Mitloehner je otroke s prirojenimi napakami označil za 'spake'. Foto: Reuters
Mitloehner je otroke s prirojenimi napakami označil za 'spake'. Foto: Reuters

78-letni Mitloehner je v nedavnem članku, objavljenem v Reviji medicinskega prava in bioetike, na to temo zapisal, da "nima nobenega smisla podaljševati življenja otroka, rojenega kot pošast".
Po njegovem mnenju bi morali zdravnikom omogočiti, da končajo življenje otrok brez privolitve staršev, ob tem pa dodal, da njihove prirojene napake porajajo vprašanje, "ali je taka spaka sploh človeško bitje".

Zapis je sprožil burne odzive češke javnosti, predsednik češkega sveta za invalidnost Vaclav Krasa pa je dejal, da je "absolutno nesprejemljivo uporabljati termin 'spaka' za človeška bitja, rojena z napakami."

Razrešen s treh položajev
Z univerze Hradec Kralove, kjer je bil Mitloehner zaposlen kot direktor Inštituta za socialno delo, so sporočili, da so predavatelja že odpustili, ministrstvo za delo pa ga je prav tako razrešilo z njegovega položaja svetovalca v svetu za znanost.

Mitloehner se je pozneje v pogovoru za češki radio branil, da ne trdi, da bi morali nekoga "ubiti", ampak meni zgolj, da "ne bi smeli podpirati življenjskih funkcij, ko je že od samega začetka jasno, da to ne bo vodilo nikamor".
Čeh pa je ob tem ostal še brez tretjega položaja - znanstvena revija, v kateri je članek objavil, je namreč sporočila, da je odkrila, da je Mitloehner isti članek objavil že leta 1986 v drugi reviji, in so zato sodelovanje z njim prekinili.