Hugo Chavez je v televizijskem nagovoru dejal, da bo ob božji pomoči bolezen premagal, in poljubil križec. Foto: Reuters
Hugo Chavez je v televizijskem nagovoru dejal, da bo ob božji pomoči bolezen premagal, in poljubil križec. Foto: Reuters

V televizijskem nagovoru je 58-letni politik svojemu ljudstvu razkril, da so preiskave, ki so jih pred kratkim opravili zdravniki na Kubi, pokazale vnovičen pojav malignih celic, zato se bo že danes vrnil v Havano na novo operacijo, ki bo v prihodnjih dneh.

Govorice, da ga čaka novo zdravljenje, so se sicer razvnele po tem, ko se je Chavez za več tednov umaknil iz javnosti in odpotoval na Kubo. V čustvenem nagovoru, posnetem v predsedniški palači Miraflores, je Chavez, obkrožen s svojimi ministri, sodržavljanom pojasnil, da so bile govorice resnične - v Havani so ga res čakali novi pregledi.

"Na žalost so s temi napornimi preiskavami našli rakotvorne celice v istem predelu ... Nujno je potrebna še ena operacija," je razkril in dodal: "Z božjo voljo, tako kot v prejšnjih primerih, bom iz tega izšel zmagoslavno. V to povsem verjamem." Razkril je še, da so mu zdravniki svetovali takojšnjo operacijo, vendar se je odločil, da se predtem vrne v domovino.

Čeprav je bil oktobra izvoljen za nov, šestletni mandat, ki naj bi ga uradno prevzel 10. januarja, se zdaj očitno zaveda, da bo sam težko speljal celoten mandat - domačo in tujo javnost je namreč presenetil, ko je v istem nagovoru svojim sodržavljanom svetoval, naj za voditelja, če bo to treba , izberejo trenutnega podpredsednika 50-letnega Nicolasa Maduro.

Madura, sicer nekdanji voznik avtobusa in znani sindikalist, je po Chavezovem mnenju "zelo izkušen, kljub svoji mladosti", poleg tega pa je izjemno predan svojemu delu. "Če bomo prisiljeni speljati nove predsedniške volitve, izberite Nicolasa Maduro," je dodal.

Po venezuelski ustavi je namreč treba, če predsednik odstopi v prvih štirih letih mandata, volitve razpisati v 30 dneh.