Črnogorci so na majskem referendumu z veliko večino podprli ločitev od Srbije. Foto: EPA
Črnogorci so na majskem referendumu z veliko večino podprli ločitev od Srbije. Foto: EPA

Po razpravi, ki je trajala šest dni, je za osnutek ustave glasovala velika večina poslancev, kar 65, dva sta bila proti, vzdržal pa se ni nihče. Če bo po mesečni razpravi predlog, ki ga bodo oblikovali parlamentarci, dobil dvotretjinsko podporo poslancev, Črni gori ne bo treba razpisati referenduma.

O predlogu naj bi poslanci težko dosegli soglasje
Vendar pa poznavalci predlogu ustave ne napovedujejo takega uspeha, saj naj bi osnutek vseboval kar 40 alternativnih določil, za katere bodo poslanci težko dosegli soglasje. Največ zapletov se lahko pričakuje glede uradnega jezika, saj je v osnutku kot uradni jezik izpostavljen črnogorski, vendar pa opozicija zahteva spoštovanje popisa iz leta 2003, ko se je kar 63 odstotkov Črnogorcev izreklo, da govorijo srbski jezik. Težave bodo imeli poslanci še z veroizpovedjo, opredelitvijo značaja države in državnimi simboli, predvsem s himno.

Črna gora se je po referendumu maja lani ločila od Srbije. Za samostojnost se je opredelilo 55,5 odstotka državljanov Črne gore, ki so se referenduma udeležili. Volilna udeležba pa je bila izjemno visoka, saj je svoj glas oddalo kar 86,5 odstotka državljanov.