Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.5 od 8 glasov Ocenite to novico!
Trupelca so v zamrzovalniku našli po naključju. Foto: Reuters
Tigrov tempelj je priljubljena atrakcija na Tajskem. Foto: Reuters

Dodaj v

Črna trgovina v Tigrovem templju - našli 40 mrtvih mladičev tigrov

Tempelj obratoval od leta 1994
1. junij 2016 ob 16:25
Bangkok - MMC RTV SLO, STA

Na Tajskem so v razvpitem Tigrovem templju (Vat Pa Luangta Bua Janasampanu) v zamrzovalniku našli 40 mladičev tigrov in mrtvega medveda, ob tem pa še rogove različnih živali.

V zamrzovalniku, kjer so našli trupla, je tempelj sicer hranil hrano za tigre, je povedal namestnik generalnega direktorja tajskega ministrstva za narodne parke, divje živali in ohranjanje rastlin Adisorn Nučdamrong. "Tempelj ni nikoli prijavil teh mrtvih mladičev, nezakoniti so," je še povedal.

Odkritje mrtvih živali dokazuje, da v Tigrovem templju, eni največjih tajskih atrakcij, vzrejajo in tihotapijo zaščitene živali, je izpostavil vodja tajske organizacije za zaščito divjih živali (WFFT) Edwin Wiek.

"Glede na konvencijo o mednarodni trgovini z ogroženimi prosto živečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami ne bi smela nobena farma z divjimi živalmi ali rezervat vzrejati zaščitenih vrst živali," je dejal Wiek. "Najdene živali so bile vzrejene in skrite, najverjetneje zato, da bi jih lahko po delih prodali na črnem trgu."

20 let Tigrovega templja
Tajsko ministrstvo za narodne parke, divje živali in ohranjanje rastlin že dolgo obtožuje tempelj, da goji živali brez dovoljenja. Tigrov tempelj je leta 1994 ustanovil budistični opat po naročilu uglednega guruja in duhovnega učitelja Venerable Luangta Maha Bua Janasampana, po katerem se tempelj imenuje. Ustanovljen je bil za spodbujanje budizma, za ohranjanje gozdov in divjadi ter kot zatočišče in klinika za divje živali, vanj pa so domačini prinašali ranjene in osirotele živali.

Prvo tigrico, ki so ji lovci ubili mamo, so v tempelj prinesli leta 1999, danes pa naj bi v templju živelo že skoraj 170 tigrov. Za živali skrbijo budistični menihi, tempelj pa je danes priljubljena turistična atrakcija, saj se turisti tam lahko slikajo in dotaknejo divjih mačk.

Tempelj je zanikal vse obtožbe, pristojni organi pa so zaradi obtožb že na začetku tedna začeli umikati tigre z območja templja - tako so tudi našli živali v zamrzovalniku. Od srede so umaknili najmanj 40 tigrov, preostale bodo umaknili v prihodnjem tednu.

K. S.
false
Prijavi napako
Komentarji
urosh444
# 01.06.2016 ob 16:40
So njihovi farški enaki kot pri nas
luxmundi
# 01.06.2016 ob 16:46
Grozno. Verjetno so mladiče prodajali naprej, na vzhodu Azije so tigrovi deli marsikje zelo cenjeno blago. Tako kot nosorogovi rogovi, slonovi okli itd. Če je človek pokvarjen je pač pokvarjen, ne glede na to, če je zraven še budist.

Za živali skrbijo budistični menihi, tempelj pa je danes priljubljena turistična atrakcija, saj se turisti tam lahko slikajo in dotaknejo divjih mačk.

Verjetno so te mačke omamljene oziroma kako drugače "nevtralizirane". Čudno se mi zdi, da ni kdo prej naredil racije, takšno vedenje velikih mačk je vse prej kot naravno. V živalskih vrtovih tigre navadno zaprejo v posebno pregrajen prostor, šele nato čuvaj vstopi v kletko in jih nahrani. Pa še tako smo brali o primerih, ko je tiger ubil oskrbovalca. Saj zver ni kriva, takšna je pač njena vloga v naravi.
ZeK
# 01.06.2016 ob 17:57
kje je cenjeni gusztav in njegovi podporniki, ki je pod prvo novico napisal ta komentar ter dobil takorekoč enovito podporo komentatorjev :-)

Tole je zavajajoče. Bil sem tam in celo kratek čas voluntiral v tem templju, vem iz prve roke, da gre v glavnem za tigre, ki so bili rešeni kot ranjeni ali preganjani pred ljudmi na kmetijskih področjih ob meji z Burmo. Nekatere so spustili nazaj v naravo, nekateri so tako tudi "povratniki". Prepričan pa sem, da menihi nikoli niso služili s prodajo tigrov, preprodajalci so imeli (v sicer zelo odprtem templju) svoje ovaduhe, ki so včasi izvedeli, kdaj in kje bodo spustili kakega tigra in ga potem pričakali v zasedi v bližini mesta izpustitve.
Živel sem nekaj časa na Tajskem in lahko iz prve roke potrdim tudi, da je strašno skorumpirana. Če vas bodo okradli, bodo policisti zahtevali podkupnino že samo za poročilo, da pa bi kdaj kaj našli - pozabite. Velja za vse vladne organizacije. Zato se po mojem zdaj šele zares začenja trgovina s tigri na Tajskem. In če je katera skupina ljudi tam poštena in nepohlepna, so to ravno - ali pa vsaj daleč najbolj - budistični menihi, katerih osnovna filozofija je enakost vseh živih bitij in njihovega trpljenja. Zato zelo dobro vedo, zakaj jih niso hoteli izročiti vladnim organizacijam.
Shantorian
# 01.06.2016 ob 17:04
Naj si vsi preberejo komentarje pod prejsnjim clankom na to temo, ker tole povzemanje tujih novic je prodajanje megle

