Poleg Dačića se je spominske maše udeležil tudi podpredsednik vlade in obrambni minister Aleksandar Vučić. Foto: EPA
Poleg Dačića se je spominske maše udeležil tudi podpredsednik vlade in obrambni minister Aleksandar Vučić. Foto: EPA

Protestni pohod se je začel pred pravoslavno stolnico v Beogradu, kjer je pred tem srbski patriarh Irenej maševal v spomin na srbske žrtve v vojnah na območju nekdanje Jugoslavije v 90. letih prejšnjega stoletja.

Po njegovih besedah je haaško sodišče z oprostilno sodbo obema generaloma pred devetimi dnevi "snelo masko s svojega obraza in končno pokazalo, da je politično sodišče, ki prikriva zločine nad Srbi".

"Gre za sodišče brez osnovnih pravnih in etičnih norm, katerega cilj je, da krivice razglasi za nedolžne, nedolžne žrtve pa za krivce," je prepričan patriarh.

Med udeleženci spominske maše je bilo tudi veliko članov srbske vlade, med njimi tudi premier Ivica Dačić, ki je dejal, da je bila hrvaška vojaška akcija Nevihta "eden največjih zločinov po 2. svetovni vojni", ki je pripeljala do izgona 200.000 ljudi in v kateri je bilo ubitih več tisoč ljudi.

Vseeno je Dačić zatrdil, da bo Srbija še naprej sodelovala s haaškim sodiščem. Napovedal je tudi, da se bodo nadaljevali dvostranski odnosi s Hrvaško, čeprav kot "hladni mir".

"Kosovo je bilo odvzeto Srbiji"
Glede vprašanja Kosova je dejal, da je bila ta pokrajina Srbiji odvzeta, a morajo v Srbiji zdaj narediti vse, "da se ohrani to, kar je mogoče", zato bo nadaljeval pogajanja s Prištino in vključevanje države v Evropsko unijo.

"Nihče nam ne bo vrnil Kosova, če bomo rekli, da nočemo v Evropsko unijo. Uspelo se nam je vrniti za pogajalsko mizo in bilo bi povsem napačno, če bi jo zdaj zapustili," je dejal na novinarjem v odzivu na pobudo srbskega patriarha, da bi se morala Srbija bolj nasloniti na Rusijo in vstopiti v EU, le če bo zadržala Kosovo.

Pregnani Srbi protestirali
Pregnani Srbi protestirali