Po vladnem predlogu bi se istospolni pari v Angliji in Walesu lahko poročali v civilnih obredih. Foto: EPA
Po vladnem predlogu bi se istospolni pari v Angliji in Walesu lahko poročali v civilnih obredih. Foto: EPA
Katoliške šole financira država. Foto: EPA

Dijakom ene izmed londonskih šol so podali celostni prikaz cerkvene opozicije vladnim načrtom, po katerih bi se istospolno usmerjeni pari lahko poročali. Cerkveni voditelji menijo, da bi predlog razvrednostil pomen poroke, poroča Guardian.

Katoliška izobraževalna služba (Catholic Education Service), ki deluje v imenu katoliških škofov Anglije in Walesa, je stopila v stik s 385 šolami, da bi jim predstavila pismo, v katerem dva nadškofa vernikom polagata na srce, da imajo katoličani "dolžnost storiti vse, kar je v njihovi moči, da bi zagotovili, da se pravi pomen porok pri bodočih generacijah ne bi izgubil". Katoliška služba je šole še pozvala, da učencem predstavijo peticijo, pod katero se je do danes podpisalo že več kot 466.000 ljudi.

Terry Sanderson, predsednik Nacionalne posvetne družbe, meni, da gre za jasno kršitev oblasti in posebnih pravic, ki jih Katoliška služba uživa v šolah: "Prav gotovo ni v njihovi pristojnosti, da promovirajo specifično politično kampanjo iz tega popolnoma sektaškega zornega kota. Sramotno je, da se otroke spodbuja k diskriminaciji, ko pa obiskujejo državno šolo, ki jo plačujemo davkoplačevalci."

"Zastarela in zgrešena"
Neka učenka na dekliški gimnaziji St. Philomena na jugu Londona je za spletno stran PinkNews.co.uk povedala, da je njihova ravnateljica svoje dijakinje, stare med 11 in 18 let, nagovarjala, naj podpišejo peticijo: "Prav čutilo se je negodovanje med zbranimi, ko je razlagala dele pisma in nas spodbujala k podpisu peticije. Bila je preprosto res zastarela in zgrešena predstavitev, polna predsodkov."
Nekatere učenke so kot odgovor na poziv začele nositi na svojih uniformah mavrične značke v podporo istospolno usmerjenim. "V mojem letniku je kar nekaj učenk, ki niso heteroseksualno usmerjene - vključno z mano - in osebno sem bila zgrožena, kaj spodbujajo. Gnusilo se mi je," je povedala. "Navsezadnje so dojemljiva mlada dekleta pozivali k diskriminaciji, kar je nesprejemljivo."

Britanska humanistična zveza meni, da dejanja Katoliške službe najverjetneje kršijo dva člena zakona o izobraževanju, ki prepovedujeta politično indoktrinacijo šolarjev in zahtevajo, da so politični nazori predstavljeni uravnoteženo. Zakon so izkoristili tudi za propadli poskus, da bi preprečili šolam prikazovanje dokumentarnega filma Ala Gora o klimatskim spremembah Neprijetna resnica.

Po zadnjem britanskem popisu prebivalstva (2001) je v Angliji in Walesu 4,2 milijona katoličanov, kar predstavlja 8 odstotkov celotnega prebivalstva.