu hladna vojna ni nikdar končala. "Precej prepričani smo, da ni niti ene države EU-ja, kjer ne bi bilo obsežnejše ruske obveščevalne službe, ki bi se lahko primerjala z velikostjo države. V Estoniji se je v zadnjih 20 letih obveščevalna dejavnost stalno povečevala," je povedal. "Največja napaka, kar jih lahko storiš v mojem poslu, je, da podcenjuješ službe, ki delajo proti tebi."

Ruski veleposlanik v EU-ju Vladimir Čižov navedbe zavrača: "To je del napačnih predstav o Rusiji, pa tudi o Kitajski ... Nekatere mlajše članice Evropske unije se morajo še znebiti fobij iz pretekosti."
Kitajski diplomat, ki ni želel biti imenovan, pa je dejal, da takšne meglene obtožbe, kot so Winantsove, v Pekingu povzročajo "ogorčenje". "Upam, da evropske oblasti nimajo tako "velikega gobca" in da obveščajo medije s tehtnejšimi informacijami," je še dejal.