Obamova izbira Clintonove ni všeč njegovi levi volilni bazi. Foto: Reuters
Obamova izbira Clintonove ni všeč njegovi levi volilni bazi. Foto: Reuters
Bill Clinton
Clinton bo moral od zdaj vse vire dohodka dati v pregled svetu za nacionalno varnost. Foto: EPA
Obama imenoval Clinotnovo

Novoizvoljeni ameriški predsednik, ob katerem je bil tudi podpredsednik Joseph Biden, je na tiskovni konferenci v Chicagu popoldne uradno objavil tudi ime obrambnega ministra. Že prej je bilo znano, da bo na tem mestu ostal republikanec in dozdajšnji minister v administraciji Georgea Busha, Robert Gates, ki bo moral pripraviti načrt za umik ameriških sil iz Iraka.

Obama, nekdanji senator iz Illinoisa, na kritike, da za svoje sodelavce izbira stare obraze, večinoma iz časov predsednikovanja demokrata Billa Clintona, odgovarja, da je še vedno zavezan spremembam, da pa zaradi gospodarske krize in dveh vojn potrebuje ekipo, ki bo lahko takoj začela delati.

Novi kabinet se vse bolj polni
Poleg Gatesa je Obama upokojenega vojaškega poveljnika zveze Nato, generala Jamesa Jonesa, imenoval za svetovalca za nacionalno varnost. Nekdanjega namestnika pravosodne ministrice Janet Reno, Erica Holderja, je imenoval na položaj ministra za pravosodje, guvernerko Arizone Janet Napolitano na položaj ministrice za domovinsko varnost.

V prihodnjih dneh naj bi svojo zunanjepolitično svetovalko Susan Rice predlagal na položaj veleposlanice pri Združenih narodih, upokojeni general Dennis Blair pa naj bi postal nacionalni direktor za obveščevalno dejavnost.

Največ pozornosti seveda zbuja imenovanje nekdanje prve dame in Obamove demokratske tekmice Hillary Clinton, ki bo postala ameriška državna sekretarka oziroma ministrica za zunanje zadeve. Prav glede zunanje politike sta se v predvolilni kampanji Obama in Clintonova močno spopadala.

Bill Clinton od zdaj pod drobnogledom
Največja težava pri imenovanju Clintonove je bila njen soprog Bill Clinton in njegovi mednarodni posli, ki jih izvaja prek svojega globalnega sklada, denar zanj pa dobiva tudi od tujih vlad. A Clinton je nemudoma sprejel vse pogoje Obamove ekipe, tudi to, da bo objavil več kot 200.000 imen dolg seznam donatorjev v svoji fundaciji, ki naj bi od leta 1997 do danes zbrala že 500 milijonov dolarjev. Fundacija po novem ne bo smela več sprejemati denarja od tujih vlad, Clinton pa bo moral vsak govor na tujem, za katerega je do zdaj prejemal skoraj pol milijona dolarjev na uro, vnaprej poslati ženi v odobritev.

A. P.

Obama imenoval Clinotnovo