Januarski potres je zahteval najmanj 300.000 smrtnih žrtev. Foto: EPA
Januarski potres je zahteval najmanj 300.000 smrtnih žrtev. Foto: EPA

Konferenco, na kateri sodeluje okoli 120 držav, mednarodnih organizacij in človekoljubnih skupin, je odprl generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun, ki je v uvodnem govoru pozval k obsežnemu narodnemu preporodu, zanosni vaji izgraditve naroda na ravni in obsegu, ki ga niso videle generacije.

Ban Ki Mun je pozval k hitremu odzivu na prošnjo ZN-a, ki potrebuje 1,4 milijarde dolarjev za takojšnjo humanitarno pomoč. Do zdaj je bilo namreč zbranih le polovico sredstev, to pa bi lahko ogrozilo dostavo pomoči in še poslabšalo razmere v času bližajoče se deževne sezone.

Obnova za blaginjo
Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton, ki je sogostiteljica konference, je napovedala, da bodo ZDA prispevale 1,15 milijarde dolarjev za dolgoročno pomoč, ki jo more po njenih besedah načrtovati in usmerjati haitijska vlada.

Na srečanju se bodo dogovorili tudi o financiranju haitijske vlade pri njenem programu obnove, ki vključuje decentralizacijo gospodarstva, ustvarjanje novih delovnih mest in blaginje zunaj prestolnice Port-au-Prince, kjer živi štiri milijone ljudi.

Haitijski predsednik Rene Preval je dejal, da je čas za "sanje o novem Haitiju", odziv mednarodne skupnosti na razdejanje po potresu pa bi bil lahko po njegovih besedah model za odziv na prihodnje katastrofe.