Clintonova je v Laos prispela iz Vietnama, zatem pa je odletela v Kambodžo na vrh skupnosti Aseana. Foto: EPA
Clintonova je v Laos prispela iz Vietnama, zatem pa je odletela v Kambodžo na vrh skupnosti Aseana. Foto: EPA

Ameriško državno sekretarko je na obisk povabil njen laoški kolega Thonglun Sisulith, ko je bil leta 2010 na obisku v Washingtonu kot prvi visoki predstavnik Laosa po letu 1975, ko so v tej državi na oblast prišli komunisti.

Laos opustil sporni jez
Clintonova se je srečala s premierjem Thongsingom Thamavongom, s katerim sta spregovorila o gradnji spornega jezu na reki Mekong, za katerega okoljevarstveniki pravijo, da bo imel usodne vplive na okolje in da bo ogrozil življenja več milijonov ljudi.

Laos je sicer že decembra sporočil, da ne bo šel v gradnjo 3,5 milijarde dolarjev vrednega jezu za hidroelektrarno, toda aktivisti zatrjujejo, da se dela nadaljujejo. Gradnji nasprotujejo aktivisti, domačini in sosednje države, ki zahtevajo dodatne študije vplivov na okolje.

Za odpravo posledic vojne
Druga pomembna tema pogovorov so bile posledice uporabe herbicida s kodnim imenom "Agent orange", ki so ga ameriške sile uporabljale v boju proti komunističnim silam in ljudje zaradi njega še danes čutijo posledice.

ZDA si prizadevajo, da bi jim laoške oblasti dovolile iskanje posmrtnih ostankov pogrešanih v akciji med vietnamsko vojno, čemur se laoška stran že nekaj časa izogiba. Clintonova je obiskala tudi budistični center Phra Keo in rehabilitacijski center za žrtve neeksplodiranih ubojnih sredstev, ki jih je odvrgla ameriška vojska.

Clintonova namenjena na vrh Aseana
Pred Clintonovo je bil zadnji visoki ameriški predstavnik na obisku v Laosu državni sekretar John Foster Dullles leta 1955.

Ameriška diplomatka je medtem že odpotovala v Phnom Penh, kjer se bo v četrtek udeležila regionalnega foruma Aseana. Sodelovala pa bo tudi na srečanju zunanjih ministrov vzhodne Azije ter se sešla s predstavniki kamboške vlade.