Cameron je pripravljen podpreti varen izhod al Asada iz Sirije, če bo to ustavilo krvavo vojno. Foto: Reuters
Cameron je pripravljen podpreti varen izhod al Asada iz Sirije, če bo to ustavilo krvavo vojno. Foto: Reuters

Mednarodna skupnost bi morala pretehtati vsako možnost, da sirskega samodržca spravijo iz države, je po pisanju BBC-ja dejal britanski premier . Hkrati pa se zavzema, da bi se moral Al Asad spoprijeti z "vso silo mednarodnega prava in pravice".

Na Cameronove izjave so se že odzvali v Amnesty Internationalu, kjer so kritični do njegove namere, da se je pripravljen pogajati o Al Asadovi imuniteti. Premier je te izjave zavrnil, rekoč, da mu ne ponuja izhoda v Veliko Britanijo, a če želi oditi iz Sirije, bi mu to moralo biti omogočeno.
Diplomati v Londonu so medtem pojasnili, da premier nikakor ni imel v mislih, da bi se lahko Al Asad izognil morebitnemu mednarodnemu sodnemu pregonu, tudi če bi mu omogočili odhod iz Sirije.

Trenja med nasprotniki režima
V Siriji sicer že skoraj dve leti traja krvava državljanska vojna. Samo v ponedeljek je bilo v srditih napadih ubitih 247 ljudi, kar je največ, odkar je propadlo premirje ob prazniku kurban bajram konec oktobra.

Posebni odposlanec ZN-a in Arabske lige za Sirijo Lakhdar Brahimi pa je v torek za arabski časnik Al Hajat opozoril, da se bo zgodila somalizacija Sirije, če težave ne bodo ustrezno rešene, država bo propadla, oblast pa bodo prevzele milice.

Težave pa pestijo tudi opozicijo, ki se je sešla na štiridnevni konferenci v Dohi, da bi na zahtevo mednarodne skupnosti oblikovala enotnejše vodstvo. Glavna opozicijska sirska skupina, Sirski nacionalni svet, se bo morala na konferenci odločiti, ali bo sprejela načrt uglednega oporečnika Riada Seifa, ki predvideva oblikovanje novega vodstva sirske opozicije.

Ta načrt pa močno slabi položaj nacionalnega sveta, ki ima zdaj vlogo nekakšnega vodstva opozicije, za katerega velja prepričanje, da dejansko ne deluje in da nima pravega stika s prebivalstvom oz. uporniki v Siriji.