Cameron se je s Cerarjem srečal na Brdu. Foto: BoBo
Cameron se je s Cerarjem srečal na Brdu. Foto: BoBo
Po kratkem sprehodu in delovni večerji je Cameron zapustil Slovenijo. Foto: BoBo
Med tistimi, ki je odprta do Cameronovih predlogov, je tudi nemška kanclerka Merklova. Foto: Reuters
Cameron v Sloveniji

Cameron je Slovenijo obiskal, da slovenskemu premierju osebno predstavi stališča svoje vlade glede reform EU-ja in z njimi povezanega obstanka Velike Britanije v Uniji. Nad Slovenijo navdušeni Cameron je obenem pripomnil, da zdaj razume, zakaj "lepo državo vsako leto obišče 70.000 Britancev". Pred delovno večerjo je izpostavil, da verjame, da lahko njegovi predlogi koristijo vsem v Uniji, ne le Britancem.

Cerar je v kratki izjavi za medije po krajšem sprehodu z gostom in pred delovno večerjo, na kateri sta se temeljiteje pogovorila, sicer dejal, da se vsi - tako on in Cameron kot preostali voditelji članic EU-ja - zavedajo, da je pred Evropo "še veliko zahtevnih projektov, veliko zahtevnih sprememb, da bomo uspešno razvijali našo skupnost".

Kot je poudaril, si Slovenija želi "uspešne, povezane, enotne Evropske unije, vsaj v ključnih elementih, predvsem pa Unije skupaj z Veliko Britanijo". To je označil kot izredno pomembno članico EU-ja, "zato računamo, da bomo še naprej z njo gradili to skupnost za dobro evropskih državljanov".

Posluh za Cameronove predloge
Zatrdil je, da bodo Cameronovim predlogom nocoj prisluhnili in se o njih pogovorili, nato pa v prihodnjih mesecih o njih temeljito razmišljali in skušali poiskati skupne rešitve, ki bodo v korist vseh. Poudaril je še, da zelo ceni, da je Cameron prišel osebno v Slovenijo, da nam osebno predstavi svoje predloge za morebitne reforme in "svojo vizijo, ki jo nedvomno ima".

Britanski gost je glede predlogov, ki jih predstavlja, izrazil prepričanje, da so ti "ključni ne le za Veliko Britanijo, ampak lahko koristijo vsem v EU-ju". Zahvalil se je za zelo pozitiven sprejem danes in obenem izrazil upanje, da se bo tako nadaljevalo tudi med večerjo.

Izpostavil je še, da Slovenijo in njegovo državo povezujejo tri zelo tesna partnerstva - v okviru zveze Nato, v prizadevanjih za stabilnost in varnost na Zahodnem Balkanu in pa tudi "v želji za gospodarski uspeh v Evropi, da zagotovimo blaginjo svojim ljudem, tako v Sloveniji kot v Veliki Britaniji".

Kot so po srečanju sporočili iz Cerarjevega kabineta, je slovenski premier "podprl britanski pristop k oblikovanju prihodnosti EU-ja z odprtimi in konstruktivnimi pogovori z vsako posamezno državo članico". Poudaril je, da ceni to, da se je Cameron, "v nasprotju z nekaterimi drugimi voditelji odločil obiskati tudi manjše, a zato nič manj pomembne države članice".

Zatrdil je, da je Slovenija pripravljena na pogovor o predlogih Londona in izrazil prepričanje, da lahko pridemo do dobrih rešitev ter z vidika Slovenije najdemo določene skupne točke, zlasti ko gre za poenostavitev postopkov. A kot je dodal, "te morajo seveda sloneti na enakopravni obravnavi vseh državljanov EU-ja oziroma upoštevaje duha štirih temeljnih svoboščin Unije".

Cameron je po navedbah iz Cerarjevega kabineta predstavil britanske reformne predloge na posameznih prioritetnih področjih in poudaril, da "si ne želijo sprememb evropskih pogodb zaradi samih sprememb, temveč za vzpostavitev fleksibilnejše Unije, zaradi katere bo uspešnejša tudi vsaka posamezna država kot taka".

Intenzivna kampanja
Britanski premier v zadnjih tednih med evropskimi voditelji vodi intenzivno kampanjo, v kateri predstavlja britanska stališča glede po njegovem prepričanju potrebne reforme EU-ja. Čisto nedvoumno še ni opredelil podrobnosti želenih sprememb, je pa v nizu govorov in člankov nakazal dokaj jasne obrise.

V pogovorih z evropskimi voditelji naj bi se med drugim zavzel za možnost, da bi bila Velika Britanija izvzeta iz vse tesnejšega povezovanja evropskih držav. Ena izmed ključnih zahtev je omejitev dostopa priseljencev iz drugih držav članic do različnih socialnih ugodnosti, tako za brezposelne kot tiste z zaposlitvijo.

Najjasneje je zadevo opredelil v govoru lanskega novembra, ko se je med drugim zavzel za štiriletno prehodno obdobje, preden bi lahko priseljenci zaprosili za ugodnosti, povezane z zaposlitvijo; odslovitev priseljencev, če po šestih mesecih ne bi našli dela, in omejitev pravice priseljencev, da s seboj pripeljejo družinske člane, ki niso iz Unije.

Za večja pooblastila nacionalnih parlamentov
Prav tako si v Veliki Britaniji želijo večja pooblastila nacionalnih parlamentov pri možnosti blokiranja evropske zakonodaje. Na Otoku poleg tega podpirajo nadaljnjo širitev Unije, a bi ob tem morali biti uveljavljeni novi mehanizmi, ki bi preprečili "obsežne migracije po celini".

Na gospodarskem področju si želijo manj birokracije za podjetja in manj vmešavanja Bruslja. V njihovem velikem interesu je tudi omogočiti dostop do novih trgov prek prostotrgovinskih sporazumov z ZDA in Azijo. Finančne trge londonskega Cityja bi rada britanska vlada zaščitila pred evropsko zakonodajo. Želijo si tudi sprejetja varoval, ki bi zagotovila, da sprememb na enotnem trgu evrsko območje ne bi moglo vsiliti tudi nečlanicam območja z evrom.

Poleg tega je Cameron v preteklosti že nakazal, da se bo Velika Britanija upirala korakom na poti do skupne evropske vojske, noče niti, da bi se EU kakor koli vpletal v delovanje britanske policije. Prav tako izključuje možnost, da bi se njegova država pridružila državam z evrom.

Med evropskimi voditelji so njegove zahteve do zdaj naletele na različne odzive. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je izkazal pripravljenost za sodelovanje s Cameronom, da bi dosegli "pošten dogovor za Veliko Britanijo in EU-jem", podobno pripravljenost izkazujejo tudi drugi voditelji.

Cameron v Sloveniji