Dačić poleg premierskega položaja opravlja tudi funkcijo notranjega ministra. Foto: EPA
Dačić poleg premierskega položaja opravlja tudi funkcijo notranjega ministra. Foto: EPA
Aleksander Vučić
Vučić je na čelu boja proti organiziranemu kriminalu in korupciji. Foto: EPA

Srbski časopis Informer, ki se sklicuje na vire pri srbskih kriminalistih, je poročal, da se je Dačić leta 2008, ko je bil notranji minister, sešel z Radoljubom Radulovićem, ki ima vzdevek Miša Banana in naj bi bil zadolžen za transport kokaina iz Južne Amerike v Evropo.

Iz kabineta srbskega premierja so sporočili, da je Dačić začuden nad ravnanjem policije, ki ga ni obvestila, da poteka preiskava proti Raduloviću, in da je zadeva zdaj prišla v javnost zaradi tega, da bi preprečili zamenjavo direktorja policije Milorada Veljovića.

"To sta napad na enotnost vlade in poskus določenih sil, da bi razpisali predčasne volitve v času, ko se vlada ukvarja s stresnimi in ključnimi zadevami," je dejal Dačić.

"Celotno mesto je Mišo Banano poznalo kot poslovneža. Številni podjetniki, novinarji in politiki so se z njim srečevali. Ali to zdaj pomeni, da so vsi ti mafijci," je za Informer dejal neimenovani vir iz premierjevega kabineta.

V zadnjih dneh je Dačić tarča številnih napadov, vse pogostejši pa so tudi poskusi kompromitiranja njegovih najožjih sodelavcev.

Pred kratkim je ena izmed srbskih televizijskih hiš na spletnem portalu YouTube objavila posnetek prirejenega pogovora z Dačićem, v katerem neka igralka, ki se je izdajala za novinarko, zaigra izzivalni položaj v slogu Sharon Stone iz filma Prvinski nagon, s čimer je povzročila nasmešek na Dačićevem obrazu.

Spor med Dačićem in Vučićem
Vodja SDPS-ja in minister srbske vlade Rasim Ljajić pa je danes po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug izjavil, da ne verjame, da bi lahko katera koli afera zrušila zdajšnjo srbsko vlado in da ne pričakuje, da bi na kakšni seji vlade razpravljali o "primeru Šarić".

Po pisanju srbskega Blica pa naj bi vrh srbske koalicije "intenzivno pripravljal odgovor na vse pogostejše kriminaliziranje" prvaka socialistov in premierja Ivice Dačića.

Tesni sodelavec Dačića je dejal, da Srbska napredna stranka (SNS) vodi umazano kampanjo proti premierju, saj naj bi si stranka pod vodstvom obrambnega ministra Aleksandra Vučića želela predčasnih volitev.

Dačić in Vučić sta že nekaj časa na nasprotnih bregovih zaradi nestrinjanja glede imenovanja vodje srbske policije.