Nesrečna Costa Concordia je dve leti po nesreči še vedno na istem mestu. Foto: EPA
Nesrečna Costa Concordia je dve leti po nesreči še vedno na istem mestu. Foto: EPA

Družba Costa Cruises, v lasti katere je luksuzna ladja za križarjenje, je za uničenje ostankov izbrala konzorcij, ki ga sestavljajo družbe Saipem, Mariotti in San Giorgio. Razbitine nasedle 290 metrov dolge in 115.000 ton težke ladje so s čeri dvignili že lani septembra in jih postavili v pokončni položaj. 20. julija bodo začeli projekt odstranitve ladje: najprej jo bodo povlekli do genovskega pristanišča, potem pa bodo tam razbitine uničili. Costa Cruises je do zdaj za dvigovanje ladje porabil že 1,1 milijarde evrov, stroški pa bodo do uničenja razbitin še narasli.

Za uničenje razbitin se je po poročanju medijev potegovalo več pristanišč, tudi v Veliki Britaniji, Franciji, Turčiji in na Norveškem, italijanska vlada pa se je zavzemala za domače pristanišče.

Kot je znano, je omenjena ladja s 4.229 potniki in člani posadke na krovu 13. januarja 2012 zadela ob greben pred otokom Giglio. V nesreči je umrlo 32 ljudi. Kapitan Francesco Schettino je obtožen večkratnega uboja, predčasne zapustitve ladje in povzročitve okoljske škode. Če bo obsojen, mu grozi do 20 let zapora.