Militantna organizacija Boko Haram si prizadeva vzpostaviti “čisto” islamsko državo s šeriatskim pravom. Foto: Reuters
Militantna organizacija Boko Haram si prizadeva vzpostaviti “čisto” islamsko državo s šeriatskim pravom. Foto: Reuters

"Stanje je zelo kritično. V trenutku, ko govorim z vami, se člani Boko Harama v mestu Kolofata bojujejo z našimi vojaki," je dejal polkovnik Felix Nji Formekong v vojaški regiji RMIA3, ki leži na severozahodu ob meji z Nigerijo.

"Ugrabili so ženo podpredsednika vlade kot tudi njeno hišno osebje, osebnim varnostnikom pa je uspelo podpredsednika rešiti in ga odpeljati v mesto Mora," je še dejal polkovnik.

Ugrabljen tudi župan mesta
Podpredsednik kamerunske vlade se je z družino vrnil v rodno mesto zaradi praznovanja ob zaključku muslimanskega postnega meseca ramadan. V ločenem napadu na domu so po poročanju agencije Reuters ugrabili tudi tamkajšnjega verskega vodjo Seinija Boukarja, ki je hkrati tudi župan mesta Kolofata.

Novi vdori zaradi petkovih obsodb?
Islamska skupina Boko Haram je nigerijska milica, ki deluje na severovzhodu Nigerije,v preteklosti pa je že vdirala tudi čez mejo v Kamerun. V samo zadnjih treh dneh je bil to že tretji napad Boko Harama v Kamerunu. Ravno v petek so v mestu Maroua obsodili 22 pripadnikov Boko Harama, ki so jih ujeli marca letos, pri čemer so bili obsojeni od 10 do 20 let zapora. Kamerunske oblasti ne izključujejo, da so dogodki povezani.

Militantna organizacija si prizadeva vzpostaviti "čisto" islamsko državo s šeriatskim pravom. Skupina je znana predvsem po napadih na krščansko skupnost, vladne cilje, bombardiranju cerkva, šol in drugih javnih ustanov v Nigeriji.