Opozicijski pristaš si želi miru in konec prelivanja krvi. Foto: Reuters
Opozicijski pristaš si želi miru in konec prelivanja krvi. Foto: Reuters
Hugo Chavez
Chavez se bo potegoval za tretji šestletni predsedniški mandat. Foto: Reuters

V prestolnici Caracas je množica zasedla eno glavnih ulic v mestu, avenijo Bolivar. Glavni govorec je bil sredinski kandidat združene opozicije Capriles, ki je dozdajšnjega predsednika Huga Chaveza obtožil, da pušča za seboj dolg seznam neizpolnjenih obljub.

Najostreje je obsodil smrt treh aktivistov njegove stranke, ki so bili v soboto ubiti v zvezni državi Barinas. "To se nikoli ne bi smelo zgoditi. A želim sporočiti družinam žrtev in angelom v nebesih, da bomo sedmega oktobra premagali nasilje."

Moške je ustrelil neznanec, ko so skušali prebiti cestno oviro, da bi se udeležili zborovanja proti Chavezu v njegovi rodni državi Barinas. Pot so blokirali Chavezovi pristaši.

Chavezu naštel dolg seznam "grehov"
Po Caprilesovih besedah je bilo to največje zborovanje v zgodovini Caracasa, in hkrati tudi zadnje tako veliko pred nedeljskimi volitvami. Chavezu je Capriles očital predvsem visoko stopnjo kriminala, nezadostno dobavo električne energije in zastarelo infrastrukturo. 40-letni Capriles, ki ga Chavez označuje kot brezsrčnega kapitalističnega elitista, je trenutno guverner ene izmed zveznih držav, velja pa za sredinskega politika z močnimi povezavami v gospodarstvu.

Chavez: Poraz ni mogoč
V nedeljo ni počival niti Chavez, ki je na zborovanju na zahodu države zbral več deset tisoč privržencev in dejal, da je nemogoče, da ne bi dobil še enega predsedniškega mandata. Obljubil je "poglobitev socializma", kar bi verjetno pomenilo še več kitajskih in iranskih investicij v državo, nova nesoglasja z zasebnim sektorjem in nadaljevanje podpore levičarskim vladam na Kubi in v Nikaragvi.

Kampanja pred volitvami se tako približuje vrelišču, nedeljske volitve pa naj bi bile ene najtesnejših v zadnjih desetletjih. Za Caprilesom stoji kar 30 opozicijskih strank, ki so se združile v boju proti Chavezu. Velik pristaš socializma in kritik Zahoda je na oblasti od leta 1999, a se je lani, ko se je na Kubi zdravil zaradi raka, precej umaknil iz javnosti.

Javnomnenjske ankete napovedujejo boj za vsak glas in si ne upajo napovedati zmagovalca.