Američani rekordno drejo na volišča preliminarnih bojev, na katerih izbirajo naslednika najbolj osovraženega predsednika do zdaj. Foto: EPA
Američani rekordno drejo na volišča preliminarnih bojev, na katerih izbirajo naslednika najbolj osovraženega predsednika do zdaj. Foto: EPA
George Bush
Bush se verjetno sprašuje, kam so šli časi 11. septembra. Foto: EPA

Raziskovalci javnega mnenja poročajo, da je odobravanje Busheve politike doseglo najnižjo točko od začetka predsednikovanja "teksaškega kavboja" pred več kot 7 leti, medtem ko tako visoke ravni osovraženosti ameriškega predsednika med ljudstvom ne pomnijo - še celo Nixon je bil na vrhuncu afere Watergate, ki ga je spodnesla s položaja, bolje ocenjen od Busha.

Ameriškemu predsedniku je nedvomno uspel še en impresiven rezultat na področju javnega mnenja, a rezultat, ki si ga ne želi prav nihče. V Gallupovi anketi je po mnenju Američanov Bush namreč najbolj nepriljubljena oseba iz javnega življneja v 70-letni zgodovini Gallupa.

Po izsledkih raziskave kar 68 odstotkov državljanov absolutno ne odobrava Busheve politike, medtem ko ga podpira le še 28 odstotkov. Take razsežnosti osovraženosti pri Gallupu ne pomnijo vse od časa Haryja Trumana, ko so se ZDA leta 1952 vojskovale v Koreji.

Od 90-odstotne priljubljenosti do dna
Razlogi za nepriljubljenost "vrhovnega poveljnika" naj bi bili predvsem v aktualnem ekonomskem stanju v ZDA, ki ga že primerjajo z obdobjem velike depresije. Rekordne cene nafte in hipotekarna kriza so Bushu zagotovile "zvezdniški" status v tej ugledni anketi.

Pri vsem tem pa je zanimivo (in ironično), da Bush po drugi strani drži tudi rekord predsednika z največjo podporo v zgodovini Gallupovih anket.

Seveda je od takrat preteklo že kar precej časa (ter ameriških življenj v Iraku in izgubljenih služb na domačih tleh): najvišjo priljubljenost so mu namreč izmerili nekaj dni po terorističnih napadih v New Yorku 11. septembra 2001, ko je Busha podpiralo kar 90 odstotkov vprašanih.

K. S.