No, po telih fotkah sodeč bi rekel, da so bili kvečjemu komentarji prodajanje megle.
Janezski
# 01.06.2016 ob 17:04
Vsaka verstva na svetu so ali pa so bila mučitelji živali ali ljudi, pravzaprav oboje.
Binder Dandet
# 01.06.2016 ob 20:30
Ko sem bil na tajskem, sem sprva nameraval na eno.taksnih predstav. Potem sem pa.videl, da se lahka slikas objet s tigrom, pa sem po netu bral in ugotovil, da so te zivali zadrogirane....in se nama je uprlo. Sma sla na hiking mimo enga takega centra....pa so s sloni na polno hodli okol....s sloni pa tk grdo delali, da ti gre na jok zraven. Ne znam opisat....moras zivali v oci pogledat. Pa vidis trpljenje.
LjudjeSoOvce
# 01.06.2016 ob 17:26
V zamrzovalniku, kjer so našli trupla...

Ustanovljen je bil za spodbujanje budizma, za ohranjanje gozdov in divjadi ter kot zatočišče in klinika za divje živali, vanj pa so domačini prinašali ranjene in osirotele živali.


------

No...saj so jih ohranjali. Niso bile žive? Eh...detajli.
Koprčan98
# 01.06.2016 ob 21:21
Zakaj je tega treba?! Nekateri ljudje so res nagravžni
ABADON
# 01.06.2016 ob 20:22
V budisticnem templju?! Ne ne to pa ne. Nemogoce! Budisti pa ze niso taki
junkmail
# 01.06.2016 ob 17:39
Če je človek narejen po božji podobi...
TRIXI
# 02.06.2016 ob 14:16
žalostno.....
gnusfraba
# 01.06.2016 ob 22:36
@tilenson
@gnusfraba, @Janezski in podobni: ja, res, posploševanje je VEDNO najboljša pot do resnice ... #ozkoglednost #sovražnigovor

Ne gre za ozkoglednost ali sovražni govor, gre pa seveda za sklepanje iz posebnega oziroma konkretnega na splošno. To je osnova vsake racionalne oziroma utemeljene misli. Metodo poznamo že od nekdaj, prevladujoči pomen pa je dokončno pridobila z razsvetljenstvom. Mimogrede, ta metoda daje najboljše rezultate.

In da ne bo pomote: za kler štejem vsako oblast, tudi ateistično, ki iracionalno oziroma brez pripravljenosti priznati zmoto ali napako vsiljuje svoj svetovni nazor. Torej fajmoštre, skrajno desne, pa tudi skrajno leve, čeprav so ateisti.

Meni so tudi verniki katerekoli vere, dokler ne vsiljujejo svoje moralo oziroma dokler jih ne poganja sla po oblasti, dokler niso hinavski, dokler nimajo načela 'ne glej kaj delam, poslušaj kaj govorim', povsem sprejemljivi.
tilenson
# 01.06.2016 ob 19:38
a) Kdorkoli je že odgovoren za takšno pobijanje in preprodajo živali ... Sramota. :(
b) Preveč zgražat se pa nad tem, kako so lahko takšni, da pobijajo tigre, vseeno ni treba, če še vedno jeste meso in s tem spodbujate pobijanje drugih živali. Pobijanje = pobijanje.
c) Prav tako upam, da se enako zgražate tudi nad pobijanjem človeških otrok - rojenih in še ne rojenih.
d) @gnusfraba, @Janezski in podobni: ja, res, posploševanje je VEDNO najboljša pot do resnice ... #ozkoglednost #sovražnigovor
gnusfraba
# 01.06.2016 ob 18:28
TineB

Tako je, kler je največje govno. Dodal bi le to, da vsak kler, ne glede na vero. Pa še to: kjer je kler na oblasti, enako delajo tudi z ljudmi. Npr. poduhobljeni budizem:

http://www.dissidentvoice.org/Article
s9/Parenti_Tibet.htm
vidim
# 01.06.2016 ob 18:04
To, o menihih je večinoma podtaknjeno in laž. Gre za spošno napadanje duhovnosti iz strani vladarjev sveta v senci.
stone77
# 01.06.2016 ob 17:23
God where are you?

send some new ´´bad angel´´ on Earth...
this time let him finish the job...let him to kill bad people...
oziris.va
# 01.06.2016 ob 18:40
Tigrov golaž ... mmm ... huda zadeva!

Baje pa je penis tudi prava specialite, tega še nisem jedel:
Kitajska prepovedala uživanje tigrovega penisa, nosorogove rogove in jedi iz drugih ogroženih živalskih vrst
frutek01
# 01.06.2016 ob 16:40
Naj si vsi preberejo komentarje pod prejsnjim clankom na to temo, ker tole povzemanje tujih novic je prodajanje megle, oziroma zavajanje vseh, ki tole berejo.
Kazalo