Dačić je omilil stališče do vstopa Kosova v ZN. Foto: EPA
Dačić je omilil stališče do vstopa Kosova v ZN. Foto: EPA

"O vsem se lahko dogovorimo," je dejal Dačić, a dodal, da mora biti tudi Priština pripravljena nekaj ponuditi v zameno. Po njegovih besedah Srbija išče "vseobsegajoč dogovor", da pa bi to dosegli, mora vsaka stran nekaj dati.

Dačić je prepričan, da trenutno Priština misli, da mora le Srbija dajati. "Kompromis mora zadovoljiti obe strani," je dejal in poudaril, da Priština na Srbijo pritiska prek Evropske unije, medtem ko Beograd ne spusti Kosova v Združene narode.

"Tako bi lahko nadaljevali še 30 let, a to ni v interesu nikogar," je zatrdil srbski premier, ki je pojasnil, da prav to poudarja na vsakem bruseljskem srečanju srbske in kosovske strani z visoko zunanjepolitično predstavnico EU-ja Catherine Ashton.

Oskrunjeni grobovi
Na pokopališču v vasi Kosovo polje blizu Prištine je bilo v zadnjih dneh oskrunjenih 56 grobov. Dejanje je že ostro obsodil kosovski minister za etnične skupine Radojica Tomić.

V sporočilu za javnost z ministrstva piše, da Tomić "najostreje obsoja to sramotno in strahopetno dejanje". Ob tem se je minister tudi zavzel za primerno kaznovanje storilcev, saj bo le tako mogoče preprečiti nadaljnji vandalizem.

Urad srbske vlade za Kosovo je v ponedeljek oblasti v Prištini obtožil, da skušajo prikriti resnico o rušenju več deset pravoslavnih nagrobnih spomenikov na Kosovem polju.