Na cestah ob primorju še naprej vlada kaos. Foto: EPA
Na cestah ob primorju še naprej vlada kaos. Foto: EPA
Dim se vali proti mestu. Foto: Youtube
Hrvaška se bori z ognjenimi zublji

Medtem je vzpostavljen tudi promet na jadranski magistrali, ki je bil od ponedeljka zaprt zaradi gostega dima.

Po podatkih hrvaške državne uprave za zaščito in reševanje so letala zapustila območje, gasilci pa še vedno gasijo požar v zaledju Crikvenice in v Selcah. Ognjeni zublji sicer ne ogrožajo več ljudi in naselij.

Gasilci imajo medtem še naprej veliko dela zaradi burje, ki ni več tako močna kot v ponedeljek, vendar pogosto spreminja smer. Po napovedih vremenoslovcev so na severnem hrvaškem Jadranu in v severni Dalmaciji sicer tudi še mogoči močni sunki burje. Hrvaški mediji poročajo, da se je tudi dim razkadil, življenje na crikveniški rivieri pa se počasi normalizira.

Evakuacija kampa
Oblasti na tem območju, ki ga je v ponedeljek zajel požar, so davi prebivalce in turiste pozvale, naj zaradi dima ne odpirajo oken in balkonov. Obenem pa so zatrdili, da ni nobenega razloga za paniko.

Po poročanju hrvaških medijev v požaru nihče ni bil ranjen, gmotne škode na stanovanjskih objektih ni bilo, razen zgorele strehe na eni od družinski hiši pri kraju Selce.

Zaradi požara so v ponedeljek sicer evakuirali kamp v kraju Selce. Številni turisti so zaradi požara tudi zapustili območje, kjer je večji del dneva vladal prometni kaos.

Cesta ponovno prevozna
Kot so sporočili iz Hrvaškega avtokluba (Hak), so ob 8.30 za ves promet odprli avtocesto A6 Reka-Zagreb, ki je bila od ponedeljka zaradi močne burje zaprta na odcepu Kikovica-Delnice. Na delu jadranske magistrale od Bakra do Svete Marije Magdalene je promet prepovedan za prvo skupino vozil.

Normalizirane so tudi že trajektne in katamaranske povezave s kvarnerskimi otoki, ki so bile v ponedeljek prekinjene zaradi burje.

Na Hrvaškem so v ponedeljek opazili več požarov, od Istre do otoka Mljeta. Večino jim jih je uspelo vsaj omejiti, če ne že pogasiti. Je pa medtem danes zagorelo na območju Ervenik-Pađane v šibeniško-kninski županiji. Požar pa je zajel približno hektar trave in nizkega rastlinja.
"Suša je letos pripravila teren za požare, zanetila pa jih je človeška nepazljivost, ali pa bi se celo drznil reči, da so bili namerno podtaknjeni," je za Jutarnji povedal načelnik protipožarnih sil Davor Turković. Ob tem je dodal, da to potrjujejo kraji požarov in čas, v katerem so izbruhnili, to je večinoma ponoči. Podatkov o storilcih za zdaj še ni.


Hrvaška se bori z ognjenimi zublji