Berlusconi se zadnje čase spopada s kopico težav. Foto: EPA
Berlusconi se zadnje čase spopada s kopico težav. Foto: EPA

Vlada pod vodstvom Silvia Berlusconija je tudi sprejela reformo davčnega sistema, ki naj bi jo izvedli v treh letih.

Sveženj varčevalnih ukrepov, ki ga bo moral potrditi še parlament, naj bi vključeval tudi 0,15-odstotni davek na finančne transakcije, znižanje plač ministrov, razširitev že veljavne zamrznitve plač in zaposlovanja v javnem sektorju ter uvedbo participacije pri zdravstvenih storitvah in nakupu zdravil.

Italija ima visok javni dolg - znaša okoli 120 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP) - in ima nizko gospodarsko rast, zato je več bonitetnih agencij v zadnjem času opozorilo, da bi utegnile znižati oceno države.

Vlada premierja Berlusconija želi proračunski primanjkljaj z lanskih 4,6 odstotka do leta 2014 znižati na 0,2 odstotka BDP-ja, številni načrtovani ukrepi pa se nanašajo na leti 2013 in 2014, ko se bo že iztekel mandat zdajšnje vlade.
Grožnja z odstopom
Vlada je že lani sprejela 25 milijard evrov vreden varčevalni sveženj, ki je sprožil val protestov, zdaj pa je po porazih na lokalnih volitvah in referendumih še šibkejša. Vendar pa naj bi minister za gospodarstvo Giulio Tremonti zagrozil z odstopom, če njegov novi sveženj varčevalnih ukrepov ne bo sprejet.

Do Tremontija so najbolj kritični v glavni Berlusconijevi zaveznici Severni ligi, na zahtevo katere naj bi se upokojitvena starost za ženske na 65 let zvišala šele po letu 2020. Za moške naj bi se upokojitvena starost tedaj zvišala na 67 let.

Varčevalnim ukrepom nasprotujejo tudi sindikati. Označili so jih za nesprejemljive in napovedali proteste. V opoziciji prav tako menijo, da se vlada stvari loteva napačno. Kot je poudaril vodja opozicije Pierluigi Bersani, bi morala vlada namesto varčevanja predvsem spodbujati gospodarsko rast.