Chavez trdi, da je skoraj ozdravljen. Foto: EPA
Chavez trdi, da je skoraj ozdravljen. Foto: EPA

Fidel Castro še nikoli ni imel tako kratkega govora.

Hugo Chavez

56-letnemu venezuelskemu predsedniku so prejšnji mesec na Kubi iz medenične votline odstranili maligni tumor. Takrat je bil skoraj en mesec odsoten iz političnega življenja, kar je sprožilo namigovanja in ugibanja, če se naslednje leto ne bo potegoval za ponovno izvolitev. Pred dobrim tednom je znova odpotoval na Kubo, kjer je končal prvo fazo zdravljenja s kemoterapijo in se v Caracas vrnil z močno voljo za nadaljevanje dela.

"Imam zdravstvene, znanstvene, človeške, ljubezenske in politične razloge, da ostanem na čelu vlade in se potegujem za predsedniško mesto s še več moči kot prej," je Chavez povedal za venezuelski časopis Correo del Orinoco. "Povem vam, da nikoli nisem niti za sekundo pomislil, da bi se umaknil od ponovne kandidature," je še dodal Chavez.

Ničesar niso našli. Dobro novico sporočil Castro
V soboto, ko se je Chavez vrnil s Kube, je povedal, da zdravniki niso našli nobenih malignih celic in da se vrača boljšega zdravja, kot je bil, ko je odšel. "Pregledali so vse organe in naredili preiskave, da bi videli, ali so nastale metastaze, a niso našli ničesar. Tumor so uničili," je še povedal Chavez časopisu, ki je novico o ponovni kandidaturi zapisal čez celo prvo stran.

Chavez je novinarjem povedal še, da mu je novico o tem, da niso našli nobenih novih malignih celic, v bolnišnici v Havani sporočil nekdanji kubanski predsednik Fidel Castro. "Povedal mi je, da niso našli ničesar. Še nikoli ni imel tako kratkega govora," je povedal Chavez in dodal, da je bil Castro izjemno vesel in dobre volje, ko ga je pospremil na letališče.

Skoraj uro dolg televizijski nagovor
Po vrntivi s Kube se je Chavez v nedeljo že udeležil slovesnosti ob 228. obletnici rojstva južnoameriškega junaka Simona Bolivarja, ki ga je večkrat označil za svoj navdih. Po slovesnosti se je odpravil na televizijo, kjer je v enem od svojih rednih govorov skoraj eno uro govoril o svoji bolezni in o času pred njo.

Fidel Castro še nikoli ni imel tako kratkega govora.

Hugo Chavez