Svet
(8)
Črpalka
Savdska Arabija in Katar ocenjujeta, da bi črpanje nafte lahko zmanjšali za med milijonom in dvema milijonoma sodov dnevno. Foto: Reuters
Khalid Al Falih
"Želimo zadostno zmanjšanje proizvodnje nafte za uravnoteženje trga, ki bo enakomerno porazdeljeno med članice," je novinarjem dejal minister Savdske Arabije za nafto Halid Al Falih. Foto: Reuters

Dodaj v

Članice Opeca omenjajo zmanjšanje črpanja nafte

Trump kritičen do zmanjševanja
6. december 2018 ob 19:34
Dunaj - MMC RTV SLO, STA

Na Dunaju poteka dvodnevno srečanje Organizacije držav izvoznic nafte (Opec) in drugih večjih proizvajalk nafte, na katerem bodo skušali doseči dogovor o zmanjšanju črpanja črnega zlata.

"Želimo zadostno zmanjšanje proizvodnje nafte za uravnoteženje trga, ki bo enakomerno porazdeljeno med članice," je novinarjem dejal minister Savdske Arabije za nafto Halid Al Falih.

Na vprašanje, kakšen rez bi bil zadosten, je odgovoril, da bi bilo proizvodnjo idealno zmanjšati za milijon sodov dnevno. "V idealnih razmerah bi vsaka država članica prevzela enakovredno breme tega zmanjšanja. Menim, da bi bila to poštena in pravična rešitev," je dodal.

Energetski minister Omana Mohamed Al Rumhi je na drugi strani ocenil, da bi lahko črpanje skladno s pričakovanji trga zmanjšali za okoli dva milijona sodov dnevno.

Današnji del zasedanja držav članic Opec se je končal brez uradne napovedi zmanjšanja proizvodnje. Pogovori se bodo nadaljevali v petek, ko se jim bodo pridružili predstavniki desetih držav nečlanic Opeca, med njimi tudi Rusije.

Trump kritizira zmanjševanje proizvodnje
Eden najbolj vnetih kritikov zmanjševanja proizvodnje črnega zlata med svetovnimi voditelji je ameriški predsednik Donald Trump, ki je Opec že večkrat obtožil, da cene nafte umetno napihuje. Kartel je v sredo znova pozval, naj cene nafte pusti na nizkih ravneh. "Upam, da bo Opec količino načrpane nafte ohranil v obstoječem stanju, torej brez omejitev. Svet niti ne želi niti ne potrebuje višjih cen nafte," je zapisal na Twitterju.

Al Falih je v odzivu na Trumpove pozive dejal, da za omejitev proizvodnje ne potrebujejo nikogaršnjega dovoljenja. "ZDA niso v položaju, ko bi nam lahko govorile, kaj naj naredimo," je dodal.

Če države proizvajalke nafte količin te dobrine ne bodo zmanjšale, tvegajo nadaljnje zniževanje cen, ki so v zadnjih dveh mesecih že izgubile več kot 30 odstotkov. Če pa bi črpanje omejile preveč, tvegajo težave v svetovnem gospodarstvu.

Katar zapušča organizacijo
Precej pozornosti je na srečanju verjetno namenjene tudi odločitvi Katarja, da bo z novim letom zapustil organizacijo. Odločitev Katarja, ki je član organizacije od leta 1961, ni bila pričakovana, sprejeta pa je bila, ker zalivske države nad malo državo izvajajo gospodarsko zaporo. Kot glavni razlog so katarske oblasti sicer navedle skromen potencial v nafti; osredotočiti se namreč nameravajo na plin.

Opec je bil ustanovljen leta 1960 v Bagdadu. Trenutno ima 15 članic. Katar sicer ni prva država, ki se je odločila za izstop iz organizacije. Leta 1994 je organizacijo zapustil Gabon, ki pa se je leta 2016 vrnil. Ekvador je leta 1992 svoje članstvo zamrznil in ga obnovil leta 2007. Leta 2008 je Opec zapustila Indonezija.

J. R.
Prijavi napako
Komentarji
moj komentar
# 06.12.2018 ob 20:13
"ZDA niso v položaju, ko bi nam lahko govorile, kaj naj naredimo,"

Krasen stavek.
Ko bi se ga končno zavedala in jasno izgovorila tudi EU.
valco
# 06.12.2018 ob 20:02
Al Falih je v odzivu na Trumpove pozive dejal, da za omejitev proizvodnje ne potrebujejo nikogaršnjega dovoljenja. "ZDA niso v položaju, ko bi nam lahko govorile, kaj naj naredimo," je dodal

Prav uživam ko saudijci trumpeka postavljajo na realna tla in mu sporočajo, da ga jemljejo kot malega miša z velikimi usti.
FolkloraS
# 06.12.2018 ob 20:19
Sm, da se jim ne bo zgodila ulica! Bi rekel da jih ima Trump tokrat v šahu zaradi umora novinarja!
cairns
# 06.12.2018 ob 20:48
"Želimo zadostno zmanjšanje proizvodnje nafte za uravnoteženje trga, ki bo enakomerno porazdeljeno med članice," je novinarjem dejal minister Savdske Arabije za nafto Halid Al Falih.

Saj bi pa jim teče pesek v grlo. Savdijci so zelo zadolženi. Svojim prebivalcem, med katerimi je vedno več revežev, so ukinili veliko beneficij.
binbon
# 06.12.2018 ob 21:33
Savdijci so zelo zadolženi. Svojim prebivalcem, med katerimi je vedno več revežev, so ukinili veliko beneficij.

glede sedanjosti jim še ni panike, je pa prihodnost vprašljiva. Še posebej če si bodo toliko privoščili vojaško vpletat v regiji, kot to sedaj počnejo.
binbon
# 06.12.2018 ob 21:31
se bo pa spet pognala pridelava nafte iz skrilavca in tistih odpadnih teksaških in oceanskih lukenj, ki sedaj niso rentabilne.

Glavno da se enormno povečuje proizvodnja in potrošnja avtov na električni pogon!
osservatore
# 07.12.2018 ob 10:11
Članice Opeca omenjajo zmanjšanje črpanja nafte

Sanje vsake članice Opeca ali države, ki sedi na nafti je zmanjšanje količine črpanja in povečanje njene cene. Kupci črnega zlata seveda razmišljajo ravno obratno.
freezbee
# 07.12.2018 ob 07:00
Prav uživam ko saudijci trumpeka postavljajo na realna tla in mu sporočajo, da ga jemljejo kot malega miša z velikimi usti.
Pri malo visjih cenah nafte jo pac USA malo vec pridelajo sami in malo manj kupijo od SA.
Kdo tukaj profitira?
Kazalo