Hugo Chavez je bil zadovoljen z reševalno akcijo, s katero so preprečili, da bi se požar razširil še na več naftnih rezervoarjev. Foto: EPA
Hugo Chavez je bil zadovoljen z reševalno akcijo, s katero so preprečili, da bi se požar razširil še na več naftnih rezervoarjev. Foto: EPA
Silovita eksplozija v venezuelski rafineriji

V soboto ob 1.15 zjutraj po lokalnem času so v rafineriji Amuay eksplodirali trije rezervoarji. V najhujši nesreči, ki je prizadela naftno industrijo kakšne izmed članic Opeca, je umrlo 41 ljudi, več kot 80 pa jih je bilo ranjenih. Ob nedeljskem obisku polotoka Paraguana, kot se tudi imenuje celotni rafinerijski kompleks, je predsednik Chavez priznal, da vsi pogrešani še niso najdeni in lahko število žrtev še naraste.

Chavez in delavci zavračajo govorice
"Namigovanja, ki ste jih slišali, so nekaj povsem nemogočega za kompleks, kot je največja rafinerija na svetu. Kompleks je povsem avtomatiziran in ima na tisoče odgovornih delavcev, ki so tukaj dan in noč. Ni mogoče, da bi lahko plin puščal tri ali štiri dni in nihče ne bi nič ukrenil," je Chavez jasno in z jeznim tonom odgovoril na vprašanje, da naj bi plin puščal že več dni.

Vsi vzroki silovite eksplozije, ki je poškodovala tako rafinerijo kot bližnje naselje, še niso znani, a so venezuelske oblasti že takoj navedle, da je eksplozijo zakrivil nenaden izpust plina. Med žrtvami je 18 gardistov, ki v rafineriji skrbijo za varnost in reševanje, in 15 civilistov, osmih žrtev pa še niso prepoznali.

Namigovanja in govorice zavračajo tudi prizadeti delavci v rafineriji, ki so začasno ostali brez dela, nekateri pa tudi brez domov. Po uradnih podatkih je bilo poškodovanih okoli 200 hiš, v katerih večinoma živijo naftni delavci.

Izpad proizvodnje nadomeščajo rezerve
"V bližini rafinerije je vonj plina dokaj običajen, še posebej na tak dan brez vetra, kot je bil petek. Toda vseeno se ga tokrat ni vonjalo. Ob prvem namigu o puščanju plina bi se morale oglasiti sirene, bližnje ceste pa bi se morale zapreti," govorice zavrača Mario Theis, ki je kot vodja inženirskih operacij 30 let delal v Amuayju.

Rafinerija Amuay, kjer na dan proizvedejo 645 tisoč sodčkov nafte (1 sodček nafte = 159 litrov nafte), je še vedno zaprta, saj dva rezervoarja še vedno gorita. Po zagotovilih ministra za energijo Rafaela Ramireza bodo Venezuelci popolnoma zagnali rafinerijo dva dni po tem, ko bo to postalo povsem varno. Ramirez je državljanom in naftnim trgom zatrdil, da ima država zadosti naftnih rezerv, da se izpad proizvodnje ne bo poznal.

V zadnjih 10 letih 79 nesreč v rafineriji
Ob nesreči so se oglasili številni kritiki državnega naftnega podjetja PDVSA, ki je po obširni nacionalizaciji prevzel večino naftne industrije v državi. Organizacija nekdanjih naftnih delavcev, večinoma odpuščenih zaradi protichavezove stavke leta 2002, navaja, da je bilo po koncu stavke pred 10 leti postopoma odpuščenih 20 tisoč delavcev, v tem obdobju pa se je v rafinerijskem kompleksu Paraguana zgodilo 79 nesreč, v katerih je umrlo 19 ljudi, 67 pa jih je bilo huje poškodovanih.

"V mojih časih so se cilji podjetja točno vedeli, zdaj pa PDVSA preusmerja svoja sredstva v politiko," je Theis izpostavil dejstvo, da državno naftno podjetje vse več denarja in časa namenja socialnim projektom, ki jih narekuje Chavez, kot pa vzdrževanju in širitvi naftne industrije v peti največji izvoznici nafte na svetu.

Silovita eksplozija v venezuelski rafineriji